Nyhed
Læsetid: 3 min.

Karzai beskyldes for at kuppe demokratiet

Afghanistans præsident har smidt alle udenlandske observatører ud af den komité, der skal føre tilsyn med landets kommende parlaments-valg. Oppositionsledere, medier og diplomater ser Karzais beslutning som en alvorligt trussel mod demokratiet
Udland
25. februar 2010
Valgkommissionen i Afghanistan afviste ved sidste valg en halv million af præsident Hamid Karzais stemmer. Samme valgkommission har Karzai nu overtaget.

Valgkommissionen i Afghanistan afviste ved sidste valg en halv million af præsident Hamid Karzais stemmer. Samme valgkommission har Karzai nu overtaget.

Tyler Hicks

Når afghanerne til efteråret igen skal til stemmeurnerne for at vælge medlemmer til det afghanske parlament, kan de være overbevist om en ting. Hver eneste valgtilforordnet og hver eneste tilsynsførende vil være udpeget af den afghanske præsident og hans tilhængere. Det har Hamid Karzai netop sørget for med et dekret, der fjerner alle udenlandske medlemmer fra den såkaldte klagekomité, der fører tilsyn med de afghanske valg. Den fem mand store komité har hidtil haft tre medlemmer, udpeget af FN, men fremover skal den kun bestå af afghanere. Det har Karzai besluttet, mens det afghanske parlament er sendt på tvungen orlov. Ifølge den afghanske forfatning kan parlamentet ikke ændre en valglov i et valgår og er derfor ude af stand til at omgøre Karzais beslutning inden valget, der ventes at finde sted i september.

Voldsom kritik

Karzais bemægtigelse af tilsynskomitéen, der ved det seneste valg kasserede en tredjedel af alle afgivne stemmer, møder voldsom kritik, både i Afghanistan og internationalt. USA, der er Karzais vigtigste støtte, har forholdt sig tavs, men Canada, der ind til nu har haft sæde i tilsynskomitéen, er stærkt kritisk,

»En stærk og uafhængig tilsynskomité er afgørende for det afghanske demokratis fremtid. Ethvert forsøg på at svække tilsynet er foruroligende« siger den canadiske udenrigsminister Lawrence Cannon. FN og EU har endnu ikke reageret officielt på Karzais beslutning, men flere vestlige diplomater siger til britiske medier, at FN arbejder på et kompromis, der bevarer to af tilsynskomitéens fem pladser på internationale hænder. Men det er en løsning, som stadig giver Karzai flertal i komitéen og dermed næppe genskaber komitéens troværdighed.

Anslag mod demokratiet

Den skarpeste kritik kommer indtil videre fra afghanske oppositionspolitikere og medier, der betegner Karzais beslutning om at overtage kontrollen med valgtilsynet, som et alvorligt anslag mod det spæde afghanske demokrati.

»Det er et tilbageslag for bestræbelserne på at gennemføre frie og fair valg her i landet« siger oppositionspolitiker og parlamentsmedlem Fawzia Koufi.

Hun mener, Karzais beslutning er en trussel mod det afghanske demokrati.

»Vi vidste, at Karzai ville gøre noget sådant, før parlamentet blev sendt på orlov.«

Samme melding kommer fra Karzais stærkeste udfordrer ved sidste års præsidentvalg, Abdullah Abdullah: »Det er et stort tilbageskridt og en beslutning, som både det internationale samfund og det afghanske parlament bør udfordre,« siger han til den britiske avis The Guardian: »Tilstedeværelsen af udenlandske repræsentanter i tilsynskomitéen var den eneste grund til, at sidste års præsidentvalg ikke endte i det totale kaos.«

Abdullah Abdullah fik næstflest stemmer ved valget, men valgte at trække sig før anden valgrunde kunne gennemføres. Også adskillige afghanske medier fordømmer Karzais beslutning.

»Præsident Karzai har en detaljeret plan for, hvordan det afghanske demokrati skal begraves,« skriver dagbladet Mandegar:

»Først blev der sat ild til valgkommissionens IT-kontorer, så blev flere computere med vigtige informationer stjålet, så ændrede Karzai valgloven og nu har han så forvandlet tilsynskomitéen til et regeringskontor. Disse forberedelse vil gøre det muligt for Karzai at få sine egne repræsentanter valgt ind i parlamentet og tage det næste skridt til at begrave demokratiet.«

»At præsidenten på denne måde udvider sin magt betyder at han ikke ønsker at demokratiet skal slå rod,« medgiver dagbladet Afghanistan, men tilføjer så, at »på den anden side er en afghanisering af valgprocessen jo også et fremskridt for demokratiet.«

Netop ønsket om at afghanisere valgprocessen er Karzais forsvar for beslutningen, men det er en begrundelse, de færreste tror på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alexander Carolinus

Hvad kan man forvente af en CIA mulvarp? http://en.wikipedia.org/wiki/Hamid_Karzai

Og det er for den slags diktatorer vores soldater ofrer liv og lemmer...

Andreas Trägårdh

Når man definerer frihed, bliver det et diktat og sådan starter alle diktaturer.

Og sådan gik det også i Afghanistan, hvor man på løgnagtig vis har indledt en krig i demokratiest navn.

Ikke alene bliver skatteyderne i de såkaldt demokratiske lande der betaler helt til grin, men også mange familier mister deres kære til ingen verdens nytte, og rigtig, rigtig mange midler går tabt, men værst er det måske at demokratiet taber når man fører krige i dets navn, ikke bare lokalt men globalt.

Det var en rigtig stor fejltagelse med den krig.
At den så oven i købet er baseret på bluf og løgne, banker og elitens profitmageri, gør det kun værre.

..at danske soldater er villige til at dø for den velklædte nar, overgår min ringe forstand!!

Nåh nu virker Karzai ikke længere?? Lige så snart lande begynder at virke autonome så er der noget galt, fordi de begynder jo at arbejde for deres egen interesser og ikke vores. Nej hvor er de egoister, nogen ligefrem kalder ham for diktator. WOW siger jeg bare. At vesten og Danmark ikke ser Talibaner / Afghaner for mennesker med lige ret som alle andre er for mig en modsigelse der vil noget. Fra den ene side ønsker vi "demokrati" og fra den anden side ønsker vi et demokrati der er vestligorienteret, og der tilgodeser vestlige interesser. Hmm Taliban har altid været fundamentalister / krigere og befolkningen af afghanistan kan ikke komme af med disse ideologier så længe NATO styrker fører en krig mod 20 - 30 % af landets befolkning.

Landet Afghanistan har brug for 1. Penge i form af investering. 2. stabilitet i form af stop af bekrige folk, og respektere folks ønsker. Selvom disse ønsker er imod vores værdier. 3. være indstillet på at dette projekt vil tage lang tid og være kosteligt.

Et forslag for de penge der sal til, er at man istedet for at finansiere NATO i Afghanistan brugte pengene på at investere i infrastrukturen i landet.

- Arash

Charlotte Aagaard:

»Karzai beskyldes for at kuppe demokratiet«

Øh... hvilket demokrati?

Ja hvilket demokrati?

Karzai svindlede ved valget og er derfor intet andet end en - svindler. Hvad er det man ikke lige har opdaget?

Naturligvis vil denne svindler sikre sig at han kan fortsætte sit svindel.... ved at smide internationale valgobservatører ud.

Islamistiske svindlere i afghanistan er ikke et hår bedre end islamistiske svindlerne i iran, eller et af de andre islamistiske lande.

Andreas Trägårdh

@ Thorsten Lind

De eneste der muligvi kan gå i døden for os er de kør, får, grise og høns vi spiser. Alt andet er religiøs jammer er rendyrket spekulation.

Det er ikke muligt at i gå i døen for en abstrakt ide som en nation eller en guidom er.
Der er tale om uvidenhed foranlediget af massiv probaganda og misinformation fra falske autoriteter, når disse afsporinger bliver til et holdepunkt. Og det er faktisk at opfatte som kliniske tilfælde, en psyktisk tilstand, og ja endda en meget, meget farlig en af slagsen. Farlig for omgivelserne, for den syges familie og resten af samfundet i øvrigt.
Så det er stor skade v,k,o påfører samfundet og borgernes fremtid med så lemfældig en omgang med realiteterne.
Fremtiden vil dømme deres ugerninger som statsfjendtlige og egenrådig profitmageri ud i det groteske.

Andreas Trägårdh

@ Arash Shariar

Afghanistan har penge, masser af penge.
Opiums markedet som er verdens største af slagsen (hele 92% af verdens opium) genererer verdens største cashflow - det er dette cash flow der er den egentlige anledning til krigen i Afghanistan.

Den der kontrolerer dette flow taber ikke rente krigen i bankverdenen (follow the money!)
Danske soldater leverer ildstøtte til verdens største narkobaroner. Så enkelt er det.