Baggrund
Læsetid: 2 min.

Mafiamedlemmers læselyst bekymrer

Stadig flere medlemmer af mafiaen tager en akademisk uddannelse, mens de sidder i fængsel. En tidligere direktør for det italienske fængsels-væsen mener, at de måske benytter sig af et smuthul i sikkerheds-bestemmelserne
Stadig flere medlemmer af mafiaen tager en akademisk uddannelse, mens de sidder i fængsel. En tidligere direktør for det italienske fængsels-væsen mener, at de måske benytter sig af et smuthul i sikkerheds-bestemmelserne
Udland
10. februar 2010

ROM - Ifølge de italienske fængselsmyndigheder tager flere og flere mafiosi en akademisk uddannelse, mens de sidder inde. Og de er tilsyneladende ikke kun motiveret af videbegær:

»Et af de foretrukne fag er jura,« siger journalisten og mafiaeksperten Giuseppe Giustolisi.

»Enten vil de finde ud af, hvad der gik galt, eller også håber de, at de en dag vil blive løsladt, og at et mere detaljeret kendskab til loven vil hjælpe dem til at undgå at skulle sidde i fængsel i fremtiden.«

Mafiabosserne sidder fængslet under en sikkerhedsordning, der er kendt som 41 bis. Reglerne for skærpet isolationsfængsling blev indført i 1975 som et led i bekæmpelsen af politisk terrorisme. Først efter mordene på undersøgelsesdommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992 kom reglerne også til at omfatte medlemmer af mafiaorganisationerne.

De indsatte har kun ret til to månedlige besøg og en daglig gårdtur. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har kritiseret ordningen, der af de italienske myndigheder betragtes som et uundværligt instrument i mafiabekæmpelsen.

Sebastiano Ardita, tidligere direktør i det italienske fængselsvæsen, påpeger, at fangerne får lov til at forlade fængslet, når de skal aflægge eksaminer, og at de ofte studererer ved universitetet i deres hjemby:

»Jeg er bange for, at dette smuthul i sikkerhedssystemet på en eller anden måde sætter dem i stand til at kommunikere med deres håndlangere,« siger Sebastiano Ardita og tilføjer: »Jeg tror ikke, at de har ændret natur og pludselig gerne vil studere. Der stikker noget andet under.«

Han får opbakning af vicestatsadvokaten i Palermo, Antonio Ingroia:

»Det virker absurd, at man slækker på en sikkerhedsordning, der skulle sikre, at de ikke har kontakt med den kriminelle underverden.«

Evighedsstuderende

Brødrene Giuseppe og Filippo Graviano fra Brancaccio-klanen i Palermo er to af mafiaens veluddannede soldater. De blev anholdt i januar 1994 og er siden blevet idømt fængsel på livstid for medvirken til attentaterne mod Borsellino og Falcone, for drabet på præsten Don Pino Pugliesi, der forsøgte at holde børnene i Brancaccio-kvarteret på afstand af Cosa Nostra, og for bombeattentaterne i Firenze, Milano og Rom i 1993, hvor i alt 10 mennesker mistede livet.

Men de første 16 år bag tremmer har de brugt til at tage kandidatgrader i henholdsvis matematik og økonomi, og de er begge er bestået med topkarakterer.

En anden mafioso med en akademisk uddannelse er Pietro Aglieri, som også dømt for medvirken til drabene på Falcone og Borsellino. Alieri er kandidat i teologi, også med topkarakter. Aglieri var en trofast håndlanger for Corleone-klanens ledere, Totò Riina og Bernardo Provenzano, og er i Cosa Nostra kendt som u signurinu (den lille gentleman) på grund af sin elegante pålædning og forkærlighed for klassiske værker på græsk og latin.

Emilio Santoro, som er docent i retsteori- og historie ved universitetet i Firenze, forsvarer de fængslede mafiosis ret til at uddanne sig. Som eksempel nævner han Carmelo Musumeci, en 55-årig mafioso fra Catania, som afsoner en livstidsdom i Nuoro på Sardinien og har sultestrejket i protest over vilkårene i fængslet.

Ifølge Emilio Santoro har Musumeci skrevet et værdifuldt jura-speciale om livstidsfangers erfaringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Peter Simonsen

Et citat fra The Godfather:
En advokat med sin mappe kan stjæle mere end 100 mand med maskinpistoler...

Lars P. Simonsen

I Danmark er Lex Stein Bagger et godt eksempel...