Nyhed
Læsetid: 1 min.

Mumbai lufthavn vil smide 85.000 slumbeboere på porten

Indiens finansielle hovedstad har brug for en større lufthavn. Derfor må slummen væk. Beboerne frygter, at det vil hive tæppet væk under deres i forvejen skrøbelige økonomier
Udland
26. februar 2010

Har du nogensinde set Mumbai fra en DC9?

I så fald vil du aldrig glemme det. Ved indflyvningen nærmest slikker flyets bug bliktagene på de tusindvis af slumhytter, der ligger som en massiv ring omkring landingsbanerne. Og man kan fra luften følge med i madlavningen, børnenes cricketspil og den ivrige handel i de smalle gyder. Men nu kan det snart være slut.

Mumbai er blevet en af Sydasiens mest travle lufthavne, så megabyens ankomsthavn har fået vokseværk. Derfor har bystyret annonceret, hvad der kan blive den største forflyttelse af mennesker i moderne indisk historie: Op mod 85.000 slumbeboere skal flytte, så lufthavnen kan øges med 400 hektarer.

Allerede til april ventes 16.000 lejere at blive flyttet til nybyggeri i forstæderne Kurla og Chembur.

Og det har skabt livlig debat. For godt nok er det ikke drømmeboliger, som de omkring 90.000 mennesker, der lever i de ca. 30 slumbyer på jord ejet af de indiske lufthavnsmyndigheder, nu skal forlade, men det er sammentømrede småsamfund med deres eget økonomiske kredsløb. Og så ligger de ikke mindst tæt på byens markeder, hvor beboerne afsætter varer og arbejdskraft.

Langt væk

Bystyret lover, at slumbeboerne vil få nye bedre boliger som kompensation for forflyttelsen, men de udvalgte områder ligger langt fra centrum.

Og det er desuden kun beboere, der kan dokumentere, at de faktisk har boet i slummen i en årrække, som bliver genhuset. Mange af byens mest sårbare, nemlig immigranterne, kan derimod blive henvist til gaden eller blive nødsaget til at vende tilbage til de landsbyer, de oprindeligt kom fra.

På den internationale menneskeretsdag den 10 december sidste år marcherede omkring 2.000 slumbeboere derfor til det lokale rådhus i bydelen Bandra. Jaishree Ghadi, en af aktivisterne udtrykte sin frustration over for magasinet Down to Earth.

»Vi har boet her i flere årtier. Vi vil ikke mases ud i byens udkant, hvor vi ikke har noget at leve af.«

Mumbai lufthavn satser på at betjene 40 millioner passagerer om året i 2013.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her