Nyhed
Læsetid: 2 min.

Musharraf vil vælges af folket

Den tidligere pakistanske præsident antydede i går, at han stiller op ved næste pakistanske valg
»Jeg vil blive nødt til at gå gennem en valgproces,« sagde Pakistans tidligere præsident Musharraf i går og antydede dermed et comeback.

»Jeg vil blive nødt til at gå gennem en valgproces,« sagde Pakistans tidligere præsident Musharraf i går og antydede dermed et comeback.

Carl de Souza

Udland
16. februar 2010

LONDON - Den pensionerede general og tidligere præsident for Pakistan, Pervez Musharraf, gav i går et kraftigt hint om, at han vil søge genvalg til landets øverste post ved næste valg.

Musharraf, der kom til magten gennem et militært kup i 1999, da han væltede den folkevalgte præsident, Nawaz Sharif, sagde på et møde i London-tænketanken Chatham House, at han ville 'gøre alt for Pakistan', men at vælgerne må bestemme. »Jeg er en civil person nu, ikke en militær person. Jeg kan ikke overtage kontrollen med noget som helst. Jeg vil blive nødt til at gå gennem det politiske system, gennem en valgproces,« sagde Pervez Musharraf, der trådte tilbage i 2008, efter at have ladet sig pensionere fra militæret i et mislykket forsøg på at vinde magten gennem det politiske system.

'Ikkekvalificeret' leder

Musharraf erklærede undtagelsestilstand og fyrede 60 dommere i november 2007, da det stod klart, at landets højesteret var parat til at erklære ham 'ikkekvalificeret' til at stille op til præsidentposten, mens han stadigvæk bar uniform. I 2008 forlod han præsidentposten med øjeblikkelig varsel efter intenst pres fra befolkningen.

I går sagde Musharraf så, at han nu støtter den demokratiske proces.

»Jeg mener, at det er rigtig godt - det er godt, fordi jeg tror, at jeg ville have den legitimitet, jeg aldrig havde,« sagde han.

På et spørgsmål om, hvorfor militære regeringer ofte har været mere succesfulde end civile regeringer i Pakistans 60-årige historie, kritiserede han de civile regeringer, men holdt fast i, at militæret ikke bør lede landet.

»Det ultimative mål for alle regeringer, for alle stater, er god ledelse. Det gælder, hvad end det er et demokrati eller et diktatur; det må opnås. Desværre er det ikke lykkedes for de demokratiske regeringer,« sagde han og mente, at »de militære regeringer måske har været bedre til det på grund af deres administrative evner og øvelse i at organisere ting«.

»Men militæret bør ikke regere. Vi må finde en måde at få de civile regeringer til at fungere som en enhed mellem de militære, bureaukratiske og politiske kræfter. Måske er det den enhed, der har manglet,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her