Læsetid: 4 min.

Musharraf: Vesten gentager fejl i Afghanistan

Sejr i Afghanistan kræver viljen til at gøre jobbet færdigt og yderligere inddragelse af den pashtunske majoritet, siger den forhenværende præsident for Pakistan Pervez Musharraf på et møde i London
Vesten skal passe på med at sætte en deadline på, hvornår vi vil trække os ud af Afghanistan, mener den pakistandske ekspræsident Pervez Musharraf.

Vesten skal passe på med at sætte en deadline på, hvornår vi vil trække os ud af Afghanistan, mener den pakistandske ekspræsident Pervez Musharraf.

JALIL REZAYEE

17. februar 2010

Det internationale samfund har med sin snak om at påbegynde tilbagetrækningen af udenlandske styrker fra Afghanistan inden for få år gjort sig selv en massiv bjørnetjeneste i kampen for at besejre Taleban, sagde den tidligere pakistanske præsident Pervez Musharraf mandag på et møde i London. Og det er ikke første gang, at der er blevet begået taktiske fejl, tilføjede han.

De tusindvis af ekstra udenlandske tropper, den igangværende Operation Mushtarak, tilfangetagelsen af Talebans næstkommanderende, Mullah Barader, og planerne for en freds- og forsoningsfond, der primært skal lokke lavere rangerende talebanere væk fra slagmarken, er alt sammen den rette medicin mod den fælles pakistanske og vestlige fjende. Men den konstante snak om en 'exit-strategi' underminerer både det militære og det civile arbejde, mener Musharraf.

»Hvornår kan vi trække os ud? Det er ikke tidsrelateret, det er resultat-relateret. Vi må vurdere, hvilket resultat vi ønsker, og først når det er opnået, kan vi trække os. Resultatet, vi ønsker i Afghanistan, er: sejr over al-Qaeda, dominans over Taleban og indsættelse af en legitim regering. Og det KAN gøres. Men når vi bliver ved med at tale om, at vi trækker os ud om to år, så går vi Talebans ærinde. Vi viser svaghed og manglende engagement,« sagde Musharraf og tilføjede, at hvis han var Taleban-kommandør, så ville han »forlade området og ikke yde nogen modstand«.

Pashtunere stødt væk

Den tidligere general, der gav sin analyse af den sikkerhedspolitiske situation i regionen på tænketanken Chatham House, sagde, at hvor den sovjetiske invasion af Afghanistan i 1979 og fjernelsen af monarkiet havde ødelagt »den lim, der forenede landets etniske grupper og klaner,« så var det Vestens svigt i det efterfølgende årti, der var årsagen til, at Taleban og al-Qaeda blomstrede op i første omgang.

»Efter den sovjetiske tilbagetrækning i 1989 blev Vestens verdenssyn eurocentrisk. Pakistan og Afghanistan blev ladt i stikken. I Afghanistan var der 35.000 mujahedeen-krigere, som ikke blev omskolet. De blev til al-Qaeda,« sagde han.

Den anden fejl, som Vesten - ifølge Musharraf - begik både før og efter 11. september-angrebene, var at nægte at tale med de etniske pashtunere, som Taleban kommer fra.

»Jeg har altid sagt: Lad være med at behandle alle pashtunere som talebanere. Vi må ikke støde dem fra os. Pashtunerne har altid hersket i Afghanistan og ved ikke at inddrage dem, er de blevet skubbet over til Taleban,« sagde Musharraf om den etniske gruppe, der udgør omkring 40 procent af den afghanske befolkning og tilmed er den næststørste etniske gruppe i Pakistan.

Selv om den afghanske præsident Harmid Karzai er af pashtunsk oprindelse, har den afghanske regering været domineret af landets næststørste etniske gruppe, tajikerne. På trods af at flere pashtunere i dag sidder på landets øverste poster, mener Musharraf, at meget mere kunne være gjort på et tidligere tidspunkt for at inddrage den pashtunske majoritet.

»Efter 11. september var al-Qaeda og Taleban i vildrede og var flygtet ind i bjergene og Pakistans byer. På dette tidspunkt kunne vi have rakt en hånd frem mod pashtunerne. Men det skulle ikke være, og resultatet er, at Taleban fra 2003 begyndte at komme igen. Nu taler vi om at tale med 'moderate talebanere' - hvem det så end er - men nu gør vi det fra en svag position,« sagde Musharraf, der kritiserer det lave antal pashtunere, det er lykkedes at hverve til den afghanske hær.

Den seneste rapport fra den Særlige Generalinspektør for Afghanistans Genopbygning udsendt i oktober 2009, viser, at kun 30 procent af den Afghanske Nationale Hær udgøres af pashtunere, mens tajikerne, der udgør 25 procent af befolkningen, tæller 41 procent af tropperne.

»De samme fejl begås igen. Afghanistan har en klan-struktur. Taleban er ikke én mand, der styrer det hele. Vi må identificere de pashtunske ledere, der ikke har relationer til Taleban, og vi må love dem at blive og støtte dem til det sidste,« sagde han.

Terrorens tyngdepunkt

»I Pakistan må vi gøre, hvad hæren gør godt - fortsætte presset på al-Qaeda og Taleban og håndtere det pashtunske element ved at forsøge at lokke dem væk fra Taleban. Det må vi gøre gennem aftaler med lokale klaner (i grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan, red.). De må love, at al-Qaeda ikke får lov til at tage ophold i deres områder, og at der ikke er aktivitet i grænseområdet. Nogle af de aftaler har været katastrofale, men andre har været yderst positive. Der vil være nogen, der forråder os, men vi bliver nødt til at fortsætte med at prøve.«

Pervez Musharraf, der på mødet antydede, at han planlægger et comeback til pakistansk politik, mener ikke, at der er andre muligheder, for Vesten kan ikke længere ignorere området og forlade det, inden jobbet er gjort færdigt.

»Vi må huske på, at når vi tale om al-Qaeda i Nordafrika, al-Qaeda på den Arabiske Halvø, al-Qaeda i Sydøstasien, så har de alle sammen rod i grænseområdet mellem Afghanistan og Pakistan. Det område er tyngdepunktet. Vil du bekæmpe alt dette? Så bekæmp tyngdepunktet,« sagde han.

»Det største problem i regionen lige nu er, at ekstremisterne i Afghanistan, Pakistan, Indien og Kashmir former bånd. Der er ingen anden løsning, end at vi må vinde. At trække os ud og forlade området er ikke en mulighed. Det vil resultere i international og regional katastrofe.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dette er en mand der har en del at tabe hvis USA trak sig ud af området. Hans problem er ikke i at flere og flere folk ude på landet bliver stemplet som "collateral damage". Han er er for så vidt også ligeglad med at CIA og Nato styrker uden for deres mandat og international ret bruger droner til at bombe Pakistans territorium. Det han er bange for er Indien og dets rolle i regionen, og frem for alt er han bange for den ustabilitet der stødt vokser i Islamabad. Tanken om at militæret der reelt styre Pakistan for tiden mister grebet om magten er frygtindgydende. Men dette kan jo undgås så længe Nato og den vestlige verden støtter militæret. Her er der ingen der snakker om frihed demokrati, stabilitet og empati, nej her er det jungle loven der hersker. Det handler om at varetage ens egen interesser så godt som man kan.

- Arash