Nyhed
Læsetid: 2 min.

Offensiv i Helmand trækker ud

Taleban gør indædt modstand i Helmand-provinsen. Offensiven mod oprørerne kan tage uger, siger NATO
De 15.000 soldater fra USA, NATO og den afghanske regeringshær møder betydelig modstand flere steder i Helmand-provinsen.

De 15.000 soldater fra USA, NATO og den afghanske regeringshær møder betydelig modstand flere steder i Helmand-provinsen.

Udland
20. februar 2010

En britisk kommandant advarer om, at det kan tage uger, før Talebans højborge i det sydlige Afghanistan er under kontrol. Det sker samtidig med, at hundreder af afghanske politifolk har sat kursen mod en af de højborge, der er blevet erobret.

De 15.000 soldater fra USA, NATO og den afghanske regeringshær møder betydelig modstand i de lommer i provinsen, hvor de er oppe imod talebankrigere. Oprørerne har sammen med lokale narkotikabaroner kontrolleret områderne i årevis.

»Vi har ikke noget hastværk,« siger general Mohaidin Ghori, chef for de 4.400 afghanske soldater, der deltager i Operation Mushtarak.

»Jeg agter at holde fast på de områder, jeg har erobret. Jeg vil ikke have, at civile komme til skade. Min mission er at skille folk fra fjenden,« siger han.

Samtidig blev en brigade på 400 specialtrænede politifolk i går sendt af sted fra provinshovedstaden Lashkar Gah mod Marjah. Deres opgave er at etablere civil kontrol med de områder, militæret har erobret fra Taleban. Politibrigaden ventes fremme lørdag. Mens chefen for NATO-styrkerne i det sydlige Afghanistan, generalmajor Nick Carter, advarer imod at triumfere for meget på forhånd, så betegner en NATO-rapport situationen som 'positiv', selv om skjulte bomber udgør en betydelig trussel for de allierede soldater.

Stærk modstand

Styrkerne, der er indsat i Operation Mushtarak, der fokuserer på Marjah- og Nad Ali-områderne i Helmand, har brug for yderligere 25 til 30 dage for at sikre sig kontrollen med Talebans højborge, vurderer Carter.

»Om tre måneder eller deromkring skulle vi have en ganske god idé om, hvorvidt vi har haft succes. Men jeg vil være meget varsom over for at triumfere for meget endnu,« siger han.

Afghanske militærfolk og NATO betegner Talebans modstand som indædt, men begrænset til bestemte lommer inden for målområdet, et landbrugsområde, der leverer det meste af verdens opium. Den britiske statsradio BBC oplyser, at NATO mener, at oprørerne er ved at løbe tør for ammunition og har anmodet om nye forsyninger.

USA's præsident, Barack Obama, har beordret yderligere 50.000 soldater til Af-ghanistan. Sammen med nye bidrag fra andre NATO-lande vil der til august være 150.000 udenlandske soldater i landet. NATO oplyser, at seks af dets soldater blev dræbt torsdag, og dermed var der tale om alliancens hidtil værste dag i løbet af offensiven. Siden Operation Mushtarak blev indledt i lørdags, har 19 udenlandske soldater mistet livet i Afghanistan. Mushtarak betegnes som den største allierede offensiv i Afghanistan siden den amerikanskledede invasion af landet i 2001, der drev Taleban fra magten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen ovenpå et så knusende nederlag rejser Tulipanerne sig nok ikke igen - lad os bare få drengene hjem til heltemodtagelse. (inden flere kommer til skade).

Hvad blev der af de feje flygtede talibanere?

Det går så godt, at de hollandkse soldater bliver trukket hjem så de kan deltage i den årlige tulipansfest.

Operation Moshtarak blev indledt, og Danmark deltog med tre kampvogne. Ifølge medierne var offensiven rettet mod en by med 80.000 indbyggere ved navn Marjah.

Den 15. februar bragte Berlingske Tidende en artikel, som det store danske nyhedsbureau Ritzau har skrevet. Her står der. 'Fakta: Byen Marjah og nærliggende områder er hjem for anslået 125.000 mennesker.'

Nu en måned senere er det kommet frem, at der ikke findes nogen by ved navn Marjah.

Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet fortæller, at Marjah næppe kan kaldes en by.

Man kan jo prøve selv at finde Marjah på Google Earth..

Operation Moshtarak er blevet afsløret som operation Mediemanipulation.

Peter Pedersen

Atkins

Jeg kan gentage det jeg anførte i mit indlæg
16. marts 2010 kl. 11:22 -
http://www.information.dk/telegram/227156 :

"Vedr. Marjah

Administativt er Afghanistan en gang for mange år siden inddelt i provinser (fx. Helmand, Kandahar osv.), og disse provinser er inddelt i distrikter (I Helmand provinsen : Gereskh, Nad e’ Ali, Garmsir, Now Zad osv.)
Se fx. kortet og de anslåede tal for antal indbyggere i distrikterne : http://en.wikipedia.org/wiki/Helmand_Province

Det er langt fra nemt at holde de geografiske forhold ude fra hinanden i Afghanistan; - hvornår man taler om et distrikt og hvornår man taler om en landsby. Distriktet har ofte navn efter district center (dvs. “hovedbyen”) i distriktet, hvorimod der andre gange findes en lille ubetydelig flække et sted i distriktet af samme navn som distriktet,
mens distriktscenter-byen ligger et ganske andet sted.
By- og vejskilte er naturligvis totalt ukendt i hele Helmand provinsen.

Afghanerne selv skelner normalt langtfra så skarpt, som vi er vant til i Vesten, og direkte adspurgt, kan man meget tit få flere forskellige svar fra de lokale, om hvad samme landsby, man står midt i lige nu, rent faktisk hedder, idet 30-40 års konstante borgerkrige og magtkampe naturligvis sætter sine dybe spor på et i forvejen ringe struktureret land.
Fx. anså Taliban Kandahar som hovedstaden - ikke Kabul.

Hvordan Marjah staves er nærmest efter eget valg og accent, da alt jo lokalt skrives med det arabisk-lignende lydskriftsopbyggede tegnsystem.

Marjah ligger ved grænsen mellem Nawa og Nad e’ Ali- distrikterne, hvilket var grunden til, at størstedelen af ISAF soldaterne startede operationen med at sikre at Taliban var fortrængt i netop Nad e’ Ali-distriktet, samtidigt med at andre engagerede Taliban i Marjah.

Det må dog klart udelukkes, at der for Majrah’s vedkommende skulle være tale om en “city”, men nærmest en (efter vore forhold) mindre provinsby, - lidt i lighed med de større landdistrikter i DK med tilhørende “udflyttergårde”, de øvrige omkransende marker, arealer, åer, vandingskanaler osv.osv., er tillagt samme navn som landsbyen.
Antallet af indbyggere i området (by og opland incl. de mange såkaldte omliggende småbyer (“Khaleh”) , skulle ligge et sted mellem 30.000- 70.000 synes dermed næppe urealistisk. "

Og tilføje :
Al Jazeera har været med præsident Karzai i Marjah:
http://english.aljazeera.net/news/asia/2010/03/201037124652122355.html

Lidt mere om Marjah fra Al Jazeera :
http://english.aljazeera.net/news/asia/2010/02/20102255433545783.html

http://afghanistan.blogs.cnn.com/2010/03/07/photo-spotlight-marjah-street/

Vedr. hvorfor Marja er vigtig :

http://www.stratfor.com/weekly/20100216_meaning_marjah:

"Marjah is perhaps the quintessential example of a good location from which to base. It is in a region sympathetic to the Taliban; Helmand province is part of the Taliban’s heartland. Marjah is very close to Kandahar, Afghanistan’s second city, the religious center of the local brand of Islam, the birthplace of the Taliban, and due to the presence of American forces, an excellent target. Helmand alone produces more heroin than any country on the planet, and Marjah is at the center of that trade.

By some estimates, this center alone supplies the Taliban with a monthly income of $200,000. And it is defensible: The farmland is crisscrossed with irrigation canals and dotted with mud-brick compounds — and, given time to prepare, a veritable plague of IEDs.

Simply put, regardless of the Taliban’s strategic or tactical goals, Marjah is a critical node in their operations."

Mosbak

Jeg ved ikke, om kniber geografien, men det er hollænderne, der dyrker tulipaner, hvorimod afghanerne i Marjah nu mest dyrker valmuer.

Heltemodtagelsen må dog nok vente til senere.