Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pakistanere vil af med Taleban

Forholdet mellem USA og Pakistan har ændret sig. Tilladte missilangreb, amerikansk tilstedeværelse og missioner mod Taleban finder sted på pakistansk territorium
Pakistanere protesterer mod Taleban, og det lader også til, at det pakistanske militær er blevet venligere indstillet over for det amerikanske ønske om en hårdere kurs mod Taleban.

Pakistanere protesterer mod Taleban, og det lader også til, at det pakistanske militær er blevet venligere indstillet over for det amerikanske ønske om en hårdere kurs mod Taleban.

MUNISH SHARMA

Udland
24. februar 2010

Mandag fangede pakistansk-amerikanske styrker den 'mest eftersøgte' mand, Maulvi Kabir, fra den afghanske gren af Taleban, fortalte amerikanske officielle kilder. Derudover lykkedes det også at tilfangetage to andre højtstående afghanske medlemmer.

USA og Pakistan har flirtet mere og mere med hinanden gennem det seneste år. I krigen mod Taleban peger flere begivenheder i hvert fald i den retning. Blandt andet tilfangetagelsen af 'nummer to i hele Taleban-hierarkiet' Mullah Baradar og andre betydningsfulde Talebankrigere i Pakistan, samt tilstedeværelsen af amerikanskarbejdende styrker på pakistansk jord.

Også det faktum, at USA har udført flere og flere dødelige missilangreb med dronefly over Pakistans svært-fremkommelige bjerggrænseland, indikerer en holdningsændring i Pakistan.

»Pakistan er klar til at agere mægler, hvis USA forsøger at igangsætte fredsforhandlinger med Taleban,« mener den indiske politiske analytiker Praful Bidwai.

Pakistan har længe været egentlig styret af dets militær. I løbet af den kolde krig støttede det pakistanske militær - ligesom USA - den afghanske frihedskamp mod Sovjet; en direkte støtte til Taleban.

Pakistan har siden bevaret deres gode forhold til Taleban, og USA har flere gange udtrykt irritation over, at det pakistanske militær ikke har haft 'viljen' til at nedkæmpe Taleban.

Viljen fra Pakistans side mangler dog ikke længere, siger den norske forsker David Hansen fra Oslo Universitet.

»Det pakistanske folk har opdaget, at Talebans tilstedeværelse er en trussel for Pakistan, og derfor er den folkelige vilje nu stor til at bekæmpe Taleban i fjerne egne af Pakistan.«

Pakistans meget betydningsfulde institution, militæret, har længe balanceret på et knivsæg i det udenrigspolitiske spil. På den ene side har militæret, i deres kamp mod Indien, søgt alliancer i regionen, i dette tilfælde med Taleban i Afghanistan. På den anden side søger Pakistan også en alliance med Talebans største fjende, USA. Men det tyder nu på, at Pakistan for alvor er klar til at droppe tidligere tiders alliance og imødekomme USA's ønske om hårdere kurs mod Taleban.

Pakistans nøglerolle

Barack Obama udtrykte i en valgdebat op til præsidentvalget, at USA skulle sætte hårdere ind i Pakistan.

»Hvis USA har al-Qaeda, Bin Laden eller højtstående officerer inden for rækkevidde, og Pakistan ikke har viljen eller ikke er i stand til at handle, så må vi gøre det.«

Pakistan er en nøglespiller i USA's kamp mod Taleban i Afghanistan. Landet er det eneste - udover Iran - som grænser op til Sydafghanistan, hvor mange Talebankrigere er fortrængt til.

USA er til gengæld en vigtig støtte for Pakistans image i deres splid med Indien.

»Når USA's krig mod terror er overstået, frygter Pakistan at stå helt alene i regionen, derfor gør de rigtig meget nu for at bevare USA som allieret,« fortæller David Hansen fra Oslo. Det er selv om, at Pakistan har et ambivalent forhold til USA, fortsætter den norske forsker. Blandt andet var Pakistan USA's allierede under Den Kolde Krig, men landet følte sig ladt i stikken, da USA solgte våben til Pakistans ærkefjende, Indien, i dets kamp mod Kina. USA støtter desuden også Indiens atomvåbenprogram, hvilket Pakistan ser misfornøjet på. Men af frygt for isolation knyttes de tætte relationer til USA.

Præsidentens indvirken

Den 27. marts 2009 stillede præsident Obama sig op på Det Hvide Hus' talerstol, blandt andre flankeret af udenrigsminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates, og annoncerede sin »nye omfattende strategi for Afghanistan og Pakistan«. Strategiens hovedmål var, at »det amerikanske folk skal forstå, vi har et klart og fokuseret mål: At forstyrre, afvæbne og besejre al-Qaeda i Afghanistan og Pakistan«.

Sådan en strategi har en pris. I oktober 2009 fik blandt andet Obama og John Kerry gennemtrumfet en femårig økonomisk ikke-militær hjælpepakke til Pakistan. Pris: 7,5 milliarder dollar.

Yderligere har præsidenten søgt om 3,1 milliarder fra det amerikanske 2010-budget til bekæmpelsen af al-Qaeda alene i Pakistan.

Amerikanske missioner

Om det er pengene, vides ikke, men noget tyder på, at Obamas bidrag gør det nemmere for amerikanske tropper at agere i fællesskab med Pakistan.

I den pakistanske by Karachi fangede kooperative pakistanske og amerikanske efterretningsagenter for nylig Talebans afghanske de facto-leder, Mullah Baradar. Flere anholdelser af højtstående Talebanfolk er siden foretaget af pakistansk militær.

Bemærkelsesværdigt var det dog, at Obamas specielle udsending i Afghanistan og Pakistan-regionen, Richard Holbrooke, i en høring den 22. december 2009 erklærede, at »USA ikke har tropper i Pakistan«.

Halvanden måned senere (3. februar 2010) blev tre amerikanske soldater dræbt af en bilbombe i Pakistan, udløst af en talebansk selvmordsbomber. De amerikanske soldater var mistænkeligvis iklædt - for området - traditionel pakistansk tøj og hovedbeklædning. Udover beklædningen var amerikanernes bil udstyret med et radiofrekvens-blokeringssystem, som sikrer mod vej- sidebomber.

USA måtte krybe til korset og erkende, at 200 amerikanske 'efterretningsagenter og genopbygningssoldater' arbejdede på pakistansk jord.

Pakistan har tidligere erklæret, at »det er en krænkelse af Pakistans suverænitet«, når amerikanske dronefly fløj i pakistansk luftrum. Men også antallet af missilangreb udført af disse dronefly er steg kraftigt i løbet af 2009. Med missiler affyret fra et dronefly lykkedes det at dræbe først den daværende Talebanleder i Pakistan; et halvt år senere dræbte samme våbentype den efterfølgende leder af pakistansk Taleban.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her