Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pilgrimme dræbt af selvmordsbomber i Irak

Et selvmordsangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, mod shiamuslimske pilgrimme har kostet mindst 41 mennesker livet
Udland
2. februar 2010
Mindst 41 blev i går dræbt af en selvmordsbomber i det nordlige Bagdad. Angrebet skete i forbindelse med den årlige pilgrimsfærd for shiamuslimer.

Mindst 41 blev i går dræbt af en selvmordsbomber i det nordlige Bagdad. Angrebet skete i forbindelse med den årlige pilgrimsfærd for shiamuslimer.

Saad Shalash

En kvinde sprængte sig mandag i luften blandt en gruppe shiamuslimske pilgrimme i udkanten af den irakiske hovedstad, Bagdad.

Mindst 41 mennesker mistede livet, siger sikkerhedskilder om det seneste angreb, der kaster blodige skygger over næste måneds parlamentsvalg i det krigshærgede land.

Irak prøver at komme til hægterne efter år præget af krig, som blev sparket i gang med den amerikanskledede invasion i 2003. Irakerne forbereder sig på, at de amerikanske soldater rejser hjem, og at den irakiske oliesektor, som er en af landets få sikre indtægtskilder, for alvor kommer op at køre igen, efter at der de seneste år er sket sikkerhedsfremskridt.

Men hver gang shiamuslimske pilgrimme samler sig på helligdage, bliver de et mål for sunni-islamister som al-Qaeda. Disse går efter at genantænde de sekteriske blodsudgydelser, som toppede i 2006-7, og har de seneste måneder haft held med at gennemføre omfattende selvmordsangreb i Bagdad.

Ifølge det irakiske indenrigsministerium og politiet blev 41 pilgrimme dræbt og 106 andre såret ved mandagens selvmordsangreb i et telt, hvor shiamuslimerne får mad og drikke, inden de begiver sig på en anstrengende pilgrimsfærd til deres hellige by, Kerbala, 80 kilometer syd for Bagdad, for at deltage i den religiøse Arbain-ceremoni.

Mere vold i vente

»Folk var ved at servere mad til pilgrimmene. En kvinde med et sprængstofbælte gik ind i teltet og dræbte og sårede mange mennesker og børn,« siger den shiamuslimske pilgrim Sahib, som opholdt sig nær teltet, da bomben eksploderede.

Tusinder, måske millioner af shiamuslimer fra Irak, Iran, Bahrain og andre lande har trodset truslen om selvmordsangreb siden Saddam Husseins sunnimuslimsk-ledede regering blev væltet i 2003. Der ventes mere vold i Arbain-perioden og op mod det kommende irakiske valg den 7. marts, hvor premierminister Nuri al-Maliki håber at få opbakning til sin sikkerhedspolitiske kurs, da sunni-islamistiske grupper ifølge det amerikanske militær vil prøve at underminere befolkningens tillid til Malikis shialedede regering.

Så sent som 25. januar angreb selvmordsbombemænd tre hoteller i den irakiske hovedstad og rev over 30 mennesker med sig i døden.

De koordinerede angreb mindede om lignende terrorangreb i Bagdad i december, oktober og august i fjor, hvor flere hundrede mistede livet.

Arbain-ceremonien markerer begyndelsen på en 40 dage lang sørgeperiode for profeten Muhammeds barnebarn Hussein, der døde under et slag ved Kerbala i det syvende århundrede.

Pilgrimmene strømmer hvert år ind til Kerbala, hvor de slår sig på hovedet og brystet som tegn på sorg, og trods omfattende sikkerhedsforanstaltninger formår sunniekstremister, der opfatter shiaerne som frafaldne, hvert år at komme igennem afspærringerne og sprede død og ødelæggelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her