Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sarkozy gør op med fransk fortid i Rwanda

Frankrigs problematiske rolle i Rwandas folke-mord er i det seneste års tid blevet mere og mere dokumenteret - i går undskyldte præsident Sarkozy for første gang til rwanderne
Frankrigs problematiske rolle i Rwandas folke-mord er i det seneste års tid blevet mere og mere dokumenteret - i går undskyldte præsident Sarkozy for første gang til rwanderne
Udland
26. februar 2010

Præsident Nicholas Sarkozy gjorde i går for første gang op med den franske tradition for ikke at undskylde for landets ihærdige støtte til det regime, der igangsatte Rwandas folkemord i 1994.

Ved en pressekonference i Kigali sammen med Rwandas præsident, Paul Kagame, udtalte Sarkozy under stor medieopmærksomhed ordene: »Det, der skete her, er uacceptabelt. Det tvinger det internationale samfund, inklusiv Frankrig, til at reflektere over de fejltagelser, der holdt det fra at forebygge og standse denne afskyelige forbrydelse.«

Præsidenten lagde også afstand til den kontroversielle Opération Turquoise, hvor Frankrig sendte styrker til Rwanda hen mod folkemordets slutning, men efter manges mening brugte styrkerne til først og fremmest at redde de folkemordere, der var ifærd med at tabe kampene mod den fremrykkende tutsihær.

Udstrakt hånd

Udtalelserne har været afventet med stor spænding, fordi Frankrig med præsident François Mitterand i spidsen var en aktiv støtte til det hutu-regime, der stod bag folkemordet og også under massakrerne spillede en kontroversiel rolle som regimets støtte. Det kom i september sidste år frem, at franske mellemmænd med de politiske lederes viden leverede våben til regimet helt frem til få uger før folkemordets afslutning. Og så sent som i 2006 strøede den franske undersøgelsesdommer Bruguière ekstra salt i såret ved at rejse sigtelser mod en række medlemmer af den nuværende præsident Paul Kagames regering for medvirken til det flyattentat, der udløste blodighederne - en anklage, der sidste måned blev gennemhullet af en stor kommissionsrapport om attentatet. Rapporten dokumenterede, at flyattentatet tværtimod blev gennemført af de hutu-grupper, som franskmændene støttede.

Paul Kagame stod i spidsen for den tutsihær, der stoppede myrderierne, og har ledet Rwanda siden. Han kvitterede med en udstrakt hånd:

»Vi nægter at være fortidens gidsler,« sagde han.

Sarkozys besøg har været ventet med spænding af franskmændene, hvoraf mange stadig ser med fortrydelse på de nye, undskyldende toner - ikke mindst blandt de mange franske militærfolk, der gjorde tjeneste i Rwanda frem til 1994. Og heller ikke kritikerne har lagt fingrene imellem. Den belgiske senator Alain Destexhe, der har stået i spidsen for den belgiske Rwanda-kommision, stillede onsdag i Le Monde det retoriske spørgsmål, om der overhovedet ville have været noget rwandisk folkemord uden Frankrig? Frankrig støttede ikke bare folkemorderne politisk, men også med soldater, våben og endog militær træning, opregnede han: »Uden Frankrig var regimet kollapset.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her