Læsetid: 3 min.

Spekulanter og statsgæld lammer Europa

Statsgælden i mange europæiske lande vokser med rekordfart. På kort sigt skaber det alvorlig fare for spekulative angreb, mens det på lidt længere sigt tvinger politikerne til ubehagelige økonomiske indgreb
26. februar 2010

Krisen har fået EU-landene som helhed til at sætte sig i dybere gæld end nogensinde før. Statslige hjælpepakker og stigende udgifter til et voksende antal arbejdsløse bliver i vidt omfang betalt med lånte penge. Dermed er der en regning, som før eller siden skal betales, og det vil indsnævre europæiske politikeres handlemuligheder voldsomt i den nærmeste fremtid:

»Gældsproblemet vil i de kommende år være helt afgørende for, hvad politikerne i Europa kan og ikke kan gøre,« siger Fabian Zuleeg, cheføkonom i den Bruxelles-baserede tænketank European Policy Centre.

Alt tyder nemlig på en forkølet vækst i de kommende år, pointerer han, og derfor kan politikerne ikke bare regne med, at automatisk stigende skatteindtægter efterhånden vil sænke budgetunderskuddene og fylde de slunkne statskasser. Politikerne kommer ikke uden om en upopulær kombination af offentlige nedskæringer og skattestigninger, mener Fabian Zuleeg. Og på længere sigt må de også reformere pensionssystemer og sociale sikkerhedsnet, hvis ikke gælden bare skal vokse og vokse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu