Nyhed
Læsetid: 1 min.

Stor uenighed i Venstre om EU-klimamål

Venstres medlemmer i EU-parlamentet har stemt for, at EU øger sin CO2-reduktion. For en uge siden advarede partiet ellers kraftigt mod at gøre netop det
Connie Hedegaard (K) fik i går lidt hjælp fra Venstre i EU-Parlamentet, der modsat deres hjemlige partifæller gerne ville gå med til lidt mere ambitiøse klimamål.

Connie Hedegaard (K) fik i går lidt hjælp fra Venstre i EU-Parlamentet, der modsat deres hjemlige partifæller gerne ville gå med til lidt mere ambitiøse klimamål.

ERIK LUNTANG

Udland
11. februar 2010

Venstres EU-parlamentarikere er tossegode. I hvert fald hvis man skal følge logikken fra partiets hjemlige klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

»I Venstre vil vi advare kraftigt imod at opføre os som tossegode ved i et forsøg på at være klimarigtige at bevæge os fra 20 til 30 procents reduktion i CO2-udledningen. Det vil få ganske alvorlige konsekvenser for europæiske arbejdspladser og erhvervsliv,« sagde han til Berlingske Tidende for en uge siden.

Økonomisk argument

Men der er stor forskel på, hvordan politikken bliver lagt ud på Christiansborg, og hvordan Venstre fører den ud i livet i EU.

Her har Venstres medlemmer af EU-parlamentet nemlig stemt for et forslag om at reducere CO2-udslippet yderligere.

»Kommissionen bør foreslå, at et samlet EU øger ambitionerne og sætter et reduktionsmål på mere end 20 procent,« skriver parlamentsmedlemmerne i den nu vedtagne udtalelse.

Venstres parlamentsmedlem Jens Rohde har stemt for, men afviser at være tossegod.

»Der er masser af økonomiske argumenter for at gå videre end 20 procent. Jeg har selv været med til at skrive det ind,« siger Jens Rohde.

»Det handler om at tage førerpositionen på markedet,« siger han og påpeger, at der er et stort afkast at hente i den grønne ende af økonomien.

Dermed læner Rohde og de øvrige Venstrefolk i parlamentet sig mere op af linjen hos regeringspartneren De Konservative herhjemme, der ligeledes går ind for mere ambitiøse klimamål i EU. De Konservative vurderer, at øgede klimaambitioner kan skabe en proces, som giver flere arbejdspladser i form af grønne job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her