Læsetid: 4 min.

Voksende krav om et Rusland uden Putins magtmonopol

En russisk Lech Walesa udfordrer regeringschefen Putin med en demonstration i Kaliningrad. Samtidig satser oppositionen på en splittelse mellem Putin og præsident Medvedev
En russisk Lech Walesa udfordrer regeringschefen Putin med en demonstration i Kaliningrad. Samtidig satser oppositionen på en splittelse mellem Putin og præsident Medvedev
4. februar 2010

»Rusland uden Putin!«, »Fyr Putin, Medvedev!«, »Rusland imod Putin!«, »Putin har ansvaret!« – det var nogle af slagordene ved sidste uges demonstration i Kaliningrad i den russiske enklave ved Østersøen mellem Litauen og Polen.

Det er første gang i mange år, at så mange – ca. 12.000 – var forsamlet og vovede at udfordre den almægtige Vladimir Putin, uden at politiet greb hårdhændet ind. Og det var første gang, at oppositionelle fra alle lejre, fra nationalbolsjevikker og kommunister til liberale demokrater og højrefløjsfolk var samlet under ét flag i demonstration imod både Putin og den lokale ledelse.

Demonstrationen har skabt optimisme og sammenhold i den ellers så splittede russiske opposition.

Der var tale om en demonstration imod konkrete ting som huslejestigninger, øgede skatter, fyringer og bureaukratiets evindelige korruption og elendige håndtering af krisen lokalt i Kaliningrad. Men adskillige topfolk fra oppositionen var mødt op. Bl.a. Boris Jeltsins tidligere vicepremierminister Boris Nemtsov og den unge og markante kritiker af Putins styre Ilja Jasjin fra det tidligere så markante og magtfulde parti Jabloko.

En russisk Walesa

Demonstrationen var organiseret af den lokale leder af paraplyorganisationen Solidaritet, Konstantin Doro­sjok.

Navnet Solidaritet er ikke tilfældigt, men direkte inspireret af den polske bevægelse, der i 1980’erne startede sin succesrige kamp på skibsværftet i Gdansk kun 150 km fra Kaliningrad. Ilja Jasjin skriver da også på sin blog, at Konstantin Dorosjok er en mand, vi skal lægge mærke til:

»Han minder meget om Lech Walesa. En rolig, bestemt fyr, far til tre, 100 procent sikker i sin sag og med en skærpet følelse af retfærdighed. Han er blevet arresteret mange gange, de har ødelagt hans slægtninges forretninger, de har truet ham, men Dorosjok valgte sin kurs og i dag står titusinder bag ham. Kaliningrad har alle chancer for at blive Ruslands Gdansk«.

Dét er netop, hvad Vladimir Putin frygter mest af alt. Putin har så sent som for en uge siden ad varet imod en »ukrainisering» af Rusland, hvormed han mener faren for, at en orange revolution som i Ukraine vil vælte det siddende regime og indføre kaotiske, ukontrollerbare, demokratiske tilstande.

Det er hovedårsagen til, at myndighederne under Putin har slået hårdt ned på oppositionen både med lovgivning og ved politiets hjælp.

Mange iagttagere skriver, at Putin og hans regime af siloviki (sikkerhedsfolk) simpelthen er skrækslagne over demonstrationen i Kaliningrad og derfor slog endnu hårdere ned på oppositionens forsøg på at afholde en demonstration på Triumfalnaja Pladsen i Moskva her i weekenden.

Politiet gik groft til værks, arresterede op mod 100 deltagere, bl.a. Boris Nemtsov og den aldrende og højt respekterede leder af menneskerettighedsorganisationen Moskvas Helsinki Gruppe Ljudmila Aleksejeva, og gennembankede andre.

Tilbage til fremtiden

Samtidig har Putins parti Et Forenet Rusland og regeringen sendt en hær af højtstående folk til Kaliningrad for at undersøge situationen og måske fyre guvernøren, der »lod det komme så vidt» og ikke forhindrede demonstrationen.

Guvernøren, Georgij Boos, har svaret igen ved at foreslå lempelser i de antidemokratiske restriktioner, som Putin har indført, bl.a. forslår han genindførelse af vælgernes mulighed for at stemme »imod alle kandidater» ved valg i Rusland.

Noget kunne tyde på, at Georgij Boos på den måde forsøger at bevæge sig over i præsident Dmitrij Medvedevs lejr, som mere og mere tydeligt distancerer sig fra Putin.

Så sent som i går kom det hidtil mest opsigtsvækkende udspil fra Medvedevs lejr imod Putin. I realiteten et forslag, som vil fjerne Putins begrænsninger på demokratiet og føre systemet tilbage til Jeltsin-tiden.

Medvedevs spindoktor Igor Jurgens, som før jul i et interview til Information opfordrede Putin til at gå af og overlade den egentlige magt til Medvedev, udsendte en rapport fra Institut for Moderne Udvikling, som selveste præsident Medvedev er formand for.

Heri foreslår Jurgens – og dermed indirekte Medvedev – at afskaffe de begrænsninger på det demokratiske system, som Putin indførte efter Jeltsins afgang: Genindførelse af valg til guvernørposter, bedre adgang for små partier til at komme i parlamentet, nedsættelse af præsidentperioden fra seks til fem år, og for parlamentet fra seks til fire år, genindførelse af enkeltmandsmandater i parlamentet plus en række andre tiltag for at sikre en demokratisering af Rusland og et brud med »neo-feudalismen og andre forældede institutioner».

Desuden foreslår Jurgens det hidtil uhørte: at nedlægge Indenrigsministeriet og dermed afskaffe dets kontrol med det gennemkorrupte politi og samtidig at nedlægge FSB (KGB’s efterfølger, red.), som udgør Vladimir Putins egentlig magtbase.

Et forslag, som helt sikkert vil skabe vild debat i Rusland og vild hysteri i Vladimir Putins regeringskontor i det russiske Hvide Hus.

Alliance med Medvedev

Jurgens har dermed på Medvedevs vegne sendt en meget alvorlig udfordring til Putin og hans støtter. Og udfordringen kommer samtidig med, at den russiske opposition har skærpet angrebene på Putin.

Oppositionen har samtidig været bemærkelsesværdigt tilbageholdende med kritik af præsident Medvedev. Så bemærkelsesværdigt at det tyder meget på, at oppositionen satser på at splitte Putin og Medvedev og søge en direkte eller indirekte alliance med Medvedev imod Putin.

Tidligere økonomiminister Jevgenij Jasjin siger, at den eneste vej for Rusland er at følge Medvedevs opfordring til en omfattende fornyelse af Ruslands politiske system. Og med udgangspunkt i dette skriver Jurgens i sin opsigtsvækkende rapport:

»Demonstrationen i Kalingrad forleden, som bl.a. krævede frie valg til guvernørposterne, viser, at folk ikke længere er villige til roligt at acceptere det, der foregår i landet. De ønsker selv at få lov til at komme med løsningsforslag. Med vores rapport er vi nu kommet med vores forslag», skriver Jurgens. Og dermed Medvedev. Ikke Putin.

peda@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi få at vide at Dorosjok ligner Lech Walesa – så er vi advaret m.a.o. en arrogant og opportunistisk lille lort, der til enhver tid er parat til, at sælge ud af sine idealer, for kold mammon!
PS: rædselsberetningen om russisk politi brutalitet, preller fuldstændig af når man bor i Danmark. Hvad fanden tænkte jeg, fortager de ikke engang præventive anholdelser – å herre gud da!