Interview
Læsetid: 3 min.

WHO-formand: Influenzarådgivere risikerer chikane

De hemmelige H1N1 influenza-rådgivere risikerer chikane fra medicinalindustrien, hvis offentligheden kender deres identitet, siger formand for WHO-komité. Han afviser selv at være inhabil trods sine bånd til vaccineproducenter
WHO's generalsekretær, Margaret Chan erklærede, H1N1 for en pandemi i juni 2009 efter WHO's Emergency Committees anbefaling. Ifølge komiteens formand, Dr. John Mackenzie, skyldes hemmeligholdelsen, at medlemmerne ellers risikerer at blive udsat for chikane.

WHO's generalsekretær, Margaret Chan erklærede, H1N1 for en pandemi i juni 2009 efter WHO's Emergency Committees anbefaling. Ifølge komiteens formand, Dr. John Mackenzie, skyldes hemmeligholdelsen, at medlemmerne ellers risikerer at blive udsat for chikane.

schwarzwaelder

Udland
8. februar 2010

Navne og økonomiske interesser hos H1N1-influenzaeksperter, der står bag WHO generalsekretær Margaret Chans beslutning om at erklære en pandemi, har indtil nu været hemmeligholdt.

Nu er navnet på formanden for den hemmelige Emergency Committee dog sluppet ud, og det viser sig, at formanden har haft økonomiske bånd til flere medicinalvirksomheder. Professoren selv, Dr. John MacKenzie, afviser dog at være inhabil af den grund.

- Hvilke grunde er der til at holde navnene hemmelige?

»De fleste WHO-komiteer er åbne, men der er heller ingen grund til at frygte pres på dem. Netop for Emergency Commitee er der grund til at frygte pres fra medicinalvirksomheder. Derfor er det en god ide at hemmeligholde navne i den periode, hvor vi har en nødsituation,« siger den nu pensionerede professor fra University of Curtin i Australien.

Emergency Committees bliver kun oprettet i tilfælde af potentielle trusler mod den internationale folkesundhed efter beslutning af generalsekretær Margaret Chan, som komiteen også refererer direkte til. Således blev H1N1 Emergency Committee oprettet den 25. april 2009, da adskillige smittede og flere dødsfald i Mexico og USA skabte bekymring for en forestående pandemi. Komiteen anbefalede, at Margharet Chan den 11. juni erklærede en pandemi. En beslutning, der aktiverede kontrakter mellem vaccineproducenter og regeringer, hvorefter produktionen af millioner af vacciner gik i gang.

Nødvendigt

»Hemmeligholdelsen af navnene på medlemmerne er en god idé, fordi det skal undgås, at de bliver chikaneret af vaccineproducenter eller andre virksomheder, der er involveret i pandemiberedskaberne. Når pandemien er overstået, skal navnene offentliggøres,« mener Dr. John MacKenzie.

- Åbenhed handler også om offentliggørelse af potentielle økonomiske interessekonflik-ter. Har du gjort det til WHO?

»Ethvert medlem af Emergency Committee har skullet opgive deres potentielle interessekonflikter til WHO. Jeg har ikke været involveret i medicinalindustrien personligt siden midten af 1970'erne.«

- Som formand for Det Australske Selskab for Mikrobiologi har du da samarbejdet med medicinal-virksomheder som Abbott, Biomérieux, Roche og Wyethu, der via sponsorater har 'fast medlemskab' af selskabet. Ifølge hjemme-siden får industrien 'adgang til Australiens største net-værk af mikrobiologer' samt 'adgang til 20 interessegrup-per inden for mikrobiologi'?

»Jeg har personligt overhovedet ikke modtaget nogen penge, og derfor kan jeg på ingen måde se, at jeg skulle være i en interessekonflikt.«

- Den 25.-28. februar afholdes den 8. Kongres for Medicinsk Virologi i Asien/Stillehavs-området, der er sponsoreret af GlaksoSmithKline, Biomérieux, Crucell, Roche, Sanofi-Pasteur, Solvay Biologicals, der alle produce-rer vacciner og influenza-medicin. Hvad er din rolle?

»Jeg var med til at starte organisationen op. I dag sidder jeg i rådgivningskomiteen. Men vi har ingen kontakt til arrangørerne af kongressen. Og selv om jeg var med til at arrangere kongressen, betyder det ikke, at medicinalvirksomhederne har indflydelse på mig, bare fordi de sponsorerer en af talerne. Her er ingen personlige gevinster,« siger professoren og fortsætter:

»Det er akkurat som konferencer inden for enhver anden industri. Virksomheder sponsorerer for at få lov til at eksponere deres navn. De har ingen indflydelse på de aktiviteter, der foregår.«

- De samme vaccineprodu-center, der finansierer en kongres, som du arrangerer, har millionkontrakter, der bliver aktiveret, når WHO erklærer pandemi. En beslutning, du har direkte indflydelse på. Ser du ikke en potentiel interessekonflikt for dig personligt?

»Det er vigtigt at understrege, at Emergency Committee kun er rådgivere for generalsekretær Margaret Chan. Vi har intet at gøre med vacciner. Jeg har ikke arbejdet personligt med vaccineproducenterne i 30 år.«

Ingen indflydelse

- Hvordan hænger hem-meligholdelsen af Emergency Committee sammen med, at du nu siger, at vaccinepro-ducenterne ikke har indfly-delse?

»Netop med svineinfluenzaen har der ikke været så mange vaccineproducenter, og derfor har der ikke været så stort et pres på komiteen. Men i tilfælde af, at en ukendt virus skulle dukke op, vil der være mange medicinalvirksomheder, der vil forsøge at markedsføre nye lægemidler, og derfor vil presset på komiteen blive helt enormt. Derfor er det rimeligt at forlange hemmeligholdelse af medlemmernes navne, men navnene vil blive offentliggjort, så snart pandemien er overstået.«

- Hvad er status på H1N1-pandemien?

»Gennem de seneste uger har det set ud til, at pandemien i den nordlige hemisfære (halvkugle, red.) klinger af. Vi er lidt bekymrede for den sydlige hemisfære, fordi influenzasæsonen nærmer sig, og derfor følger vi begivenhederne tæt. Personligt tror jeg, at pandemien er ved at være forbi, men et af problemerne ved en virus som influenza er, at den opfører sig uventet. Derfor skal vi altid forvente det uventede. Derfor opretholder vi samme pandeminiveau.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Styg læsning om en mand på umulig retræte. Sagen er så dårlig, som den kan blive...

Med venlig hilsen

Lisbeth Johnsen

Her hjælper kun et ukompromitteret retsvæsen.
Håber det findes - et eller andet sted.

Hvem kan sige det bedre end Alex Jones:

Lisbeth Johnsen

Her hjælper kun et ukompromitteret retsvæsen.
Håber det findes - et eller andet sted.

Hvem kan sige det bedre end Alex Jones:

http://www.youtube.com/watch?v=AmaiX86sUoc

Marianne Mandoe

Lad os se....
Hvilke årsager kunne der mon være til at kalde dem en flok klaphatte????

Nååh jo... måske fordi pandemien aldrig BLEV en pandemi, og fordi H1N1 var mindre farlig end den årlige influenza-epidemi.

Mona Blenstrup

Men medicinalindustriens ejere skovlede penge i sig. Fordi de selv har medvirket til smitte husteriet om en sygdom, som alle med almindeligt helbred kan klare uden andet en hovedpinetabletter.

Lettjente hurtige penge for at sætte skræk i befolkningernes politikere.

Lisbeth Johnsen

Men profitten til omtalte industri og dens aktionærer er slet ikke det alvorligste i denne sag.
Det er den forsætlige skadeforvoldelse, der følger af de utestede og giftige vacciner og hele det bedrageri, der er foregået op til lanceringen af fupnummeret, lige fra en ulogisk og irrationel ændring af pandemi-begrebet til hemmeligholdelsen af skader og dødsfald, som altsammen illustreres bedst p.t. på www.theflucase.com, for slet ikke at tale om de indicier, der fremkommer, hvis man graver dybere i sagen til dens forgreninger i det militærindustrielle kompleks, der anskueliggør et bevidst forsøg på genocide.
USA`s militærindustrielle kompleks, det industrielle aspekt stadig mere overnationalt, er de nye 'legekammerater' , som det danske militær har haft de sidste ni år, i kraft af vores krigsdeltagelse; et dårligt selskab, de er kommet i.