Baggrund
Læsetid: 1 min.

Aids i stigning i Østeuropa

Tusindvis af børn og unge lever på gaden i Ukraine, og mange er smittet med hiv
Drengene Vova og Egor på vej ud gennem ventilationsskakten, der er ind- og udgang til deres hjem.Der er en fælles forståelse for, at alle børnene skal ud og 'arbejde'hver dag og gøre det, de nu har kræfter til. De tigger, stjæler eller samler skrotmetal, som de sælger. Dagens tyvekoster og indkøb af mad og stoffer bringes tilbage til kælderen, hvor de deler med de andre børn.

Drengene Vova og Egor på vej ud gennem ventilationsskakten, der er ind- og udgang til deres hjem.Der er en fælles forståelse for, at alle børnene skal ud og 'arbejde'hver dag og gøre det, de nu har kræfter til. De tigger, stjæler eller samler skrotmetal, som de sælger. Dagens tyvekoster og indkøb af mad og stoffer bringes tilbage til kælderen, hvor de deler med de andre børn.

David Gillanders

Udland
31. marts 2010

Hvor antallet af nysmittede med hiv globalt set er faldet med 17 procent over de sidste otte år, så stiger antallet af smittede i Østeuropa.

Ukraine er værst ramt; her er godt halvanden procent smittet.

En af de mest udsatte grupper i Ukraine er de tusindvis af børn og unge, der lever på gaden, fordi de er stukket af, blevet smidt ud hjemmefra pga. misbrug, fattigdom, dødsfald, vold eller af andre grunde ikke har noget hjem.

De ukrainske børn og unge er i ekstrem risiko for at blive smittet med hiv fra de sprøjter, de deler med hinanden, og ikke mindst fra ubeskyttet sex.

Det estimeres, at der lever 300.000 børn og unge på gaden, og mange af dem er altså smittede.

Fotografen David Gillanders har i samarbejde med Aidsfondet fulgt en gruppe unge hjemløse i Odessa, Ukraine, og har taget billederne.

Fotografen fortæller:

»I den sydlige del af Odessa, i nærheden af Marshall Zhukov-gaden, bor en gruppe på syv børn under jorden i kælderen i en ejendom. Adgangen til det snavsede rum sker gennem en smal venti-lationsskakt, som børnene klemmer sig igennem. Børnene er brudt ind i bygningens sikringssystem, hvorfra de har ført en ledning til en enkelt elektrisk pære og en kogeplade, som de så bruger til varme og madlavning,« siger David Gillanders.

Se David Gillanders billeder fra Odessa på Informations fotoblog

De syv ukrainske gadebørn er alle misbrugere, fortæller fotografen:

»Alle i gruppen er hiv-positive og sprøjter sig dagligt med en hjemmelavet blanding af stoffer. De køber noget billig forkølelsesmedicin, pulveriserer pillerne og blander dem med vand til en tyk, brun masse. Derefter filtrerer de det til en gul- lig væske, som de skyder sig med. De tigger, finder skrotmetal og stjæler efter behov, når de har brug for penge til at klare sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Medvedev har tidligere udtalt at Rusland er ved at tabe en hel generation af unge på gulvet, på grund af heroinen fra Afghanistan...

...og så er der nogle som stædigt hævder at Nato ikke har fundet masseødelæggelsesvåben i Mellemøsten.