Læsetid: 5 min.

Detroit – hvor et hus koster en dollar

Kollapset på det amerikanske boligmarked har medført millioner af tvangsauktioner over hele USA. Alligevel skiller Detroit sig ud som et særligt ekstremt tilfælde, hvor et ud af fem huse i dag står tomme, og hvor ejendomsmæglere forsøger at sælge huse til håbløst lave priser - i nogle tilfælde med en startpris på en dollar
Kollapset på det amerikanske boligmarked har medført millioner af tvangsauktioner over hele USA. Alligevel skiller Detroit sig ud som et særligt ekstremt tilfælde, hvor et ud af fem huse i dag står tomme - og det på trods af at huse kan købes til en startpris på en dollar
Udland
4. marts 2010

Nogle vil måske sige, at Jon Brumit betalte for meget da han gav hele $ 100 for sit nye hus. For kører du igennem Detroits kvarterer, der engang var fyldt med biler der skabte misundelse i hele Amerika, vil du opleve at det muligt at blive husejer for en enkelt dollar.

De billige huse findes typisk i øde gader, hvor fraflytningen har været så voldsom, at hele boligblokke er ved at blive revet ned for at give plads til urban agriculture.

"Jeg boede i Chicago da en ven fortalte mig, at huse i Detroit kunne fås for $ 500," fortæller Brumit, en finansielt hårdt spændt kunstner, der troede, at han kun havde ringe udsigt til en dag at skulle eje sit eget hjem.

"Jeg bad ham tage kontakt, hvis han fandt noget der var bare en lille smule billigere. Inden ugen var omme, sendte han mig billeder af et hus til salg for 100 dollars. Det er jo en vanvittig pris, så hvorfor ikke? For mig er det en måde at reducere mine omkostninger og dermed frigøre en masse tid til kreative projekter, fordi jeg ikke behøver at arbejde på at betale husleje", forklarer Brumit.

Et hjem for en dollar

Huse til salg for et par dollars har været en udbredt vandrehistorie i USA, hvor millioner af mennesker har måtte forlade deres hjem som følge af finanskrisen. Men i Detroit er det ingen myte.

Et ud af fem huse står nu tomme i den by der engang var hjemsted for den amerikanske bilindustri, og som velsignede verden med Motown.

Detroit har oplevet tilbagegang i flere årtier, og i dag bor under en million indbyggere i byen – svarende til halvdelen af indbyggertallet i 1950. Den tilbagegang er kun blevet værre med finanskrisen og de store bilfabrikanters konkurs.

En tredjedel af befolkningen er arbejdsløse, og ejendomspriserne er faldet med 80% eller mere i store dele af Detroit i løbet af de sidste tre år. I 2009 var den gennemsnitlige pris for en bolig nede på $ 7.500.

Det finansielle krak har fået antallet af tvangsauktioner til at eksplodere, da byens indbyggere så deres ejendomsværdi falde til en brøkdel af værdien af de lån de tegnede ved købet. I dag sælger bankerne forladte ejendomme i de værste kvarterer, der normalt er omgivet af tomme og ødelagte boliger, for et par dollars. Men selv kvalitetsbyggeri kan købes for en brøkdel af dets tidligere værdi.

Satte ild til huset

Brumit betalte $ 95 for jord og $ 5 for huset på Lawley Street.

"Der er et stort hul i taget fra de sidste to ildspåsættelser. Begge de tidligere ejere forsøgte at sætte huset i brand for at kunne betale deres realkreditlån. Så der er et stort hul på omkring syv meter i loftet, og VVS- og de elektriske installationer er revet ud,” fortæller Brumit.

Ildspåsættelse, i forsøget på at indkassere forsikringspenge og dermed slippe af med gældsbyrden, er ikke ualmindeligt i Detroit; fra Brumits hus kan ses et sværtet, nedbrændt træhus for enden af gaden. Men det er mere almindeligt, at ejerne simpelthen forlader deres hjem, og efterlader bankerne med de usælgelige ejendomme.

På den modsatte side af Lawley Street er Jim Feltner og hans arbejdere ved at rydde en ejendom beslaglagt af en bank.

"Jeg plejede at være en bygningsentreprenør. Jeg købte bygninger og renoverede dem. Nu rydder jeg tvangsauktionerede ejendomme", fortæller han.

"Jeg har boet i Detroit 40 år, og jeg har set huse der tidligere blev solgt for $ 100.000 dale til under 20.000 i dag. Selv ejer jeg en masse ejendomme. Jeg har 10 lejeboliger, og jeg kan ikke få noget for dem på trods af at de er smukke hjem. "

Feltner's arbejdere slæber tøj, støvler og møbler ud af soveværelser og stue, og smider det i forhaven til afhentning. Smidt på jorden ligger også en kasse fyldt med Motown plader. En bamse ligger på gulvet med spredte arme og ben.

"Man burde kunne få omkring $ 5000 for huset," vurderer Feltner. "Det er et udemærket hus. Alle VVS og elektriske installationer er i orden, og taget holder vand."

Brumit fortæller, at en mand ved navn Jesse boede der.

"Jesse havde nævnt, at han ville forlade huset. Han vidste, at han kunne købe et nyt hus for meget mindre end hvad han skyldte. Det er hårdt. Ingen ønsker at se folk forlade deres hjem".

Huset ved siden af er også forladt. På nabogaden er kun en tredjedel af ejendommene beboet.

Købere fra hele verden

Det er en historie der gentager sig over hele Detroit.

Joan Wilson, en ejendomsmægler i den nord-vestlige del af byen, hvis virksomheden tilbyder et tre-værelses hus på Albany Street for $ 1, fortæller, at mere end halvdelen af alle køb sker på tvangsauktion.

"Det store flertal af kunder ønsker at købe på tvangsauktion. Jeg har haft telefonisk kontakt med interesserede købere, for eksempel fra England og Californien, der har hørt om priserne, men aldrig har sat deres ben i området. De ringer typisk angående et bestemt hus, de har set online. Jeg fortæller dem, at de har brug for at se på kvarteret før de køber. Det kan jo være det eneste hus i kilometerafstand."

Kreativ destruktion

Men den armod der har ramt Detroit, har også bragt muligheder med sig. Byens Old Redford kvarter har haft sin andel af trøstesløshed; politistationen, gymnasiet og medborgerhuset er lukket. Alligevel finder en særlig form for byfornyelse sted, der ledes af John George, som står i spidsen for borgergruppen Blight Busters. De river forladte ejendomme ned, og bruger i stedet grundene til at dyrke grøntsager til fri afbenyttelse for områdets beboere.

"Der er tale om forladte huse der længe har været en belastning for lokalområdet. Vi går ind i husene uden tilladelse, og vi river dem ned uden tilladelse. Hvis du som ejer forlader en bygning til gene for hele kvarteret, så skyldes det tydeligvis at du enten er ligeglad eller ikke er i stand til at tage ansvar for din ejendom. I de tilfælde må vi tage ansvaret på ejerens vegne," forklarer George.

Blight Busters har revet flere end 200 huse ned, herunder for nylig en hel boligblok af forladte lejligheder i Old Redford. "Vi er nødt til at tilpasse byens rum til virkeligheden, hvilket i praksis betyder at fjerne hele blokke, og i stedet bygge gårde, store haver og sætte vindmøller op. Vi ønsker ikke at ødelægge byen – tværtimod vil vi genopbygge Detroit,” forklarer George.

Old Redford oplever da også en gradvis fornyelse. En forladt boligblok er blevet omdannet til kulturhus og spillested med caféer. En af de få tilbageværende biografer i Detroit - og en, der er blandt de sidste i USA med en originalt orgel - er genåbnet og viser Breakfast at Tiffany's.

Jon Brumit anslår, at han alt inkluderet har brugt 1.500 $ på at købe og renovere sit hus. Ved at tømme forladte bygninger for inventar og byggematerialer har det været muligt at holde udgifterne nede, og sammen med sin familie regner han nu med at flytte ind i huset til sommer.

Copyright: Information og The Guardian. Oversat af Mikkel Marienlund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Selv om husene er saa billige, betyder ikke at hus-skaten foelger med. Skatten er tit flere tusind $ om aaret, selv om huset kun saelger for $1.00