Nyhed
Læsetid: 3 min.

Enigt EU kræver åbenhed om nettets nye grundlov

Med stemmerne 633 for og 13 imod kræver EU-Parlamentet nu, at ACTA-forhandlingerne skal frem i lyset. Danmark støtter åbenhed, siger udenrigsministeren. Kommissionen vil smyge sig udenom, vurderer EU-politiker
Med stemmerne 633 for og 13 imod kræver EU-Parlamentet nu, at ACTA-forhandlingerne skal frem i lyset. Danmark støtter åbenhed, siger udenrigsministeren. Kommissionen vil smyge sig udenom, vurderer EU-politiker
Udland
13. marts 2010

De dybt hemmelige forhandlinger om internettets kommende grundlov - antipirattraktaten ACTA - skal frem i lyset. Det kræver et massivt flertal i EU-Parlamentet. Med 633 stemmer for og 13 imod har alle Parlamentets grupperinger nu vedtaget, at Kommission og Rådet skal fremlægge alle dokumenter fra forhandlingerne. Hvis ikke det sker, truer Parlamentet med at hive Kommissionen for domstolene og stemme den endelige traktat ned.

Den danske regering støtter nu åbenhed i forhandlingerne.

»Den danske regering har hele vejen igennem arbejdet for at holde offentligheden orienteret om ACTA-forhandlingernes forløb. Det gælder naturligvis også i forhold til Europaparlamentet. Regeringen kan derfor glæde sig over, at EU's medlemsstater i sidste uge har etableret en fælles holdning, der følger den danske linje om, at EU aktivt støtter åbenhed,« siger udenrigsminister Lene Espersen (K).

Regeringen har dog hidtil afvist at orientere Folketinget om forhandlingerne af hensyn til andre landes hemmelige synspunkter.

Det danske medlem af parlamentet Morten Messerschmidt (DF) tror ikke, at parlamentets krav får Kommissionen til at makke ret.

Markant delsejr

»Kommissionen vil forsøge at smyge sig uden om ved at henvise til andres landes sikkerhed og give de store grupper i parlamentet en lille luns, som partierne så kan udråbe til at være en markant delsejr for offentlighed i forhandlingerne. Men jeg vil selvfølgelig fortsætte med at presse på for fuld offentlighed,« siger Morten Messerschmidt.

Danske teleudbydere, som TDC og Telia, frygter, at traktaten vil ende med at pålægge dem ansvar for kundernes handlinger. Det vil føre til overvågning, blokering og sanktioner af almindelige danskere. Direkte adspurgt, om Danmark kan acceptere en traktat med de konsekvenser, svarer udenrigsminister Lene Espersen:

»Der er et stykke endnu, før vi i EU når til enighed med vores forhandlingspartnere. Men vi har en god dialog - også med USA. Europa-Kommissionen har slået fast, at forhandlingerne sker inden for rammerne af gældende EU-lovgivning. Det betyder, at de eksisterende EU-bestemmelser om teleudbydernes ansvar naturligvis skal respekteres. Den danske regering har den klare holdning, at lukning af internetforbindelser altid vil kræve en domstolskendelse af hensyn til borgernes retssikkerhed,« siger Lene Espersen.

Beroliger ikke

Selv om ministeren fastslår, at EU ikke betingelsesløst støtter USA's synspunkter, så beroliger udmeldingen ikke de danske teleudbydere. Chefjurist hos TDC Allan Bartroff mener, at ministerens svar ikke udelukker, at teleudbydere risikerer at blive tvunget til at nedsætte folks internethastighed eller overvåge kunderne uden dommerkendelse.

»Det, man kan være bekymret for, når man hører ministerens svar, er, at forsikringen om at overholde gældende EU-ret ikke er en garanti for, at den danske regulering på området ikke bliver strammet. Direktiverne er så åbne for fortolkning, at der kan komme stramninger, selv om direktiverne bliver overholdt,« siger Allan Bartroff.

Åbenhed efter læk

Parlamentets krav om åbenhed er kulminationen på den seneste tids tiltagende kritik af, at verdens mest indflydelsesrige lande i al hemmelighed forhandler om vidtrækkende rammer for internettet.

Selv om udenrigsministeren nu siger, at Danmark hele tiden har arbejdet for åbenhed, så har regeringen hidtil afvist at besvare spørgsmål fra Folketinget om ACTA, og i sidste uge viste en uverificeret hollandsk læk, at Danmark var den største europæiske modstander af åbenhed i ACTA-forhandlingerne. Den canadiske juraprofessor Michael Geist, der er verdens førende uafhængige ekspert i ACTA-forhandlingerne, tror, at den hollandske læk er den direkte årsag til kravet om åbenhed.

»Det viser betydningen af åbenhed. Det er ikke en tilfældighed, at beslutningen kommer i kølvandet på den hollandske læk, der identificerede, hvilke lande der blokerer for åbenhed. Det bekræfter, at større åbenhed kan føre til direkte politisk handling,« siger Michael Geist.

Venter på USA

EU kan dog ikke alene gennemtrumfe åbenhed i forhandlingerne. Det kræver konsensus mellem alle parter. Det er USA, der står bag, og intet tyder på, at de er interesseret i åbenhed. Præsident Barack Obamas justitsministerium har hemmeligstemplet forhandlingerne med henvisning til nationens sikkerhed.

Men Michael Geist tror alligevel, at EU-Parlamentets beslutning kan påvirke USA.

»Der er et voldsomt momentum omkring åbenhed i forhandlingerne i øjeblikket. Måske vil det næste ACTA-møde i New Zealand blive gennembruddet, hvor de lande der stadig ønsker lukkethed, især USA, skifter mening,« siger Michael Geist.

ACTA-traktaten skal i sidste ende godkendes af EU-Parlamentet. Parlamentet truer med at stemme traktaten ned, hvis deres krav ikke bliver efterlevet.

Udenrigsministeriet forventer, at forhandlingerne bliver afsluttet i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er meget nemt; Hvis det ikke er en åben demokratisk proces vil ingen tage det seriøst. Lige meget hvad kan vi være sikker på at det er et ondskabsfuldt stykke lovgivning hvis eneste formål er at beskytte profitten for Hollywood...

USA respekterer styrke (som stat betragtet). Og det eneste USA har respekt for (som stat) er, hvis de får at vide, at en samlet verden vil gøre præcist det samme som USA lægger op til....

Det var ret tydeligt at de var de mest USA-underdånige EU-parlamentarikere fra ECR- og EFD-grupperne der havde erklæret at de ville stemme imod for at holde sig godt med USA og dets militære magt.

@Thomas Holm: Jeg bliver nødt til at korrigere dig. Ingen fra ECR stemte imod eller undlod at stemme. Næsten alle fra ECR stemte for.

Dem der stemte imod var:
EFD: Agnew, Andreasen, Batten, Bufton, Colman, (The Earl of) Dartmouth, Farage, Nattrass, Nuttall
NI: Bontes, Sinclaire, Stassen, van der Stoep

Dem der undlod at stemme var:
EFD: Borghezio, Fontana, Provera, Rossi, Salvini, Scotta', Speroni, de Villiers
GUE/NGL: Angourakis, Toussas, Triantaphyllides
NI: Brons, Dodds, Griffin
PPE: Ponga
S&D: Moreira

At en del fra EFD (dog ikke de danske medlemmer af gruppen) og NI stemte imod skyldtes især, at de ikke var blevet taget med på råd om resolutionen. Det må således formodes at være proteststemmer fordi de blev holdt udenfor arbejdet med at forfatte resolutionen.

Ole,

tak for det. Jeg havde ellers fundet et tidligere udsagn fra ECR i hvilket de sagde at de ville stemme imod.

EFD er EFD, de siger nok om sig selv.

Prøv at købe en Blu Ray optager, de findes, men kan ikke købes i EU fordi indholdsleverandørene blokkerer for det. Bl.a. Sony som så sjovt nok også er producent af en af de modeller, der er på markedet.

Maskinstormere det er hvad de er, og som træskomagerne vil de også forsvinde.
Bare ærgeligt at de når at trække de mest basale frihedsrettigheder med i faldet.

@Alex

Interessant synspunkt - kan du dokumentere det?

"Den danske regering har hele vejen igennem arbejdet for at holde offentligheden orienteret om ACTA-forhandlingernes forløb. "

Det er jo LØGN, Lene Espersen.

Jeg fatter ikke hvordan Lene Espersen formår at komme afsted med ovenstående udtalelse, efter sidste uges lækage jo netop fastslog at Danmark i særdeleshed forsvarliggjorde at hemmeligholde ACTA-forhandlingerne.

En grundlov for internettet baseret på økonomiske og partipolitiske interesser - fy for helvede!

Til Udenrigs-ministeren

Til Udenrigs-ministeren

I DK er der tonsvis af analytikere udenfor erhvervs-interesserne og lobbyerne, hvis kompetencer langt overskrider gennemsnittet, hvad angår såvel klassifikations-forholdene som alle andre forhold, der vedrører forsøg på at omgå offentligheden med fortielser, smarte i-tale-sættelser og hemmelig-holdelser, spin m.v.

Mon Du og dine spin-doktorer omgåes med en forståelse af offentligheden, som i altfor høj grad er baseret på en forkærlighed for journalister alene?

Men de har jo netop en tendens til at tale over sig. Med andre ord: dén her tror vi simpelthen ikke på! Og i retorisk forstand er det heller ikke nok at sige noget først overfor denne del af offentligheden, som selvstændigt kan danne sig en forståelse af, hvad vi præsenteres for.

Det handler om troværdighed på sigt. Ikke mindst i forhold til den politiske forståelse, når den i den grad kolliderer med offentlighedens generelle opfattelser...

Med venlig hilsen

.. som med dette er der altid en vej uden om, hvad nu hvis piraterne begyndte at kryptere det indhold de sendte imellem si(hvis de ikke allerede gør det), det der står tilbage til resten af os er at vi skal finde os i at blive kontrolleret og overvåget på grund af at nogle allerede trilliard virksomhed taber et par hundrede millioner om året, det er sku at synke lavt af vores stat og EU, at prøve at vedtage sådan en udemokratisk lov, selvfølgelig skal netpirater ikke bare have frie tøjler, og der bliver taget masser af dem hele tiden, så det er ikke som om de involverede parter ikke allerede har værktøjer til at beskytte industrien for piraterne.
Drop det forslag, det har et middelalder-agtigt præg over sig.

Stadig til Udenrigs-ministeren: er du bange for en global offentlighed uden for national politisk spin-kontrol? Eller skal vi nu igen til at diskutere suverænitets-fordringen? I givet fald så hjertelig velkommen...

Med venlig hilsen

Mikkel Andersen

Åh Lene, du dronning af ansvarsforflygtigelse, nu har du gjort det igen. Nuvel, selvom det er svært, kan man vel lade tvivlen komme hende til gode, for de hollandske kilder er svære at verificere. Det er til gengæld ikke de lækkede forhandlingsdokumenter, som er den reelle årsag til, at vi virkelig skal være på vagt:

http://blog.die-linke.de/digitalelinke/wp-content/uploads/ACTA-6437-10.pdf

Hvorom alting er, vil jeg forsøge at forholde mig optimistisk til fremtiden, for jeg mener, at der er positive tendenser i europæisk politik – ikke i dansk. Jeg henholder mig derfor til min tidligere bemærkning:

Det tegner nemlig til at Lissabon-traktaten har virket efter hensigten, når vi ser, at de folkevalgte - til trods for, at de kun har haft beslutningskompetencen siden 1. december 2009 på flere områder - gang på gang går mod kommissionen.

En fiskeriaftale der skulle sikre, at europæiske fiskere havde fri adgang til guineansk territorialfarvand, der desuden ville kaste millioner i armene på militærjuntaen, blev droppet, efter juntaen i september havde nedslagtet 157 og såret 1.200 ved en civil demonstration. Alle lande reagerede straks ved at trække bistanden til Guinea, men EU-kommissionen mente stadig, at man kunne gennemføre en fiskeriaftale uden hensyntagen til menneskerettigheder – så længe blot europæerne kunne tømme havet. Parlamentet var gudskelov af en helt anden opfattelse, og i december, da aftalen skulle færdiggøres, tvang de kommissionen til at trække aftalen tilbage.

Flere af de parlamentarikere i parlamentets fiskeriudvalg, som jeg har snakket med, siger samstemmende, at det er en beslutning man vil følge op på, når andre fiskeriaftaler skal genforhandles. De nævner alle den gældende fiskeriaftale med Marokko, som især spanierne profiterer af med massiv udnyttelse. Aftalen skulle gavne indbyggerne i det af Marokko besatte land, Vestsahara, men adskillige rapporter påviser, at de penge EU betaler for fiskeriaftalerne, ALDRIG når frem til de undertrykte – de lander tværtimod i den marokkanske regerings hænder, som frit kan fortsætte undertrykkelse. Kommissionen lægger op til, at vi lukker øjnene og fisker videre, men parlamentet vil øjensynligt bremse en ny aftale.

Det er slut med business as usual, og gudskelov for det – der er måske håb for en humanistisk europæisk rolle på verdensscenen, og håb for en sejr til folkestyret! :)