Nyhed
Læsetid: 3 min.

Europas syge mand er blevet lidt for rask

Spændingerne vokser i den kriseramte euro-zone. Den franske finansminister langer hårdt ud efter den tyske eksport, der sker på bekostning af svagere lande. Det handler om konkurrencedygtighed, siger politikere og eksperter.
Udland
18. marts 2010

BERLIN - For 10 år siden var Tysklands økonomi i så miserabel en forfatning, at landet blev omdøbt til »Europas syge mand«. Nu er patienten imidlertid kommet sig i en grad, der har fået de pårørende til at bede ham om at tage den lidt med ro.

Tyskland er nemlig strøget ud af finanskrisen med et meget lavt forbrug, en minimal vækst og en omfattende eksport og en betydeligt ringere import. Men den tyske model er direkte skadelig for den europæiske valuta-union, og overskuddet sker på bekostning af øvrige europæiske lande, hævder den franske finansminister Christine Lagarde i et åbenmundet interview til Financial Times. Snarere end at støtte eksporten bør tyskerne af europæisk solidaritet i stedet stimulere det nationale forbrug, lyder anbefalingen fra Lagarde

Kritikken fra den franske minister møder imidlertid ikke megen forståelse hos professor Kai Carstensen, der forsker i valutapolitik ved Ludwig Maximilian Universität i München:

»Det er en smule komisk, at Tyskland nu skal bebrejdes for at styrke sin økonomi på bekostning af andre lande, og det rammer ved siden af det grundlæggende problem«, siger Carstensen til Information.

Og det grundlæggende problem er ifølge Carstensen, hvordan man skal tackle en voksende europæisk arbejdsløshed.

For omtrent 10 år siden blev Tyskland fra flere sider kraftigt opfordret til at gennemføre politiske tiltag, der kunne sætte gang i den hensygnende vækst. Tyskerne bed i det sure æble og indførte en række upopulære interne arbejdsmarkedsreformer, som blandt andet endte med at koste Gerhard Schröders rød-grønne regering magten. Et af resultaterne af Schröders finanspolitik var blandt andet meget moderate lønniveauer på det tyske arbejdsmarkedet, hvilket blev accepteret af de tyske fagforeninger som en forudsætning for bevarelsen af arbejdspladser. Og det er blandt andet disse reformer, der har gjort, at Tyskland er kommet stærkere ud af finanskrisen end de fleste andre europæiske lande, siger Kai Carstensen:

»I stedet for at sige: I tyskere må hæve omkostningerne ved arbejde, burde man opfordre de andre lande til at efterleve det tyske eksempel. Eurozonen er jo ikke en isoleret ø.«

Hård konkurrence

Også fra politisk hold er der ringe forståelse for den franske kritik. Den tyske EU-kommisær Günther Oettinger forsvarer i en udtalelse til Süddeutsche Zeitung den tyske eksportpolitik med henvisning til nødvendigheden af at styrke konkurrencedygtighed.

»Europa befinder sig i hård konkurrence med Japan, USA og andre store folkeøkonomier. Det er nødvendigt, at vores produkter er konkurrencedygtige. I industrinationer som Tyskland fører den situation til eksportoverskud,« siger han.

Ligesom professor Kai Carstensen mener Oettinger, at de øvrige europæiske lande kan lære af de tyske reformer:

»I Europa har vi brug for flere reformer af den art, Tyskland har indført. At trække disse reformer tilbage ville være et skridt i den forkerte retning.«

Over for Information medgiver Kai Carstensen dog, at der kan være visse problemer med et voksende eksportoverskud:

»Det er ikke en sund udvikling med det tyske eksportoverskud, men det er ikke omfanget af den tyske eksport, der er problematisk. Det ville være meningsløst at sige, at Tyskland skal eksportere mindre«, siger Carstensen, der mener at politikerne må til at tænke kreativt: »Problemet er snarere, at Tysklands overskud betyder, at vi importerer for lidt. Man må overveje, hvordan man kan styrke efterspørgslen på importerede varer.«

Spændinger tiltager

Kritikken fra den franske finansminister er ikke enestående. Også den italienske minister Giulio Tremonti har tidligere opfordret Tyskland til at sænke tempoet.

»Hvis vi fortsætter som hidtil, risikerer vi, at spændingerne mellem eurozonens rigeste og fattigste lande tiltager yderligere«, udtalte den italienske minister ifølge Süddeutsche Zeitung.

Selvom Kina langsomt har overhalet Tyskland som verdensmester i eksport, er Tyskland stadig med i front, når det gælder salg til udlandet. I 2009 eksporterede Tyskland varer for en værdi af 803,2 milliarder euro. Til sammenligning importerede tyskerne kun for 667,1 milliarder euro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her