Læsetid: 3 min.

Fidel Castro gør comeback som tv-stjerne

Cubas legendariske revolutionsleder overlevede 638 attentatforsøg - herunder eksploderende cigarer og forgiftede lommetørklæder. Hans overlevelsesevner dokumenteres nu i en stort anlagt tv-serie fra Cubas statsfjernsyn
Cubas legendariske revolutionsleder overlevede 638 attentatforsøg -  herunder eksploderende cigarer og forgiftede lommetørklæder. Hans overlevelsesevner dokumenteres nu i en stort anlagt tv-serie fra Cubas statsfjernsyn
Udland
12. marts 2010

Sygdom har tvunget ham væk fra offentlighedens søgelys, men nu er Fidel Castro tilbage i de cubanske stuer i et sandt udstyrsstykke af en tv-serie, der hylder hans overlevelse af hele 638 mordkomplotter.

Serien, som strækker sig over otte dele og danner en ekstravagant undtagelse til det cubanske statsfjernsyns typiske lav-budgetproduktioner, er indspillet under medvirken af over 1.000 skuespillere og statister, og er blevet til som en blanding af fiktion, dokudrama og arkivmateriale.

Indenrigsministeriet, Cubas Institut for Politiske Videnskaber og statsgodkendte filmskabere er gået sammen i denne satsning om at fortælle historien om, hvordan CIA i årtier har gjort forsøg på USA's tropiske kommunistiske fjende. Serien har fået titlen: Han, som må leve.

»Da det er en historisk serie, har vi ønsket at blande genrerne. På den måde kan vi lettere formidle flere historiske kendsgerninger til seerne,« udtalte instruktør Rafael Ruiz Benítez, før det første 70 minutter lange afsnit løb hen over skærmen søndag.

Tv-serien, der vises i bedste sendetid, viser over otte uger på otte forskellige perioder af Castros liv. Derved markerer den et uventet comeback til en hovedrolle for en leder, der gav afkald på magten og forsvandt fra offentligheden for fire år siden efter alvorlige tarmproblemer.

Afgang med stil

Dan Erikson, analytiker for Inter-American Dialogue Thinktank og forfatter til bogen Cuba Wars, har denne kommentar:

»Nok er Fidel Castro ved at forlade scenen, men det står klart, at han ikke har planer om, at det skal ske stille og roligt. Ved at bestille en stor tv-serie om, hvordan Fidel Castro overlistede og overlevede sine fjender i USA igennem 50 år, forsøger Cubas regering at puste nyt liv i sin yndlingsfortælling og polere den mytologi, der omgiver Cubas revolutionsleder.«

Serien krævede tre års produktion, 243 skuespillere, 800 statister og en betydelig luns af det cubanske statsfjernsyns budget.

Første afsnit fokuserede på bestræbelserne på at tage livet af Castro, da han endnu var en ung revolutionær i Mexico i 1956 og forberedte sig på at anføre nogle få håndfulde guerillaer på en mission for at vælte Cubas amerikansk-støttede diktator, Fulgencio Batista.

Senere episoder omhandler CIA's berygtede, men også meget latterliggjorte forsøg på at likvidere den loyale Sovjet-allierede, da hans revolution havde sejret og en kommunistisk stat blevet oprettet, mindre end 150 kilometer fra Florida.

De cubanske sikkerhedstjenester har optalt i alt 638 attentatforsøg fra CIA's eller dets mange stedfortræderes side. En pensioneret agent, Fabian Escalante, har beskrevet dem alle i sin bog, 638 Ways to Kill Castro. Hans kollega, Xavier Solado, skrev en pamflet under samme overskrift, og også Channel 4 dokumentar fra 2006 genbrugte titlen.

Ingen begejstring

Tv-serien får premiere på et vanskeligt tidspunkt for revolutionen. Raúl Castro har slækket lidt på den planøkonomi, han arvede fra sin storebror, men med ringe succes. Den cubanske stat kæmper for at betale sine internationale kreditorer og almindelige cubanere lider under mangel på fødevarer, el-rationering og beskedne lønninger.

»Den gigantiske paternalistisk stat kan ikke længere holde sammen, for der er ingen metoder, der virker,« udtalte økonomiminister, Marino Murillo for nylig på en videooptagelse vist for de kommunistiske partikadrer.

»Med dette udbredte mismod, vil tv-serien næppe få cubanerne op i høj puls af begejstring,« siger Erikson og fortsætter:

»Selv om nogle ældre cubanere vil kunne glædes over at tage turen ned ad hukommelsens boulevard, vil tilsynekomsten af Fidel som ny tv-stjerne sandsynligvis hurtigt få de yngre generationer af cubanere til at række ud efter deres fjernbetjening.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her