Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hæren skal dæmme op for uro i Chile

Bevæbnede soldater patruljerer i gaderne for at beskytte imod en bølge af plyndringer efter jordskælvet. Dødstallet er oppe på 723
Udland
3. marts 2010
Præsident Michelle Bachelet har indsat 10.000 soldater for at få bugt med plyndring og vold efter jordskælvet.

Præsident Michelle Bachelet har indsat 10.000 soldater for at få bugt med plyndring og vold efter jordskælvet.

CLAUDIO SANTANA

SANTIAGO - For første gang i over to årtier patruljerer væbnede styrker i Chiles gader. Hele 10.000 soldater er indsat af præsident Michelle Bachelet for at dæmme op for en bølge af butiksplyndringer og beskytte supermarkeder, apoteker, banker og stormagasiner.

Chiles nationale tv-station beretter om 'nabo mod nabo'-kampe i kystområderne i Coronel og Lota som følge af fødevareknaphed og mangel på elektricitet efter lørdagens ødelæggende jordskælv, som har skabt scener af fortvivlelse.

Tv-nyhederne bragte indslag, hvor grupper af mænd bevæbnet med rifler, metalpæle og hakker ses drage hærgende gennem gaderne i kystbyen Concepción, hvor de angriber brandfolk, nedbrænder et supermarked og føjer en truende stemning til en i forvejen dramatisk situation.

Send flere tropper

Mens livet i hovedstaden, Santiago, langsomt vender tilbage til det normale, bad Jacqueline van Rysselberghe, borgmester i Concepción, i går desperat om flere tropper og mere støtte fra den nationale regering.

»Vi uddelte vandrationer fra lastbiler, men lastbilerne blev overfaldet. Nu er der ingen, der vil stå for at uddele vandet,« sagde hun og fortsatte:

»Frygten er alle vegne. Bevæbnede mænd med pistoler angriber almindelige boligkvarterer - send det størst mulige antal tropper.«

I San Pedro de la Paz, en naboby til Concepción, har røvere lænset en klinik for al medicin og forsyninger.

»Der var meget skyderi i aftes, da militæret dukkede op,« siger en lokal beboer, Rosa Medina, i et interview med TVN.

Konvojer af bevæbnede tropper blev sendt til regionen for at yde logistisk støtte, sikre forsyninger og patruljere på gaderne.

Regeringen har hævet de officielle tabstal for jordskælvet til 723 døde og 19 savnede, men forlydender fra de ramte lokalsamfund tyder på, at hundredvis af andre er savnet - de frygtes nu skyllet ud i havet.

Anmoder FN om hjælp

Efterhånden som redningsmandskab og journalister når frem til afsides liggende kystsamfund, kan de konstatere, at de værste skader stammer fra den tsunami, der fulgte oven på lørdagens jordskælv og jævnede allerede splintrede bygninger med jorden. Et Google-program, som er oprettet for at finde forsvundne mennesker, har foreløbig registreret over 39.000 navne. Chilenske embedsmænd opfordrer det internationale samfund til at donere midlertidige broer, satellittelefonudstyr, vandrensningssystemer, dialysemaskiner og generatorer. Efter i første omgang at have erklæret udenlandsk støtte for unødvendig, har Bachelet nu anmodet FN om hjælp.

Felthospitaler fremsendt af den brasilianske og argentinske regeringer ventes at ankomme i dag. Mariano Fernandez, den chilenske udenrigsminister, mødtes i går med udenlandske ambassadører for at koordinere støtten. Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, var også ventet i Santiago i går for at mødes med Bachelet og drøfte fælles en bistandsindsats.

Titusindvis af chilenere tændte bål ud for deres hjem og slog lejr i gaderne, for bange til at flytte tilbage under de beskadigede tage og på vagt for plyndringer. Mange mennesker gav naboer husly, og frivillige bragte telte og frisk vand til familier på gaden, men tålmodigheden er spændt til bristepunktet efter en fjerde dag uden elektricitet, kommunikation og frisk vand.

Total ødelæggelse

Jordskælvet lørdag formiddag på 8,8 på Richterskalaen - et af de kraftigste, der nogensinde er målt - ramte det sydlige Chile på højdepunktet af sommerens turistsæson. Kystbyen Constitución med et indbyggertal på 50.000 mennesker, var fyldt med turister, som var kommet for at deltage i Noche Veneciana, en sommerfestival, da først jordskælvet og dernæst op til 10 meter høje bølger ramte byen. Ud for kysten skvulpede husdele i brændingen som et vidnesbyrd om den næsten totale ødelæggelse af byen.

I Concepción fortsatte redningsmandskab med at grave gennem murbrokkerne i et forsøg på at nå frem til de overlevende i en 14-etagers bygning, der væltede under jordskælvet. Det anslås, at 100 mennesker stadig var inde i bygningen.

Som et grumt forsøg på at identificere ofrene havde brandmændene placeret en guitar, en saxofon og to bærbare computere på fortovet og spurgte familiemedlemmer, om de genkendte disse genstande. Over halvdelen af lejlighederne i den årrige bygning stod dog tomme, hvilket h mindsket dødstallet.

Med efterårsregnen kun få uger væk må de chilenske myndigheder kæmpe en hård kamp for at genhuse de anslået 1 til 2 millioner chilenere, som jordskælvet har gjort hjemløse.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her