Nyhed
Læsetid: 4 min.

Højreekstremisme i stærk vækst i USA

Højreradikale grupper og væbnede militser, der er fjendtligt stemte over for forbundsregeringen og præsident Obama, mønstrer stadig flere til-hængere og spreder ideer blandt konservative mainstreampolitik
Højreekstremistiske grupper som 'The Tea Party' skyder op over hele USA. Ifølge en ny rapport holder de sig ikke kun til fredelige demonstrationer, men afføder også voldelige aktioner i et forsøg på at afsætte Barack Obama.

Højreekstremistiske grupper som 'The Tea Party' skyder op over hele USA. Ifølge en ny rapport holder de sig ikke kun til fredelige demonstrationer, men afføder også voldelige aktioner i et forsøg på at afsætte Barack Obama.

Luke Sharrett

Udland
11. marts 2010

USA står over for en bølge af regeringsfjendtlige ekstremistiske grupper og væbnede militser, som er drevet frem af den amerikanske højrefløjs stadig mere forbitrede modvilje mod Barack Obama, af vreden over den økonomiske nedtur og af den stigende udbredelse af konspirationsteorier i dele af massemedierne, frem for alt den populære tv-station Fox News.

The Southern Poverty Law Center, USA's mest fremtrædende borgerretsgruppe, som følger udviklingen i de såkaldte hadebevægelser, bemærker i en netop udgivet rapport, at de ekstremistiske 'patriotgrupper' er »vakt brølende til live« og sidste år kunne notere en stigning i antallet af tilhængere på næsten 250 procent, således at der nu er over 500 af disse - flere af dem med bånd ind i konservativ mainstreampolitik.

Ifølge SPLC-rapporten, der har fået titlen Rage on the Right - Raseri på højrefløjen - må denne tendens give »anledning til alvorlig bekymring« i betragtning af nogle af disse gruppers tilbøjelighed til at ty til vold, som det skete under deres storhedstid i 90'erne med kulmination i bombeattentatet i Oklahoma City, der dræbte 168 mennesker. Rapporten analyserer sig frem til, at støtten til sådanne grupper i stigende grad er fremelsket af populistisk agitation i den offentlige debat, og ser »tegn på en voksende radikalisering overalt«.

Allerede tegn på vold

»Patriotgrupperne har fået næring af vreden over de demografiske ændringer, der sker i dette land, den stigende offentlige gæld, den plagede økonomi og en vifte af initiativer fra præsident Obama, som af hans politiske modstandere er blevet stemplet som »socialistiske« eller sågar »fascistiske,« hedder det i rapporten, der også skriver følgende:

»Der er allerede tegn på (...) voldsanvendelse fra det radikale højre. Siden indsættelsen af Barack Obama som præsiden har højreorienterede ekstremister dræbt seks repræsentanter for ordens-magten. Racistiske skinheads og andre er arresteret for påståede planer om at ville myrde landets første sorte præsident. Én mand fra Brockton, Massachusetts, der fortalte politiet, at han fra internetsider, der agiterer for hvidt overherredømme, havde fået den forståelse, at der er et folkemord i gang imod USA's hvide befolkning, står nu tiltalt for mord på to sorte mennesker og for at have haft planer om at dræbe så mange jøder som muligt på dagen efter Obamas indsættelse. På det seneste er en række personer med regeringsfjendtlige, survivalistic eller racistiske synspunkter blevet anholdt i en række bombesager.« (Survivalistic kaldes paramilitære grupper, som bevæbner sig og skaber selvforsynende minisamfund, imens de afventer, at det større samfund skal bryde sammen, red.)

Rapporten siger ydermere, at patriotbevægelsen »har gjort et betydeligt indhug i den konservative politiske scene«, delvist drevet frem af en stadig mere udbredt opfattelse af den amerikanske regering »som deltager i et komplot for at påtvinge frihedselskende amerikanere en verdensregering.«

»The Tea Party og lignende grupper, der er dukket op i de seneste måneder kan ikke med rette betegnes som ekstremistiske grupper, men er alligevel markant mærket af radikale ideer, konspirationsteorier og racisme,« hedder det i rapporten.

Stoler ikke på regeringen

SPLC-rapporten noterer, at den tiltagende højreekstremisme kommer som del af en voksende desillusionering i forhold til regeringen, som kun en fjerdedel af amerikanerne i dag mener, de kan stole på.

Rapporten citerer en nylig meningsmåling, som viste at skattenægterbevægelsen The Tea Party ses i et mere positivt lys end de demokratiske og republikanske partier.

»Der er tegn på voksende radikalisering overalt. Bevæbnede mænd er mødt op ved Obamas taler med bannere med påskrifter som »Frihedens træ skal vandes med tyranners blod«. I februar afholdtes konferencen Conservative Political Action, som var sponsoreret af grupper som John Birch Society, der mener, at præsident Eisenhower var en kommunistisk agent, og Oath Keepers, en patriotgruppe, som blev stiftet sidste år, og som i sine formuleringer antyder, at regeringen har hemmelige planer om at erklære undtagelsestilstand og internere patriotiske amerikanere i koncentrationslejre,« hedder det i SPLC-rapporten.

Udbredes i medier

I rapporten står der, at Patriotbevægelsens grundlæggende idéer nu til forskel fra i 1990'erne udbredes mere effektivt gennem massemedierne og endda accepteres af visse fremtrædende politikere og mediefigurer som Fox News-tv-værten Glenn Beck.

»Efterhånden som bevægelsen har oplevet en eksplosiv vækst, har dens tanker opnået en større rækkevidde, tilskyndet af kommentatorer og politikere fra det tilsyneladende mainstream,« hedder det:

»Beck har for eksempel pustet nyt liv i en central konspirationsteori blandt patrioter - beskyldningen om, at Federal Emergency Management Agency (USA's forbundsstatslige nødhjælpsagentur, red.) i al hemmelighed driver kz-lejre - før han omsider endte med at erklære den for nonsens«

I hvor høj grad dette sprog er ved at blive indoptaget i den almindelige politiske diskurs blev i går bekræftet af Politico, et anset webtidsskrift for politisk journalistik, som angiveligt har fået fat i et dokument fra det republikanske partis nationaludvalg, ifølge hvilket der skal være planer om at »føre en aggressiv kampagne for at slå politisk mønt på 'frygten' for præsident Barack Obama, herunder udstede løfter om at redde landet fra at glide over i socialisme.«

I kampagnematerialet fremstilles den amerikanske regering som 'Det Onde Imperium' i Star Wars og Obama som Jokeren i Batman.

Patriotgrupper og militser planlægger en march i Washington i næste måned. Angiveligt for at forsvare retten til at bære våben.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Glenn Becks zombier er nogle af de værste hjernevaskede tåber der kan findes i USA. Vi kan kun håbe at de får øjnene op for virkelighed før nogen kommer til skade.

" Højreekstremistiske grupper som 'The Tea Party' ..., men afføder også voldelige aktioner i et forsøg på at afsætte Barack Obama. "

Wauw, vold med hensigt at afsætte USA's præsident. Her er tale om terrorvirksomhed.

The Tea Party er en "højreekstremistisk gruppe"?? Hvabehar'? Hvad er der nu "ekstremt" i at være konstitutionalist?

The Tea Party modstætter sig den stadigt stigende statsmagt, kontrol og fascisme. Men det er tilsyneladende ekstremt at have sådanne anti-autoritære sysnpunkter.

Dette er særdeles relevant, men lur mig om ikke denne nyhed bliver ignoreret her på vagthundens hjemmeside:
Den amerikanske regering strammer nu yderligere grebet om potentielle 'indlands terroristerne' (Domestic Terrorsist). ‘‘Enemy Belligerent Interrogation, Detention, and Prosecution Act of 2010’’ som den nye lov så smukt hedder, blev præcenteret i den amerikanske kongres af John McCain den 4 Marts 2010.

Loven giver militæret ret til at tilbageholde og afhøre hvem som helst som de finder en trussel mod sikkerheden i USA helt uden beviser. Dette gælder både amerikanske og udenlandske statsborgere. Loven giver faktisk mulighed for tilbageholdelse på ubestemt tid.

Det største problem med loven er at grænsen for hvornår militæret må skride til brug af loven er så udvasket og flydende at enhver der, tilslutter sig de store Tea Party demonstrationer, er 9/11 truther eller bare i det hele taget er kritisk overfor regeringen, kan falde ind under den.

Denne lov er bare en i rækken af love som indskrænker begreberne FRIHED og YTRINGSFRIHED. Vi er snart allesammen kategoriseret som potentielle terrorister og med en sådan lov i deres magt kan vi nu også blive frihedsberøvet på ubestemt tid, udfra et grundlag de bestemmer.

RT undersøger sagen:
http://www.youtube.com/watch?v=kEofy7fsIGk