Nyhed
Læsetid: 1 min.

Karadzic: Forbrydelser var iscenesat

Muslimerne i Bosnien 'iscenesatte' krigsforbrydelser, hævdede Radovan Karadzic over for krigsforbryderdomstol
Udland
3. marts 2010

Radovan Karadzic sagde tirsdag til dommerne ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien, at muslimerne i Bosnien »iscenesatte« krigsforbrydelser, og han kaldte massakren i Srebrenica i 1995 for en »myte«.

Han sagde, at de bosniske muslimer havde »placeret« lig, overdrevet antallet af dræbte og endda dræbt deres egne som et led i en krig med »beskidte tricks«, der skulle »dæmonisere« serberne.

De bosniske serberes leder under borgerkrigen brugte de to første retsmøder mandag og tirsdag til en åbningserklæring, hvorefter han fik bevilget udsæt-telse for det næste retsmøde.

»Det er en myte,« sagde han om massakren i Srebrenica, hvor over 7000 muslimske mænd og drenge blev dræbt, efter serberne rykkede ind i enklaverne Srebrenica og Zepa.

'Placerede lig'

Den 64-årige Karadzic, der fører sit eget forsvar ved domstolen, sagde, at »der ikke var nogen civile tab« ved to af de mest omtalte bombardementer af markedspladser i Sarajevo i 1994 og 1995, hvor snesevis af mennesker blev dræbt.

»Det var iscenesat. Måske var der tale om placerede lig hele vejen igennem,« sagde Karadzic, som er anklaget for terror i forbindelse med den 44 måneder lange belejring af Sarajevo, hvor over 10.000 mennesker blev dræbt.

Karadzic afviser alle de 11 anklager, der er rejst mod ham - herunder to punkter om folkedrab under krigen i Bosnien i 1992-95.

Han indledte sit forsvar med at argumentere for, at den blodige konflikt var brudt ud, fordi de bosnisk-muslimske politiske ledere havde afvist et serbisk forslag om magtdeling.

»Det var serberne, der kom med indrømmelser for at bevare freden. Serberne gik aldrig ind for krig som løsning,« sagde Karadzic. Han beskyldte en »konspiratorisk kerne« af fundamen- talister for at have forsøgt at skabe en islamisk stat i Bosnien med støtte fra Vesten. ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her