Baggrund
Læsetid: 3 min.

Labourpolitikere truer Browns valg

Tre tidligere ministre er kylet ud af parlamentet af Labours ledelse efter tv-afsløring af deres vilje til - mod betaling - at hjælpe private firmaer som regeringslobbyister
De tre tidligere ministre Stephen Byers, Patricia Hewitt og Geoff Hoon gik alle i fælden, da en journalist i rollen som repræsentant for et fiktivt amerikansk lobbyfirma tilbød at betale dem for at bruge deres position til at øve indflydelse på regeringen.

De tre tidligere ministre Stephen Byers, Patricia Hewitt og Geoff Hoon gik alle i fælden, da en journalist i rollen som repræsentant for et fiktivt amerikansk lobbyfirma tilbød at betale dem for at bruge deres position til at øve indflydelse på regeringen.

Udland
24. marts 2010

Den britiske premierminister Gordon Brown har handlet nærmest desperat hurtigt i håbet om fra start at demontere en ny politisk skandale, der i går rullede gennem britiske medier og som bl.a. sætter tre tidligere Labour-ministre under anklage for grådighed og illoyalitet.

Spørgsmålet er, om Browns resolutte handling er nok til at hindre en fornyet nedtur for Labour i meningsmålingerne og dermed et politisk magtskifte ved det forestående britiske valg, hvor de konservatives leder, David Cameron, netop nu ligner en vinder.

Skandalen brød ud, da tv-kanalen Channel 4 mandag aften med skjult kamera afslørede tidligere forsvarsminister Geoff Hoon, tidligere sundhedsminister Patricia Hewitt og tidligere transportminister Stephen Byers som pengegriske magtmisbrugere.

I tv-programmet Dispatches om 'Politikere til leje' lod Channel 4 en journalist i rollen som repræsentant for et fiktivt amerikansk lobbyfirma diskutere honorarlønnet samarbejde med i alt ni britiske politikere, der som skjulte lobbyister skulle bruge deres position til at øve indflydelse på regeringen. Blandt dem, der gik i fælden og lod sig lokke, var Geoff Hoon, der mod et dagshonorar på 5.000 pund - godt 41.000 kr. - erklærede sig villig til at hjælpe det amerikanske firma. Patricia Hewitt og Stephen Byers erklærede sig tilsvarende interesserede, begge med et honorarkrav på 3.000 pund om dagen.

Tåbelighed

Byers omtaler i samtalen med den fiktive amerikanske lobbyist sig selv som »a cab for hire« - en vogn, der kan hyres - og han praler med, hvordan han sidste år lavede en politisk studehandel med den nuværende transportminister, lord Adonis, om at hjælpe trafikselskabet National Express ud af et tabsgivende jernbaneprojekt på østkysten. Ifølge Byers sparede han derved selskabet for millioner af pund.

De tre eksministre og nuværende parlamentsmedlemmer står alle til at forlade politik efter det kommende valg og har åbenbart været sultne efter nye gøremål og indkomstkilder. De har med de hemmelige samtaler antagelig intet ulovligt gjort, men deres tilsyneladende grådighed og illoyalitet over for regeringen anses som så skadelig for Labour, at partiledelsen allerede mandag aften besluttede at suspendere dem fra deres pladser i det britiske parlament.

Mange skandaliserede

»Efter at have set, hvad jeg har set, er det min bestemte opfattelse, at deres adfærd umiddelbart bringer både Labour og Parlamentet i miskredit, fordi det ser ud, som om tidligere regeringsministre er mere interesserede i at tjene penge end i at repræsentere deres vælgere på ordentlig vis,« sagde den britiske justitsminister, Jack Straw, til BBC i går.

»Det er derfor, der i Labours parlamentsgruppe er så voldsom en vrede og, må jeg sige, vantro over deres tåbelighed ved sådan at lade sig lokke i en fælde.«

Både Straw og handelsminister Peter Mandelson sagde, at der »ikke er skygge af bevis for«, at Byers pralerier i samtalen er sande, eller at der er foretaget noget upassende i sagen om National Express.

Raseriet over de tre bliver ikke mindre af, at de alle var med i det mislykkede kupforsøg på at vælte Gordon Brown tidligere i år.

De konservatives leder, David Cameron, hvis parti fører med 36 pct. mod Labours 32 pct. i meningsmålingerne frem mod parlamentsvalget 6. maj, var i går ikke sen til at udnytte skandalen. Cameron kritiserede skarpt Brown for at afvise en formel undersøgelse af sagen, som Brown åbenbart anser for alvorlig nok til at suspendere de tre.

»Kendsgerningen er, at den sidste regering endte i skandaler som denne, og nu er denne regering ved at ende i skandaler, der ærlig talt er værre,« sagde den konservative leder. Han bebuder skærpede regler for lobbyisme, hvis de konservative vinder valget og danner regering.

Når Cameron ikke hidser sig endnu mere op, er det måske fordi, også en konservativ politiker i tv-programmet gik i fælden og sagde dumme ting. Fordi politikere fra begge partier netop har gennemlevet en ydmygende afsløring af massivt tilskudsmisbrug i forbindelse med dobbelt husførelse. Og fordi BBC netop har afsløret 20 parlamentsmedlemmer fra begge partier i at tage imod rejser betalt af fremmede regeringer til ferieparadiser - uden at indberette det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her