Baggrund
Læsetid: 2 min.

Non-dom ping-pong

Milliardæren Michael Ashcrofts millionstøtte til de britiske konservative ser nu ud til at kunne koste dem - snarere end sikre dem - valgsejr
Udland
5. marts 2010
Milliardæren Michael Ashcrofts millionstøtte til de britiske konservative ser nu ud til at kunne koste dem - snarere end sikre dem - valgsejr

LONDON - Noget af det værste, den del af den britiske befolkning, der ikke har råd til at sende deres børn på privatskole, ved, er den socialklasse, der uden at blinke kan købe deres børn ind på landets bedste skoler og universiteter og - gennem deres kontakter - videre til samfundets vigtigste og bedst betalte job. Endnu værre er det, hvis de selvsamme overklasseløj er fedtede og usolidariske.

Derfor er denne uges indrømmelse af, at det britiske konservative partis næstformand og million-donor (baron og Lord) Michael Ashcroft ikke betaler skat i Storbritannien af hovedparten af sine indtjeninger, fordi han er registreret som såkaldt 'non-dom' (dvs. ikke har fast bopæl i landet), yderst skadeligt for partiet.

Historien har sydet og boblet i 10 år, siden han i 2000 blev tildelt en plads i Overhuset. Det var den daværende partileder, William Hague, der dengang argumenterede for at tildele Ashcroft lord-titlen, fordi milliardæren havde lovet i så fald at tage fast bopæl i landet og betale millioner af pund i skat om året.

Åbenlys begejstring

Ups! Liberaldemokraterne har udregnet, at skatteyderne er blevet snydt for ikke færre end 127 mio. pund i de 10 år, og Labours næstformand, Harriet Harman, kunne ikke skjule sin begejstring, da hun i Underhuset spurgte Hague, hvad der er »sket med de mange millioner pund, som skyggeudenrigsministeren lovede, ville blive betalt af Lord Ashcroft.«

Svaret har Labour allerede givet de forvirrede vælgere, og det lyder: De mange millioner, som skatteyderne skulle have haft, er blevet brugt til at købe konservativ sejr i en række marginale valgkredse.

David Cameron har forsøgt at slå historien ned ved dels at henvise til, at Labour og Liberaldemokraterne også har 'non-dom'-donorer og i øvrigt at sige, at »hesten er død og bør ikke længere piskes.«

Men som en kommentator pointerede:

»Den her kleppert har stadigvæk mange runder i sig.«

Mon ikke. Mindst 56. Liberaldemokraterne har nemlig brokket sig over, at Ashcroft har doneret omkring 100.000 kr. til det konservative parti i Cleethorpes-valgkredsen, der er nummer 56 på de konservatives liste over marginale sæder, der skal vindes for at sikre sejr ved det kommende valg.

Ashcroft har i alt doneret omkring fem millioner pund til de konservative - især til marginale valgkredse. David Cameron og hans inderkreds vil snart finde ud af, om de mange penge frem for at sikre dem sejren, kan komme til at koste dem den.

William Hagues om Ashcrofts skattestatus: http://www.guardian.co.uk/politics/blog/2010/mar/03/jeremy-paxman-lord-ashcroft-william-hague

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her