Skævhed i mediernes dækning af Nigeria-massakrer
JOHANNESBURG - De kom fra bjergene før daggry. Bevæbnet med macheter, knive og lange sabler fór de hærgende gennem tre landsbyer i det nordlige Nigeria og huggede mænd, kvinder og børn ned for fode. Nogle familier blev udslettet i flere generationer. Adskillige afrikanere dør dagligt i konflikter, der end ikke opnår at få notitsomtale, men sidste weekends nøje tilrettelagte massakre i byen Jos, der er hovedby i delstaten Plateau, var af en karakter, som de vestlige medier ikke længere kunne ignorere - idet det handlede om overgreb på kristne. Chokerende billeder og vidnesbyrd om et voldsorgie nåede tv, radio, web og aviser i hele verden.
Men to måneder tidligere fandt en anden massakre sted nær Jos. Også ved den lejlighed blev uskyldige kvinder og børn nedslagtet og deres lig siden fundet i brønde og kloakafløb. Også dengang skulle drabstallet tælles i hundreder - den gang var ofrene muslimer.
Nok fik denne massakre også international opmærksomhed, men slet ikke i samme grad. The Observers analyser viser, at i de tre dage, som fulgte januarmassakren, skrev britisk presse 14 artikler om den, svarende til i alt 4.854 ord. Men i de tre dage efter marts-massakren var der 25 artikler i de britiske aviser, svarende til i alt 9.890 ord.
Klart etnocentrisk
En oplagt forklaring på skævheden findes ikke, men en af de journalister, som har dækket begge massakrer, udtrykker sin undren:
»Kan det have noget at gøre med, at ofrene i januar var muslimer, mens de denne gang var kristne.«
Blandt dem, som var hurtige til at udsende fordømmelser af det seneste voldsudbrud er Christian Solidarity Network, som »arbejder til forsvar for dem, der forfølges for deres kristne tro, og søger at fremme religionsfrihed for alle«.
Paven og USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, fremsatte offentlige udtalelser, der fik betydelig medieomtale.
Normalt ville et tabstal give et fingerpeg om den offentlige interesse, men i disse tilfælde er tabstallene langtfra pålidelige. Opgivelserne varierer voldsomt. Det første officielle tabstal for massakren i januar var 326, om end nødhjælpsarbejdere og religiøse ledere senere opjusterede det til 550.
Tallene for sidste uges massakre svinger også noget. Meldinger talte om »dusinvis« og »snesevis« >af dræbte, der snart blev til »hundredvis«.
BBC's nyhedshjemmeside opgjorde i sin overskrift først dødstallet til »500«, men tog siden forbehold og rettede det til »hundredvis«.
Ifølge Plateau-delstatens informationsminister, Gregory Yenlong, blev »over 500« dræbt i marts, men ifølge den delstatslige politidirektør, Ikechukwu Aduba, var det samlede dødstal blot på 109.
»Diverse uholdbare tal, som tillægges informationsministeren, er fabrikerede og må afvises,« sagde Aduba.
Og dog citerer New York Times Nigeriansk Røde Kors for, at 332 lig blev begravet i en enkelt massegrav i en landsby. Menneskerettighedsgrupper og religiøse leder anslår det samlede til over 500.
Danske medier slappe
En Reuters-artikel noterer: »Dødstallene er blevet stærkt politiserede under tidligere voldsudbrud i Nigeria. De stridende parter beskylder hinanden for at overdrive tallene i politisk øjemed eller for at nedtone dem for reducere risikoen for repressalier.«
Selv dødstallene fra krigene i Den Demokratiske Republik Congo - også kendt som »Afrikas verdenskrig« - er blevet anfægtet, senest af en rapport, som hævder, at det kan være så lavt som halvdelen af det officielle tal på 5,4 millioner. At tælle dødsofre er fortsat ikke nogen eksakt videnskab.
Denne skævhed slog også i gennem i danske medier i stor stil.
Et opslag i databasen Infomedia, der rummer artikler fra stort set den samlede danske dagspresse, viser en endnu grellere skævhed end i britiske medier. Mens massakrerne i Jos i denne måned gav anledning til 28 artikler, hvoraf mange dog var det samme Ritzau-telegram, opnåede massakrene sammesteds i januar ingen som helst omtale. Også Information dækkede den seneste massakre med et nyhedsbillede, men dækkede heller ikke den tidligere i januar.
© The Observer og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen
0
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »