Nyhed
Læsetid: 2 min.

Svensk justitsminister vil hænge sexkunder ud

Familien skal have klar besked, hvis far er under mistanke for at have købt sex. Forslaget fra den svenske justitsminister møder modstand både ude og hjemme
Udland
31. marts 2010

»Ja, skat - jeg købte sex i sidste uge.«

Den indrømmelse er næppe den oftest hørte rundt om i de små hjem. Ikke desto mindre er det, hvad den svenske justitsminister, Beatrice Ask (Moderaterne), lægger op til mere af. På et nyligt seminar om prostitution luftede hun ønsket om, at familien får besked, hvis far - eller mor - er under mistanke for at købe sex:

»Jeg tror, at det værste, der kan ske for mange af de, der har været ude at købe sex, er, at konen eller naboen får det at vide,« lød det fra ministeren, der også var klar med en konkret plan: Lilla kuverter skal sendes til den mistænktes bopæl - her kan de så ligge på skrivebordet og lyse skamfuldt op. Kort efter droppede ministeren ideen om de farvede kuverter, men hun fastholder, at - de i Sverige kriminelle - sexkunder skal hænges ud.

Og hvis datteren kommer for skade at åbne kuverten?

»Det er nok helt fint, at datteren får at vide, hvilken type far hun har. Man skal passe på ikke at beskytte den forkerte. Hvis det er en pige, der er blevet udsat for overgreb af sin far, kan det være, at hun får mod til at fortælle om det,« siger Beatrice Ask til Afton- posten.

'Moralsk korstog'

Forslaget, der ikke skelner mellem mistænkte og dømte, har fået den tidligere justitsminister Thomas Borström (S) til at kræve minis- terens afgang. Det afviser den svenske statsminister imidlertid. Ifølge Fredrik Reinfeldt er han og justitsministeren blevet enige om, at ingen, der endnu ikke er straffet, skal modtage farvede kuverter eller på anden måde hænges ud.

Debatten om at offentliggøre sexkunders identitet har skabt debat i vores naboland, men her til lands vil selv ikke SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, høre tale om, at sexkøbere skal hænges ud i familiens åsyn. Hun fastholder ønsket om at kriminalisere køb af sex, men:

»Det andet smager af et moralsk korstog. Prostitution er primært et socialt problem, og at varsko familien er overflødigt,« siger hun og vurderer, at et forbud i sig selv vil have en præventiv effekt - ikke mindst på de unges lyst til at købe sig til sex.

I år udkommer en evaluering af det svenske forbud mod købesex - en publikation som med sikkerhed vil få også den danske debat til at blusse op igen. I Sverige straffes under 100 mænd hvert år for at have købt sex.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"...vurderer, at et forbud i sig selv vil have en præventiv effekt - ikke mindst på de unges lyst til at købe sig til sex."

Det er noget vrøvl! I gamle dage var det forbudt overhovedet at have sex før ægteskabet. Det stoppede så vidt jeg har hørt ikke de unge fra at have det.
Lilla kuverter tilsendt bopælen er måske lige lovlig indgribende - men jeg synes helt bestemt den svenske justitsminister har fat i, at det politiske er privat i denne her sammenhæng. Jeg hopper simpelthen ikke på dén med at prostitution er et 'socialt problem' (hvad er det for øvrigt for en underligt tåget formulering?).
Der er ikke nogen der skal bilde mig ind at en person m/k der går ud og køber sig til sex bag efter går hjem og har et respektfyldt forhold til den ægtefælle der er af samme køn som sælger. Respekten er vel allerede strengt taget gået fløjten i det øjeblik personen er gået ud og har købt sex bag nævnte ægtefælles ryg.
Sådan ser det i hvert fald ud, hvis vi skal være konsekvente i forhold til de ændrede spilleregler, kønnene imellem, som vi de sidste årtier har sagt at vi gerne ville lave om på.

...et respektfyldt forhold til den ægtefælle der er af samme køn som sælger...

Det var en antagelse. Hvis sælger er af modsatte køn kan man vel føje en seksuel identitetskrise til situationen og ordet 'fremmedgjorthed' til parforholdet.

Heinrich R. Jørgensen

Beatrice Ask(ese), som påstår at være Moderat, er åbenbart helt på linje med formynderstatsentusiasten Mette Frederiksen. Hvornår mon der opstår en skandinavisk afholdenhedsforening? Hvornår mon disse gæve kvinder ønsker Texanske tilstande indført?

Travis Malmzon

Jeg føjer en ny sag til listen over dobbeltmoral.

Det er et overgreb at hænge opslag op i lokalområdet hvis en dømt seksualforbryder flytter ind, men det er gavnlig hvis sexkunder skal hænges ud.

I Mellemøsten har de i det mindste den undskyldning at det er meget varmt, men den er vel næppe gangbar hinsidan.

Den svenske justitsminister må da have nogle gevaldige "kortslutninger" inde i sit hoved - hvis hun er så lidt "driftssikker", så kan hun gøre meget værre ting , og derfor bør hun fjernes, før hun skader sverige .

Tja, hvis ikke STRAF og STRAF og STRAF hjælper, så har vi andre metoder - SOCIAL STIGMATISERING.

Det er bare ærgerligt hvis manden nu lever alene - men så kan man vel underrette naboerne om dette sexmonster.

Menneskelig opfindsomhed til social kontrol er meget veludviklet må man sige...

En bitter kvinde ?

Lars var tudegrim, og ingen piger ville røre ham med en lille finger. Ikke nok med at udseendet var ham imod, han gemte sig i skam over sig selv.

Han blev altid drillet og holdt for nar af det andet køn, så Lars havde opgivet nogensinde at røre ved det beundringsværdige andet køn.

Nu var de tider hvor man i skæmt tog den uskyldige dreng på bordel, forbi, så lille Lars måtte nøjes med at drømme om naturens urørlige vidundere.

Niklas Monrad

Hvorfor overraskes vi til stadighed over at mennesker ytrer sig dumt?

Steffen Dickhudt Christensen

Niklas, det er jo en svensker ! :O)
Og hvad mon resultat ville blive her:
http://www.information.dk/228626

Nogle gange får hetzen mod muslimer i DK mig til at tænke "der må være bedre i Sverige". Men den svenske feminisme gør, at jeg aldrig kunne krydse Øresund permanent. Sveriges kamp mod prostitution minder mig om burka-forbuddet: I begge tilfælde påstår systemet at vide, at en handling altid er udtryk for undertrykkelse, at der ingen frie og ordentlige mennesker kan findes bag - for sådanne valg har de jo ikke selv truffet, de mennesker der administrerer systemet, så hvorfor skulle andre kunne gøre det? Trods klare eksempler, blandt andet skildret i Information, på at der findes prostituerede som handler helt af fri vilje, og holder af sit arbejde. Kvindehandel er en anden problematik, det skal selvfølgelig bekæmpes.

Både kampen mod burkaer og kampen mod prostitution er smækfyldte med antagelser om, hvordan mennesker kan og bør føle for hinanden, og hvilke motiver der ligger bag hvilke handlinger. Ensretningen udbredes af moraliserende og forudindtagede mennesker som Marie Spliid Clausen ovenfor, der skriver "Der er ikke nogen der skal bilde mig ind at en person m/k der går ud og køber sig til sex bag efter går hjem og har et respektfyldt forhold til den ægtefælle der er af samme køn som sælger". Nej Marie, det vil du ikke bildes ind, ikke noget med at tænke sig, at der kunne eksistere andre sammenhænge og behov i verden, end dem du selv kender. Lyst efter sex og respekt for ægtefællen, du ved lige præcis hvordan de størrelser hænger sammen, og skal hænge sammen i alle menneskers liv. Og indtil for nylig ville du måske heller ikke bildes ind, at 15-årige hvide døtre af jurister kan sælge sig til mørke fyre for småpenge?

Der er et eller andet helt galt Hinsidan. Puritanister og betonfeminister våger nidkært over den offentlige debat, mens voldtægtsmændene tilsyneladende har frit spil.

Lige knap 6000 anmeldte voldtægter i 2009, i en befolkning på ca. 9 mio., er godt nok et skræmmende tal. Til sammenligning har Danmark 431 anmeldte voldtægter i 2009 (minus èn i Kolding), i en befolkning på ca. 5,5 mio.

Hvad f..... foregår der i Sverige?!

Man slipper ikke godt fra at undertrykke kønsdriften.

I visse egne hvor den respekterede om dagen ævler løs om love mod driften, sidder selvsammen på stripbaren, eller ved PCén og er oftes den flittigste bruger.

Kampen mod en selv, og de drifter "man" blev skældt ud for at have, får de besynderligste udtryk i voksenlivet.

"Jeg er ren. Uskyldig. Uden drifter. Dem jeg har bliver tæmmet med pisk, og råb om love mod dette sataniske monster der lurer i min krop."

Jeg ville nødig se gestalt terapi udført på nogen af de strammeste tanker rundt omkring.

Claes Pedersen

Forbyd karligheden imellem mennesker, da karligheden er indirekte orsag til mange mord i et parforhold.

Meget vold af den der forgore i hjemmet har sin orsag i karligheden der ikke var som onskede sig.

En del selvmord er en direkte orsag til en blevet forladt af den han hun elske.

Mange gor til grunde nor de bliver forladt af agtefalden eller partner med misbrug.

Nej forholdet imellem mennesker er en vanskelig storelse og den bliver jo fremstilliet som det leve i forhold bare er det optimale og det mest posiive vi mennesker kan gore, selvom virkeligheden bare er at mange jo kommer ikke godt ud af det med hinanden.

So man kan sagtens finde masser af grunde til forbyde karligheden imellem mennesker, da den jo fyldt med so mange illusioner og modsatsrettetde folelser.

Samt er denne forestilling kvinder bare falder for manden af ren karlighed en stor illusion alle ved mange kvinder vil gerne have en mand med en stor tegne dreng, so hun kan fo smykker og et smukt hjem og komme po ferie 2 gange om oret.

Men ellers er Svegenland po oen Mindoro Philippinerne som et resort som er opkaldt efter en svensk kunstner i protest imod denne forbud politik som en del i det svenske samfund stor for.

Samt er det meget lavt og en maglende tiltro til kvinder selv kan traffe sit valg i livet og det viser jo kun en del kvinder forsat mener ikke kvinder selv er i stand til afgore med sig selv hvad de finder rigtigt.

Man kan jo ikke have et samfund hvor et voksen mennesker valger at salge sex, og den der bliver straffet er so koberen skal vi Danmark til have denne lovgivning inde for andre omroder.

Man kan udmarket bruge som begrundelser nor det handler om en narkoman, der salger stoffer eller ting har stojlet for andre han ikke selv er ansvarlig for hans handlinger, og jeg vil en da go so vidt at sige narkomanen er mindre ansvarlig en den kvinde der studere, og valger at salge sex fordi hun gerne vile po ferie eller have en bedre bolig at bo i.

Men at vil sende et brev til famile hvor faren har varet ved en prostitueret er udtryk for direkte ondskab hos den svenske Justisminister, som det er ondskab nor man pisker en kvinde eller stener hende offentlig, og det tjener kun til nedebrude mennesker personlighed og selvrespekt.

Johannes Nielsen

»Det er nok helt fint, at datteren får at vide, hvilken type far hun har. Man skal passe på ikke at beskytte den forkerte. Hvis det er en pige, der er blevet udsat for overgreb af sin far, kan det være, at hun får mod til at fortælle om det,«

Hvis man besøger en massageklinik (kigger porno på internettet eller vover at kaste et sideblik på en erotisk reklame) er der åbenbart ikke langt til at begå seksuelle overgreb på sine børn.

Fy Faan, hvor er de langt ude...

Mette Klingsey

Nyt i sagen er, at den svenske justitsminister har trukket forslaget tilbage.
'Jeg er ked af, at jeg har udtrykt mig så klodset', siger hun til telegrambureauet TT.
Enhver ide om farvede kuverter er skrinlagt og det samme er tanken om at delagtiggøre familier til mistænkte sexkøbere. Hvorvidt ministeren forsat mener, at familien bør have besked, hvis far - eller mor - har købt sex, vil hun ifølge Dagens Nyheter ikke kommentere.

Jens Sørensen

Mette Klingsey:

Det nye i sagen er at den svenske justitsminister har fået at vide, at hun ikke mener det mere og derfor har trukket forslaget tilbage.

Reelt set mener hun sandsynligvis det samme, og hvis bare hun havde magten så.......

Alex Pedersen

Det er skræmmende at vide at der i f.eks. det danske social demokrati også er personer (kvinder) der har samme mandeundertrykkende holdning. For hvad kan det andet være når man ikke vil forbyde prostitution men kun køb..

Er dette forslag ikke i strid modvind og modstrid mod 1) svensk og 2) data-lovgivning om privatlivets fred og om give fortrolige oplysninger, herunder oplysninger om seksualitet mv. til tredjemand...

Og ang. de svenske anmeldte voldtægter. Måske er svenskerne bare bedre til at anmelde voldtægter?

Thomas Knudsen

Til Max Andersen, jeg enig med Karsten Aaen det er normalt ikke muligt at sammenligne kriminelstatistik på tværs af landegrænser. Hvis man tager officielle tal ligger Danmark højere end rigtig mange 3. verdens lande hvor der er bydele normale danskere ikke ville turde komme i nærheden af.

Det mest groteske i den svenske justministers forslag er at hun vil hænge MISTÆNKTE ud, det er jo fuldstændig absurd, det mest bindegale og strider med alle restprincipper, jeg forstår godt hun har ændret holdning, ellers er jeg 100% sikker på at der var kommet en ministerrokade.

Thomas Knudsen

Hvorfor er der så mange voldtægter i Sverige? Egentligt et interessant spørgsmål!

Tanken vendte tilbage til mig, så jeg besluttede mig for at undersøge det.
Sverige er det land i Europa hvor der anmeldes flest voldtægter pr. indbygger. I Sverige anmeldes 20 gange så mange voldtægter som i de fleste østeuropæiske lande.

Der er sket en meget kraftig stigning i antallet af anmeldelser de seneste 20 år i Sverige.

Den første tese jeg fandt på nettet, var at det skyldes den relativt større indvandring i Sverige i forhold til Danmark. Det kan klart afvises. Der er ingen sammenhæng, det faktum at langt de fleste voldtægter foretages af etniske svenskere skulle er nok til at afvise det.

Mere interessant er det at 13 % af ofrene i Sverige er mænd og drenge hvor det tal i Danmark ligger på 0 %, lige med undtagelse af enkelte år. I den danske superliga i fodbold er der ikke en eneste erklæret bøsse, har det nogen sammenhæng? Tabu i DK?

I Sverige er der en stigning i antallet af voldtægter som er anmeldt af 3. person mens antallet af voldtægter anmeldt af offeret faktisk var faldende i en periode.

Stigningen i Sverige er kommet i forholdsvis korte perioder i bl.a. i forbindelse med lovændringer.

Det er også bemærkelsesværdigt at antallet af voldtægter indenfor (i Sverige skelnes mellem indendørs og udendørs) er steget kraftigt, men antallet af voldtægter udendørs (typisk overfalds voldtægter) ikke er steget i samme omfang. Denne relative ændring har medført at der er langt færre ofre med tydelige fysiske skader hvilket mindsker det relative antal af domsfældelser.

Og så er der noget som tyder på at en gruppevoldtægt med 3 gerningsmænd og et offer tæller som 3 i Sverige og 1 i Danmark i statistikken.

Hvor går grænsen mellem fysisk og psykisk prostitution.
Er en politiker ikke mere udsat for handler af sin overbevisning. Går en politiker ikke knust hjem, psykisk mærket, og profileret som et offer af at blive brugt af andres agendaer.

Ordet prostitution forekommer mig ekstremt farligt at kaste rundt med, for det beskriver umiddelbart at det er mod vilje, hvilket jo ikke er rigtig.

Heinrich R. Jørgensen

Jens Sørensen:
"Reelt set mener hun sandsynligvis det samme, og hvis bare hun havde magten så……."

Selvfølgelig har hendes grundholdning ikke ændret sig. Er man først svoren modstander af personlig frihed og tilhænger af kontrolstat og formynderi, stopper det jo næppe ens fascistoide tendenser, at andre ikke bryder sig om ens tankegang.

@Thomas Knudsen

Af en eller anden grund har Sverige altid haft den højeste rate af voldskriminalitet i norden, målt pr. indbygger. Der er vist aldrig nogen der er kommet med en sammenhængende forklaring på fænomenet.

Thomas Knudsen:

"Den første tese jeg fandt på nettet, var at det skyldes den relativt større indvandring i Sverige i forhold til Danmark. Det kan klart afvises. Der er ingen sammenhæng, det faktum at langt de fleste voldtægter foretages af etniske svenskere skulle er nok til at afvise det."

Jeg ved ikke hvor du har den feel-good-historie fra, men den officielle fra BRÅ, maler et noget andet billede:

http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsve...

(Se side cirka 60, og frem)

I 1975 var antallet af anmeldte voldtægter i Sverige ca. 770, i 1996 var antallet ca. 1600 og ca. 6000 i 2009. Det er da en stigning der er til at tage og føle på.

I 2008, førte 5446 anmeldelser om voldtægt til 1515 sigtelser, hvoraf 260 endte med en domfældelse. Undersøgelser viser, at det kun er mellem 5 og 10 % af alle voldtægter der anmeldes. Således at der i virkeligheden begås mellem 50.000 og 100.000 voldtægter på årsbasis (!).

I Norge er tendensen desværre også klar:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3463982.ece