Nyhed
Læsetid: 4 min.

Thailands rødskjorte-opposition stiller skarpt ultimatum

Thailands regeringskritiske rødskjorter, der i dagevis har mobiliseret til kæmpedemonstrationer med 100.000 i går med at stille regeringen et ultimatum: Gå af inden 24 timer, ellers ...
Stemningen og optimismen var høj blandt de regeringsfjendtlige rødklædte demonstranter foran Bangkoks Demokrati Monument. Rundt om monumentet har rødklædte demonstranter taget opstilling. Flere har taget tæpper og stole med og spiser gademad fra boderne. De er parate til at blive i dagevis for at vælte den korrupte og udemokratiske regering, som ifølge dem ikke repræsenterer almindelige mennesker.

Stemningen og optimismen var høj blandt de regeringsfjendtlige rødklædte demonstranter foran Bangkoks Demokrati Monument. Rundt om monumentet har rødklædte demonstranter taget opstilling. Flere har taget tæpper og stole med og spiser gademad fra boderne. De er parate til at blive i dagevis for at vælte den korrupte og udemokratiske regering, som ifølge dem ikke repræsenterer almindelige mennesker.

Anya Palm

Udland
15. marts 2010

BANGKOK - Selv om Thailands tidligere premierminister, Thaksin Shinawatra, snart har været i landflygtighed i to år, har han stadig bred støtte i befolkningen.

National United Front of Democracy Against Dictatorship (UDD) - eller rødskjorterne, som Thaksins støtter kaldes - kaldte til marathondemonstration i hovedstaden Bangkok i går, hvor de planlægger at blive ved med at samles og protestere, indtil den thailandske regering går af.

I går middag var op mod 100.000 rødskjorte-klædte samlet ved Bangkoks demokratimonument for at høre parlamentsmedlem og trofast Thaksin-støtte, Veera Musikhapong, tale. Og de blev ikke skuffede:

»Vi kan sige det så klart: Dette er et 24-timers ultimatum. Regeringen må opløse sig selv, ellers vil vi øge presset. Vi vil ikke gøre noget i dag, men vi kan gøre noget i morgen,« sagde Musikhapong og høstede øredøvende bifald, horntuderi og skraldelarm fra mængden.

»Der er yderligere 500.000 demonstranter på vej ind i Bangkok nu. De slutter sig til os,« lovede han.

Myndighederne frygter uroligheder og vold, og 50.000 politibetjente og sikkerhedssoldater er udkommanderet for at opretholde ro og orden. Politiet siger, at cirka kun 80.000 deltog.

Abhisit skal dø

Store højttalere er sat op i sidegaderne til Phan Fa-broen, hvor hovedscenen står. Ned af gaderne er der opstillet lange rækker af boder med T-shirts, bannere, mad og drikkevarer.

For enden af hovedgaden knejser Bangkoks Demokrati-monument og alle steder rundt om monumentet har rødklædte demonstranter taget opstilling. Flere har taget tæpper og stole med og sidder og spiser gademad fra boderne. Iblandt dem sidder en flok taxachauffører. »Jeg vil have Thaksin tilbage som leder for Thailand. Han havde visioner og han interesserede sig for almindelige mennesker,« siger Sombat Prangsrei, en 40-årig taxachauffør, der har taget hele ugen fri for at være med til alle demonstrationerne.

Han er vred på Thailands nuværende premierminister, Abhisit Vejjajiva, da han er uærlig og favoriserer sine egne.

»Han er korrupt, ikke god for det thailandske folk. Han skal dø, « siger han og fører en udstrakt pegefinger hurtigt henover halsen for at understrege sin pointe.

Det er anden gang, at rødskjorterne stiller kravet om Abhisits afgang. I april 2009 protesterede demonstranter over hele landet, hvilket endte i voldsomme uroligheder. Landet blev erklæret i undtagelsestilstand. Forud for denne omgang demonstrationer har premierministeren indsat 50.000 specialstyrker for at holde orden og erklæret, at han er parat til at erklære undtagelsestilstand endnu en gang, hvis tingene kommer ud af kontrol.

Det gør han klogt i, mener professor i statskundskab ved Thammasat University, professor Viboonpong Poonprasit.

Situationen er skrøbelig og kan meget vel eskalere.

Der skal bare en lille ting til, når der er så mange mennesker samlet, siger han. Han mener samtidig, det er i rødskjorternes interesse, at optøjerne bliver voldelige.

Hvis det lykkes regeringen at kontrollere situationen, så taber demonstranterne ansigt. De har slået det her stort op. Og hvis der sker noget, så er det regeringens ansvar og så kan de presses til at gå af, fordi de ikke er stand til at styre situationen, forklarer han.

Dermed sætter han ord på en bekymring, der har ulmet i Thailand i dagene op til demonstrationerne: Hvor meget blod kommer kravet fra rødskjorterne til at koste?

Selv om både Abhisit Vejjajiva og ledende figurer i UDD i den forløbne uge har været ude og opfordre til fred og fordragelighed, er analysen fra de forskellige eksperter i de lokale medier enslydende: Rødskjorterne skal bruge uro og meget af den, hvis de skal opnå noget. Det er professor Viboonpong enig i.

»Jeg håber ikke, jeg har ret. Men jeg tror, der er grupper, der er parat til at eskalere situationen for at gavne deres egen sag,« siger han.

Kan danne præcedens

Og det handler både om sikkerheden for borgerne - men det handler også om demokrati, mener professoren.

Abhisit er den tredje regeringschef på fire år, der sidder som resultat af politisk pres, snarere end et valg. Lykkes det rødskjorterne at vælte ham ved at samles, presse på og skabe kaos, kan det danne præcedens.

»Når målsætningen er at lave trafikprop og spærre veje i millionbyen og andet, indtil regeringen går af, er det ikke demokrati. Hvis ministerpræsidenten går af, fordi rødskjorterne kan presse ham til det på denne måde, hvad sker der så næste gang? Det er en ond cirkel,« siger han. I stedet ser han hellere at demonstranterne forholder sig fredeligt, og viser deres utilfredshed ved at stemme.

Der er 65 millioner indbyggere i Thailand. 100.000 mennesker taler ikke for flertallet, så vi ved kun, hvad det thailandske folk ønsker, hvis vi får et valg, mener han.

Vi må se tiden an

Efter de to øverste UDD- ledere har givet hver deres tale, slutter demonstrationen.

De fleste af rødskjorterne begynder at marchere væk fra scenen og ud i byen, med deres faner højt hævet.

Regeringschef Abhisit har allerede meldt ud, at han ikke har til sinds at bøje sig for truslen fra rødskjorterne, men han har også erklæret, at han vil gå af og opløse regeringen, hvis det er det bedste for landets sikkerhed.

Sombat Prangsrei og hans venner pakker deres måtte sammen foran Demokratimonumentet, da brandtalen er slut. Prangsrei vil hjem til sin kone og sin datter nu, men han kommer tilbage i morgen.

På spørgsmålet om han kan finde på at gribe til voldelige midler, hvis regeringen ikke reagerer på rødskjorternes ultimatum inden de 24 timer svarer han: Ingen kommentarer.

Anya Palm er freelancejournalist i Thailand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her