Læsetid: 3 min.

Tvivl om saudiske al-Qaeda anholdelser

Det saudiarabiske indenrigsministerium røber sjældent navne og identiteter på de personer, som det tilbageholder i terrorbekæmpelsens navn - kritikere er overbeviste om, at mange af de såkaldte terrormistænkte i virkeligheden er oppositionsaktivister
Den saudiske vice-indenrigsminister og prins Mohammed bin Nayef (til venstre), der er ansvarlig for landets interne sikkerhed overlevede et al-Qaeda-attentat tidligere på året. Iagttagere er imidlertid usikre på, om alle de folk, der netop er blevt arresteret, har noget med al-Qaeda at gøre.

Den saudiske vice-indenrigsminister og prins Mohammed bin Nayef (til venstre), der er ansvarlig for landets interne sikkerhed overlevede et al-Qaeda-attentat tidligere på året. Iagttagere er imidlertid usikre på, om alle de folk, der netop er blevt arresteret, har noget med al-Qaeda at gøre.

FAHAD SHADEED

26. marts 2010

Det saudiarabiske indenrigsministeriums anholdelse af over 100 »al-Qaeda-militante« onsdag vækker nu både tvivl og debat om, hvorvidt alle tilbageholdte nu virkelig også tilhører al-Qaeda, eller om de saudiske myndigheder misbruger de vidtgående beføjelser, som landets antiterrorlove giver dem, til at skaffe regimemodstandere af vejen.

Ifølge indenrigsministeriet var de i alt 113 mistænkte tilknyttet tre forskellige terroristnetværk, og deres planer var angiveligt at slå til mod olieanlæggene hos verdens største olieeksportør, ville det have været det 22. al-Qaeda-angreb fra al-Qaeda, siden den islamistiske gruppe erklærede krig mod kongedømmet og svor at fordrive alle amerikanere fra Den Arabiske Halvø. Selv om nyheden om anholdelserne først kommer nu, er det sket over seks måneder ved en række forskellige aktioner i syv byer landet over.

Waleed Sami Abu Alkhair, forfatter og iagttager af menneskeretstilstanden i Saudi-Arabien, vurderer, at det saudiarabiske indenrigsministerium givetvis taler sandt, når det hævder at have forpurret flere anslag mod landets sikkerhed, men at dette meget vel kan være sket på bekostning af retssikkerheden.

»Ministeriet oplyser ikke de anholdtes navne,« pointerer han over telefonen fra Jeddah, »så vi har ingen garanti for, at der ikke er sket i overgreb i terrorbekæmpelsens navn - der kan meget vel være sket anholdelser og drab på personer, der intet har med al-Qaeda at gøre.«

Betænkeligt fortilfælde

Abu Alkhari henviser til et konkret fortilfælde. I februar 2007 anholdt indenrigsministeriets politi 10 personer, angiveligt på en mistanke om, at de stod bag finansiering og planlægning af terrorhandlinger. Det viste sig imidlertid, at de alle var politiske reformaktivister fra landets universiteter eller skribenter, som havde vovet at kritisere landets regering. De fik på intet tidspunkt mulighed for at forsvare sig eller blev stillet for en domstol, men tilbageholdt uden sigtelser, og endnu i dag er deres skæbne ukendt.

Amnesty International har da også kritiseret den saudiarabiske regering for at misbruge sine antiterrorlove til at arrestere medlemmer af oppositionen. Personer, som anholdes af det saudiske sikkerhedspoliti, holdes afsondret uden kontakt med omverdenen i særfængsler i efterforskningens 'indledende fase', som imidlertid kan strække sig på ubestemt tid. Ingen familie eller advokater tillades at se fangerne, ej heller har humanitære organisationer adgang til dem, hvilket er i direkte modstrid med de internationale menneskerettigheder, noteres det i en oversigtsrapport om menneskerettigheder i Saudi-Arabien udgivet af det amerikanske udenrigsministerium i 2009.

»Der er ingen tillid til, at styret vil respektere de basale rettigheder, og de nationale sikkerhedsinteresser gør, at antallet af tilbageholdte politiske fanger i terrorbekæmpelsens navn er meget vanskeligt at anslå. Jeg vil vurdere, at omkring 30.000 personer holdes interneret på ubestemt tid uden sigtelse, hvilket er et historisk højt tal i Saudi-Arabien, men heriblandt er der givetvis et stort antal politiske oppositionsaktivister,« tilføjer Waleed Sami Abu Alkhair.

De påståede netværk bestod af 58 saudiarabiske statsborgere foruden 55 personer fra lande som Yemen, Somalia, Eritrea og Bangladesh. Også en enkelt kvinde er blandt de arresterede. Nærmere oplysninger blev ikke givet. De anklages for at planer om terroraktioner imod olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien, samt for at ville angribe de saudiske sikkerhedsstyrker, fremgår det af gårsdagens saudi-arabiske aviser, der alle havde nyheden om anholdelserne på forsiden.

Sidste gang gruppen, der kendes som 'Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø' slog til var i august sidste år, da den tog ansvaret for et attentat imod Saudi-Arabiens sikkerhedschef, prins Mohammed bin Nayef. Han blev såret, men var på intet tidspunkt i livsfare.

Mulig forbindelse

Ifølge avisen Alwatans kilder er medlemmerne af de formodede terrorceller alle unge mennesker mellem 18 og 25 år. Avisen citerer en talsmand fra indenrigsministeriet for, at cellerne havde forbindelse til den al-Qaeda-gruppe, som holder til i nabolandet Yemen, hvor de udgør en af flere oprørsgrupper mod centralstyret i Saana.

Saudisk politi hævder også at have konfiskeret våben og ammunition, herunder 12 håndgranater, kommunikationsudstyr, taletidskort, computere og et uspecificeret beløb i kontanter, herunder en del i udenlandsk valuta.

Adel Ahmed, en ekspert i al-Qaeda i Yemen, siger, at han anser en forbindelse mellem de arresterede celler i Saudi-Arabien og oprørsgrupperne i Yemen for plausibel, men at al-Qaeda hovedsagelig huserer på kyststrækningerne, hvor de står bag narkosmugling, mens de øvrige oprørsgrupper kontrollerer flere grænseegne op til Saudi-Arabien.

»Grupperne kan have fordele af et operationelt samarbejde og er desuden forenet i deres fælles had til USA. Deres ideologiske og sekteriske forskelle, al-Qaeda er sunnimuslimsk, mens andre grupper er shiaer, er ikke nogen væsentlig hindring for dette,« hævder han.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

USA/Vesten og det korrupte Saudi-regime har en mediemæssig fælles interesse i, at al modstand og opposition benævnes "al-queda".

USA/Vesten opnår, at befolkningen (altså os) ikke tænker det logiske, at et oprør mod det Saudi-arabiske undertrykkelsesregime da må være positivt, og oprørerne kan måske være nogle guttermænd, der kæmper for demokrati og mere social fordeling af olieindtægterne.

Ved at dæmonisere oppositionen og kalde den "al-queda" opnår USA/Vesten, at ingen stiller spørgsmål ved USA/Vestens samarbejde med det korrupte, elitære Saudi-regime og USA/Vestens olieforsyning er sikret.

Samme model - altså at dæmonisere al opposition som "al-queda" - bruger USA/Vesten bevidst over hele Mellemøsten til at legitimere samarbejdet med de korrupte eliter i f.eks. Egypten, Yemen, Kuwait, Quatar, Emiraterne osv.

Det eneste sted, hvor oppositionen ikke benævnes "al-queda" er Iran. Tværtimod er der i USA/Vesten en positiv stemning overfor den iranske oppostion til trods for at det iranske styre vel ikke er værre end regimerne i Egypten, Saudi-arabien mv.. USA/Vestens opbakning til oppostionen i Iran skulle vel ikke tilfældigvis skyldes, at Iran's regime er det eneste i Mellemøsten, der er i opposition til USA?

Befolkningen i USA/Vesten er underlagt et bevidst kynisk mediemæssigt bedrag, der skal få os til at betragte al opposition i Mellemøsten som "al-queda", hvorved USA/Vesten kan fortsætte det tætte samarbejde med Mellemøstens magteliter, der undertrykker befolkningerne for at USA/Vesten kan sikre sig olien og Mellemøstens eliter kan stikke olieindtægterne ned i egen lomme.

Ole Gerstrøm

Efter det ottomanske riges sammenbrud var det briterne, der i 1932 stod bag, da ørken sheiken Iben Saud blev udråbt som konge af det nye land Saudi Arabien.

Vi kan i dag observere en tæt alliance mellem Saudierne og særligt USA. Landet er baseret på amerikansk teknologi.

Man bruger milliarder på at bygge kæmpe moskeer i Vest-Europa. De hører til blandt de mest rabiate. Her indoktrineres jihad-krigere.

‘Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø’
Hahahahaha.........

For nu at citere hvad en tidligere chef i DGSE
sagde under en høring i det Franske Senat :

" I’m Alain Chouet....
(og ham kan man nemt finde på google, i modsætning til Adel "the Al Qaeda in Yemen expert" Ahmed )

For those who aren’t familiar with the internal organization of Intelligence Services, notably the French Intelligence Services, the Security and Information Services is charged with the collection of information and the implementation of active overseas measures in terms of counter-criminality, counter-espionage, counter-proliferation and counter-terrorism.
As with so many of my colleagues from around the world, I feel that on the basis of key information gathered, that ‘Al Qaeda’ died as a functioning force in the rat caves of Tora-Bora in 2002....
.... As for the more or less offbeat claims of responsability, occasionally articulated by Bin Laden or Zawahiri, supposing we can actually authenticate them, it doesn’t implicate any operational, organisational or functional link between these terrorists and the remains of the organisation.
However, I’m compelled to establish like everyone, that to keep invoking Al Qaeda as the source of everything, whenever a Muslim commits an act of violence, or a Muslim finds themselves in the wrong place at the wrong time (like with the AZF factory near Toulouse), or even when Muslims aren’t involved at all (like with the Anthrax attacks in the US), a certain number of reductivist members of the media, as well as some so-called side-experts, and others from the Atlantic have ended up not just reviving Al Qaeda, but transforming it into a kind of Amédée from the author Eugène Ionesco, a corpse which continually grows and overshadows reality, and which we don’t know how to get rid of it. "

Det var Saudi-Arabien vi skulle have bombet efter 9-11, ikke Afpakiraq .

Claes Pedersen

Du har ret Aksel Gasbjerg og det er trakisk og tank at mene at penge i en undergrund skulle tilhore en befolkning, og ikke en konge og hans familie og venner. At have en sodan holdning Saudia Arabien so er man despot i landet.

Derfor er det ogso trakisk at en Avis som Information bruger so meget spalte plads po religiose problemer frem for bekrive social udretfardighed i verden, med nogle svommer i penge andre mo kampe hver dag for at fo en skol ris.

Claes Pedersen Caloocan Metro Manila