Nyhed
Læsetid: 5 min.

Wal-Marts krisestrategi: Bliv endnu grønnere

Verdens tredjestørste virksomhed skruer op for klimaindsatsen med krav om grøn omstilling hos 100.000 leverandører. Kun én ting synes at kunne true discount-gigantens grønne revolution
Det grønne Wal-Mart har én mægtig modstander: Koncernens egen fremgang.

Det grønne Wal-Mart har én mægtig modstander: Koncernens egen fremgang.

Shannon Stapleton

Udland
16. marts 2010

»I dag annoncerer vi et nyt aggressivt mål om inden 2015 at fjerne 20 millioner ton drivhusgas-udledninger fra livscyklen af de produkter, vi sælger i hele verden.«

Sådan sagde Mike Duke, øverste chef for den globale detailhandelsgigant Wal-Mart, på et pressemøde i Bentonville, Arkansas, for to uger siden.

»20 mio. ton er det samme som den mængde drivhusgasser, 3,8 mio. biler udleder på et år,« tilføjede Duke. Han kunne også have tilføjet, at de planlagte CO2-reduktioner i koncernens leverandørkæde svarer til 40 pct. af Danmarks samlede CO2-udledninger. Så meget skal være væk om fem år. Og lægges til Wal-Marts initiativer for at kontrollere CO2-udledningerne fra koncernens egne supercentre, discountbutikker, lastbilflåde m.m.

Dette er status for den grønne revolution hos den globale discount-gigant i året, hvor den internationale økonomi er tvunget i knæ, og hvor klimaudfordringen er blevet politisk svigtet af klimatopmødet i København og af en handlingslammet amerikansk kongres. Det siges nu åbent, at verdens politiske ledere ikke vil evne at vedtage en bindende klima-aftale på COP16 i Mexico til december.

Totalt bæredygtig

Man kunne frygte, at de manglende politiske mål og fraværet af klare rammer ville friste de store internationale virksomheder med grøn profil til at aflyse deres langsigtede klima- og miljøinvesteringer. Men ikke hos Wal-Mart. Her skruer man bare op for revolutionen.

Wal-Mart er med en omsætning på 400 mia. dollar, 2,1 mio. medarbejdere og 8.400 varehuse i 15 lande den tredjestørste virksomhed i verden. Wal-Marts koncept er masseudbud af lavprisvarer, og virksomheden har traditionelt været kritiseret for hård arbejdsgiveradfærd med lave lønninger, svage sociale sikringssystemer og kontant udnyttelse af arbejdskraft i tredjeverdenslande. Men i efteråret 2005 overrumplede koncernens daværende CEO, Lee Scott, både medarbejdere, konkurrenter og offentlighed med meddelelsen om, at Wal-Mart nu skulle gøres totalt bæredygtig.

100 pct. forsyning med vedvarende energi, nul affald, bæredygtige produkter på hylderne - det var Lee Scotts opsigtsvækkende ny målsætning for koncernen med en økonomi større end Danmarks. Lee Scott blev med ét ikon og Wal-Mart flagskib i mediernes - også Informations - skildring af 'den ny grønne revolution'. Profitorienterede superkapitalister, der så lyset og gik efter bæredygtighed og klimabeskyttelse: en oplagt god historie.

Godt fire år senere er historien ikke blevet dårligere.

På pressemødet i Bentonville i sidste måned forklarede nuværende CEO, Mike Duke, på typisk Wal-Mart no nonsense-facon, at hvis virksomheden skal vokse i en verden med stigende knaphed på fossil energi, stigende energipriser og stadig mindre plads i det globale drivhus, så gælder det om at sætte sig »aggressive mål for energibesparelser og brug af vedvarende energi - både når det gælder vort eget fodspor og vor leverandørkædes.«

»Vi vil gøre det effektivt, for vi kan finde reduktionerne overalt i verden og til den laveste pris,« sagde chefen for koncernen, der har 100.000 underleverandører.

Stærk forpligtelse

Processen er for længst i gang. Allerede i oktober 2008 tog Lee Scott - dengang endnu CEO - til Beijing, hvor virksomheden havde sammenkaldt 1.000 af sine kinesiske leverandørvirksomheder for at forklare dem de nye vilkår.

»Det er min hensigt at sende et stærkt budskab om, hvor alvorligt vi tager dette,« sagde Scott.

»For tag ikke fejl - vi forventer en stærk forpligtelse fra leverandørerne til at leve op til skrappe sociale og miljømæssige standarder, være åbne for strenge kontroller og offentligt fremlægge alle relevante informationer. Hvis en virksomhed ikke lever op til disse krav, forventes den at fremlægge en plan for problemernes løsning, og hvis der stadig ikke gøres fremskridt, vil man få forbud mod at producere varer til Wal-Mart.«

»Og ingen skal nære illusioner om at kunne slippe for kontrol ved at flytte en fabrik til et andet land. Vi er her i Kina i dag, men dette er en global forpligtelse for fremtiden,« understregede den magtfulde koncernchef.

Denne globale forpligtelse for hele Wal Mart-fødekæden blev sidste sommer konkretiseret med bebudelsen af et 'bæredygtigheds-indeks', en grøn selvangivelse fra leverandørerne der skal give såvel koncernen som kunderne viden om hvert enkelt produkts miljøbelastning. Senest er der så sket den yderligere operationalisering med handlingsplanen om 20 mio. ton CO2-reduktion inden 2015.

Planen er udformet i samarbejde med miljøorganisationerne Environmental Defense Fund (EDF), Natural Resources Defense Council samt WWF.

EDF har f.eks. hjulpet med analyser af, hvordan produktionen af mælk til Wal-Marts kølediske kan gøres mere klimavenlig via ændret praksis hos landmænd og fødevarevirksomheder. En af de store leverandører, Dean Foods, er nu ved at realisere omlægningerne.

»Vi vurderer, at alene denne leverandør kan reducere CO2-udledningerne med sammenlagt 300.000 ton i 2015,« siger direktør Elizabeth Sturcken, EDF.

Foruden miljøfolkene trækker Wal-Mart på forskere og grønne virksomheder med indsigt på specielle områder. Såsom danske Novozymes.

»Wal-Mart arrangerer den ene konference efter den anden for deres leverandører, hvor de henter ekspertise ind og demonstrerer eksempler på 'best practice'. De bruger deres magt til at vinke med en meget kraftig vognstang,« siger Claus Stig Pedersen, direktør for bæredygtig udvikling i Novozymes.

På hylderne hos Wal-Mart kan fremskridtene i dag aflæses som væsentlig mindre emballage, mere miljøvenlige vaskemidler, flere økologiske varer, fremstød for energieffektive produkter og meget andet.

Sol og vind

Parallelt med den grønne offensiv over for leverandørsystemet optrapper Wal-Mart sin interne indsats.

»I vil opdage, at de ledere, der kommer frem i Wal-Mart, er dem der demonstrerer engagement omkring bæredygtighed,« sagde Mike Duke til sine amerikanske medarbejdere, da han i januar sidste år tog over efter Lee Scott.

Og resultaterne omkring energieffektivisering, sol og vind, genbrug, affaldsreduktion, vandbesparelser m.m. fylder siderne i koncernens grønne årsberetning.

Endnu er koncernen langt fra sit ultimative mål om 100 pct. vedvarende energi, nul affald og bæredygtige produkter på hylderne.

»Men i USA siger folk, at Wal-Mart allerede har drevet flere miljøforbedringer igennem, end den amerikanske miljøstyrelse har præsteret de seneste 20 år,« fortæller Claus Stig Pedersen.

Han ser ikke mindste tegn på, at Wal-Marts grønne ambitionsniveau er dæmpet af krise eller klimapolitiske tilbageslag. Snarere tværtimod.

Det grønne Wal-Mart har imidlertid én mægtig modstander: Koncernens egen fremgang. Discount-kæden oplever i disse år en mærkbar vækst i omsætning - 7 pct. i 2008 - og ekspanderer med nye varehuse, hvor den kan komme til det. Selv den økonomiske krise er til Wal-Marts fordel, fordi forbrugerne søger sig til discount-varehusene. Det indebærer imidlertid, at hvor f.eks. CO2-udledningen pr. indtjent dollar er faldet hvert år siden 2005, så er den totale udledning fra Wal-Marts aktiviteter steget. Fra omkring 17,5 mio. ton CO2 i 2005 til omkring 19 mio. i 2007. Koncernens ekspansion havde simpelthen ædt den hidtidige CO2-gevinst ved energieffektivisering og vedvarende energi i varehusene.

Dermed illustrerer verdens tredjestørste koncern, foregangsvirksomheden i den grønne revolution, dilemmaet og den ultimative udfordring for den globaliserede, kapitalistiske vækstøkonomi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Jeg fandt lige denne her i det amerikanske miljø-onlinemagasin GRIST:

Wally Green World? Putting Wal-Mart’s green moves in context by Stacy Mitchell
4 Mar 2010 10:39 AM

"What journalists and even environmentalists so often fail to do in reporting on Wal-Mart's sustainability announcements is to provide some context.
..........................................................

Concentrated economic power is a threat to democracy, not only because it invariably translates into political power, but also because Wal-Mart and all the giants it is interconnected with, from Monsanto to Goldman Sachs, have rendered ours an ever less entrepreneurial society. Few Americans can lay claim to any measure of economic autonomy today. We are increasingly powerless employees and passive consumers. Having acquiesced to the Wal-Mart-run economy, where the most important decision we're allowed to make is paper or plastic, it's no wonder that we as a society seem unable to marshal the full power of our citizenship."

Første og sidste afsnit i en god og informativ artikel om hvad Wall Mart i virkeligheden er for noget og hvorfor deres reduktionsmål er grønvask af værste skuffe aldrig vil blive bæredygtigt.

Venlig hilsen

Niels-Holger Nielsen

Der er mere skyts her:

WalMart Watch.com

Masser af fakta og kontekst!

hård arbejdsgiveradfærd med lave lønninger, svage sociale sikringssystemer og kontant udnyttelse af arbejdskraft

Wal-Mart er jo et forbillede for hardcore Venstrefolk og Henrik Fogh Rasmussen har da også udråbt Wal-Mart som den frelsende engel efter flodbølgen i New Orleans - og nu optræder selveste Wal-Marth med et grønt image.

Der er vist igen noget der er glippet for vores usa-benovede provinsielle værdikæmpere i Venstre.

Psst! Løkke, Industrilandbrug er ikke grøn udvikling.

100% kvalitets BS

Niels-Holger Nielsen

Kære Alex Naomi Jensen Klein

Hvorfor så kryptisk??????????????

Venlig hilsen

Niels-Holger Nielsen

Tør man tage den manglende deltagelse i debatten som udtryk for, at industriens greenwash er almindelig anerkendt - og gab, bare så kedeligt og trivielt?

Hvor er alle de sædvanlige klima- og miljødebattører henne i denne sag?

Banen er nykridet!

Niels-Holger Nielsen

Det er nok ikke en særligt sexet problemstilling, som du skriver om her, jsn. Hvordan vi nu skal tolke dette ligger hen i det uvisse. Er læserne i almindelighed enige i, at kapitalisterne gør hvad de kan, og at det nok rækker i den sidste ende, eller synes de blot, at der er tale om mundsvejr over en notorisk samfundsfjendsk magtkoncentration? Hvor er alle de begejstrede debatdeltagere, som tiljubler WalMart og slutter op om, at miseren klares med at alle de store megakoncerner gør ligeså? Mener du selv, at disse monopolkapitalister er en del af løsningen eller en del af problemet? Eller er der blot tale om at du leverer det obligatoriske aflad for at få lov til at skrive dine sædvanligvis skarpe artikler om situationens alvor? Jeg kan ikke få det til at hænge sammen.

Venlig hilsen

Niels-Holger Nielsen

Er det en debat, som du kun vil deltage ensidigt i?