Læsetid: 1 min.

Wilders vinder choksejr ved lokalvalg

Højrepolitikeren Geert Wilders og hans Frihedsparti går markant frem ved hollandsk kommunalvalg, som anses som strømpil op til snarligt parlamentsvalg
Udland
4. marts 2010
Højrepolitikeren Geert Wilders og hans Frihedsparti går markant frem ved hollandsk kommunalvalg, som anses som strømpil op til snarligt parlamentsvalg

HAAG - Vælgerne i Holland har taget et kraftigt skridt til højre og tildelt Geert Wilders' stærkt højreorienterede og islamkritiske Frihedsparti sejren ved kommunalvalget, som blev det mest nationalistisk prægede af slagsen nogensinde, skriver dagbladet de Volkskrant.

Stemmeafgivelsen i de 394 kommuner anses som en strømpil for parlamentsvalget i juni, hvor Frihedspartiet ifølge de seneste meningsmålinger kan gøre sig håb om at blive landets næststørste parti med mellem 24 til 27 ud af de 150 mandater i underhuset.

Wilders' parti, der "vil stoppe islamiseringen af Holland", stillede kun op i to byer, nemlig Almere og Haag, fordi det var her, Frihedspartiet klarede sig bedst ved EU-parlamentsvalget i fjor.

Og selv om Frihedspartiet ikke nåede op på de spåede 30 procent af stemmerne i de to byer, sender resultatet alligevel chokbølger gennem hollandsk politik. I Almere stemte næsten 22 procent af vælgerne ifølge de foreløbige resultater på Wilders' kandidat, mens det socialdemokratiske PvdA blev nummer to med 18 procents opbakning.

I Haag mistede socialdemokraterne fem mandater, men er med 10 pladser stadig det største parti, dog kun med et snævert forspring ned til Frihedspartiet, som får sin debut i rådhuset med otte mandater.

- Det, der er muligt i Haag og Almere, er muligt i hele landet, jublede Wilders onsdag aften til sine tilhængere i Almere og tilbød alle andre partier koalitionsforhandlinger efter nyvalget 9. juni.

Valget bliver en kendsgerning, efter at den hollandske koalitionsregering brød sammen for halvanden uge siden på grund af en strid om Afghanistan-indsatsen.

Den fungerende regeringschef, Jan Peter Balkenende, erkender, at hans kristeligt demokratiske parti CDA har lidt "beklagelige tab", og han lykønsker Wilders med sejren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Laust Persson

Chock & chock, der er ikke noed der chockere mig mere når det kommer til de racistiske højreradikale. Men Nu ved jeg da hvor Geertdrengen passer ind med hår og det hele (bortset fra hans fritz også ligner en britisk dommerparyk) en gang hvid pudder i ansigtet så kunne han tage på en tidsrejse tilbage til slutningen af 1700år tallet, og glide lige ind som 'rich kid' til bal for inderkredsen på de franske & engelske slotte. Selv her i år 2010 ville det klæde ham med en Ordentlig gang sminke og hvid pudder.

Steen Erik Blumensaat

Afrikaan Bruiderhood blev hjemløse i sydafrika, nu prædiker de så deres overmenneske her.

Jae et par skraldespandsindlæg slipper man jo ikke for i den sammenhæng, men lad os se nærmere på sagen :

De partidannelser rundt om i Europa der profilerer sig på anti-fascisme er jo velbeskrevne som 'ofte problematiske'.
Den dybe tragedie er vel i GB, hvor landets notoriske gammelnazistiske BNP har sat sig på agendaen. I Sverige har noget lignende gjort sig gældende.
Netop derfor er der ingen grund til at græde over at mere pragmatiske og brede partier som vores hjemlige DF også findes. Det ville se værre ud uden. kan gerne være at sådanne partier som DF og Wilders parti kalder mere konflikt til debat end små engelske og svenske 'skinhead-partier' kan, men den tilsyneladende 'ro i debatten' i GB og Sverige er potemkinkulisse.