Nyhed
Læsetid: 4 min.

Armbind og støvler trækker vælgere i Østeuropa

Den yderste højrefløj vinder frem over det meste af Europa. Øst for det gamle jerntæppe er fremgangen bundet op om en antidemokratisk dagsorden og iklædt fascistiske slogans og symboler
Medlemmer af Den Ungarske Garde fejrer med en stor kage det højreradikale parti Jobbiks gode resultat ved valget i Ungarn søndag. Jobbik rekrutterer blandt andet medlemmer gennem Den Ungarske Garde, der i symboler og retorik minder meget om 1930'ernes fascister

Medlemmer af Den Ungarske Garde fejrer med en stor kage det højreradikale parti Jobbiks gode resultat ved valget i Ungarn søndag. Jobbik rekrutterer blandt andet medlemmer gennem Den Ungarske Garde, der i symboler og retorik minder meget om 1930'ernes fascister

Attila Kisbenedek

Udland
13. april 2010

BRUXELLES - Fremmedfrygt, økonomisk krise og politikerlede skaffede søndag det nationalistiske højreradikale parti Jobbik hver sjette stemme ved parlamentsvalget i Ungarn. Båret frem af valgløfter om en hård kurs mod 'sigøjnerkriminalitet', jødiske opkøb af ejendom i Ungarn samt korruption og løgnagtighed i den politiske elite.

Samme ingredienser, men i et noget andet blandingsforhold, har den forløbne måned sikret flere vesteuropæiske valgsejre til det yderste højre, men i Ungarn er opskriften ifølge iagttagere en ganske anden rå og usødet af slagsen.

»Fascistisk er måske så meget sagt, men den yderste østeuropæiske højrefløj har en langt mere radikal dagsorden, der ikke kan sammenlignes med Østrig, Holland og Storbritannien. I Vesteuropa er højrefløjspartierne generelt alene fokuseret på deres modstand mod indvandring. Her i Østeuropa er der en helt ekstrem kritik af og kamp mod det etablerede demokratiske system og dets institutioner,« siger Peter Kreko, forskningsdirektør i den ungarske tænketank Political Capital.

Står stærkt i Østeuropa

Instituttet står blandt andet bag højrefløjsindekset DEREX, der ved hjælp af data fra European Social Survey forsøger at sætte tal på de højreradikale sympatier i Europa.

Ifølge Political Capital står den ekstreme højrefløj stærkere i Østeuropa end i Vesteuropa. Mellem 20 og 30 procent af befolkningen i Ungarn, Tyrkiet, Ukraine og Bulgarien anslås at være åbne for højreekstreme ideer. Også Slovakiet og Rumænien er godt med. Vesteuropa scorer derimod relativt lavt, da tallene bygger på traditionelle højreradikale sympatitilkendegivelser.

»I Vesteuropa er de højreradikale partier rykket væk fra de traditionelle henvisninger til fascisme og mellemkrigstidens autoritære regimer. Traditionelle højreekstremister er ved at være en marginaliseret kultur, en støj i samfundet i stedet for en politisk realitet,« siger Jean-Yves Camus, forsker ved det franske institut for internationale relationer, IRIS, til Le Monde.

Men i Østeuropa kan den slags tiltrække titusindvis af borgere. Traditionelle højreekstremister i form af uniformerede borgermilitser med kampstøvler og armbind. Massive menneskemængder i gaderne, der anført af højreradikale politikere protesterer mod den siddende regering med slogans, der refererer til Holocaust og fordums svunden national stolthed og magt.

»Jobbik rekrutterer blandt andet medlemmer gennem Den Ungarske Garde, der i symboler og retorik minder meget om 1930'ernes fascister. Det er svært at forestille sig den slags blive populært i Vesteuropa,« siger Peter Kreko.

Han medgiver, at det yderste højre også har stor tilslutning i Vesteuropa. Det er bare et andet yderste højre med en anden retorik og en anden dagsorden.

»Vi ser (i Vesteuropa, red.) en stor fornyelse af identitetsbåren højrefløj, en ny generation af radikale højreorienterede partier,« siger Jean-Yves Camus og påpeger, at disse partiers ledere effektivt undgår at blive stemplet 'ekstremister' og holder sig så nogenlunde til de etablerede demokratiske rammer for samfundet.

Le Pens combeback

Således har den yderste vesteuropæiske højrefløj sikret sig flere valgsejre inden for den seneste måned. Jean-Marie Le Pens Front National gjorde comeback i det franske regionalvalg, Lega Nord tog magten over regionerne Piemonte og Veneto ved det italienske regionalvalg, og Geert Wilders' Frihedparti gik markant frem ved det hollandske lokalvalg.

Senere på måneden kandiderer FPÖ's Barbara Rosenkranz til at blive Østrigs næste præsident, bakket op af landets mest populære tabloidavis Kronen Zeitung. Ved det britiske parlamentsvalg i maj står BNP til fremgang. Og ifølge meningsmålinger kan Geert Wilders da også se frem til op mod en fjerdedel af stemmerne ved parlamentsvalget i Holland i juni.

Men det er svært at trække en lige linje fra land til land, når man skal forklare den bagvedliggende årsag til den højreradikale fremgang.

»Det er ikke en ensidig tendens. I Vesteuropa danner indvandring et vist mønster. I Østeuropa handler det mere om økonomi, dårlig ledelse og etniske minoriteter,« siger Piotr Maciej Kaczynski, research fellow ved tænketanken Centre for European Policy Studies i Bruxelles.

Han påpeger, at befolkningens modstand mod indvandring ofte kan knyttes sammen med en frygt for arbejdsløshed og dermed også har et vist økonomisk perspektiv.

»Men Spanien har over 20 procent arbejdsløshed og ikke nogen nævneværdige højreradikale partier, så jeg tror ikke, der er en enkelt forklaring på fænomenet,« siger han og understreger, at der også er lande som Polen, hvor det yderste højre er på tilbagetog.

I Ungarn slår Jobbik særligt på 'sigøjnerkriminalitet', jødisk opkøb af ejendom i Ungarn og en række politiske skandaler, der rammer tilbage på den siddende socialdemokratiske regering.

»En stor del af Jobbiks succes skal findes i de alt for høje forventninger, folk havde til demokrati og kapitalisme efter årtier i Østblokken. Nu er de desillusionerede over det manglende resultat. Dertil kommer de fejlslagne strategier for integration af romaer, og den økonomiske krise spiller også en vigtig rolle,« siger Peter Kreko

EU-bekymring

Fremgangen for de højreradikale og som oftest stærkt EU-kritiske partier kan også skabe problemer for det europæiske samarbejde. Da Jörg Haiders FPÖ kom med i den østrigske regering tilbage i 2000, førte det til en diplomatisk boykot fra resten af EU-landene. Selv om Jobbik ikke ser ud til at komme i regering lige foreløbig, udsendte det spanske EU-formandsskab alligevel en bekymret kommentar til valgresultatet.

»Hvad, der bekymrer ved dette valg, er fremgangen til en mere populistisk politisk afdeling, mere radikal, fra det ekstreme højre. Men vi må alle arbejde på, at der indenfor EU er mindst mulig støtte til populister, xenofober, radikale natonalister og anti-europæere,« siger Spaniens Europa-minister Diego Lopez Garrido.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

lol.. alle deres støvler og armbind er Made In China

Henning Ristinge

Nå ja hvad fanden - de var jo på det nærmeste født og opdraget i en form for fascisme som ba fremstillede sig selv i rød kædedragt, men ellers havde det hel lige fra strækmarch over partidiktatur til massemord og forfølgelse af anderledes tænkende

Højreradikalisme er højreradikalisme. Den Ungarske Garde og det danske folkeparti har præcis den samme ideologi og politik, og anvender de samme psykologiske virkemidler. Det er kun symbolsproget der er forskelligt. Hvor man i Ungarn bruger støvler og armbind har man i Danmark satset på at excellere i Dannebrog og andre nationale symboler.

Søren Kristensen

Efter billedet at dømme er der tale en personalefest hos DSB. Måske har de fået nye uniformer? Måske er endnu et IC4 tog kommet på skinner? Uanset hvad, så synes jeg det er lige bøsset nok hvis mændene også skal gå med tørklæde. Håber det er frivilligt.

Jeg trækker lidt på smilebåndet, da det eneste, som vi ved om hinanden (vesteuropæer om østeuropæer og omvendt) er fordomme.

Prøv at læse artiklen og udskifte nogle ord:
”Dansk Folkeparti trækker vælgere i Danmark
Den yderste højrefløj vinder frem over det meste af Danmark. Øst for er fremgangen bundet op om en antidemokratisk dagsorden og iklædt fascistiske slogans og symboler”

Sådan er Danmark læst i f.eks. Mellemøsten. Afbrændte danske flag i Mellemøsten fortæller om fordomme, som giver ilden til afbrændinger.
Østeuropæer har lidt mindre fordomme om vesteuropæer, da de stadigvæk kigger op til Vesten.

Diskrimination hænger meget ofte sammen med den økonomiske udvikling. Vi ved, at Ungarn har økonomiske problemer og politikker vinder stemmer på billig og primitiv nationalisme. Jeg vil diskutere med påstande om, at vi (i Danmark) er frie af diskriminerende slogans, når jeg ser den politiske scene og ”udlændinge debat”. Flere og flere politikere markedsfører sig på ”udlændinge stramninger”, laver ”de fremmede” til et problem, som skal løses…

Kig i spejlet før du kaster sten til andres have…

Er det ikke bedre at bevidstgøre, at vi alle har et problem, som skal løses til fælles bedste?

Ungarn er reelt statsbankerot og sat under administration af den Internationale Monetære Union. Ungarerne har i flere omgange strejket og demonstreret mod privatiseringer i blandt andet sundhedssektoren. Al investering i landet er Tysk. Ungarerne ønsker et stabilt samfund med en stærk stat. Derfor er de trådt et skridt til højre - socialisterne viste sig for følgagtige.

Per Erik Rønne

@Per Thomsen og Anthony K:

I gårsdagens Berlingske Tidende så jeg i en analyse en sammenligning med det fascistiske, ungarske Jobbik og Dansk Folkeparti. I sammenligning med Jobbik var Dansk Folkeparti nærmest Det radikale Venstre ...

Traditionelle højreekstremister er ved at være en marginaliseret kultur, en støj i samfundet i stedet for en politisk realitet,« siger Jean-Yves Camus

Og han bor da ellers i et land hvor pæne folk også hetzes for at gå med tørklæde og kvinder skal 'tvinges' til at gå klædt på bestemte måder, så de kan hjælpe deres vestlige søstre med at opretholde illusionen om at kvinden er ligestillet.

For slet ikke at tale om hvordan DF fører sig frem i Danmark. Hvis det er 'marginaliseret' så har jeg virkelig ikke lyst til at se hvordan det er når de virkelig er ved muffen!
Enig med Antony K.
Som sædvanlig projicerer vesteuropa alle egne skygger overpå nærmeste tilgængelige mål.

Dermed ikke være sagt at Jobbik ikke lyder som noget man bør bekymre sig over. Det gør det bestemt.

@Per Erik Rønne:

Nej, nej, nej - VI er de gode, de kloge, VI har altid ret og laver ingen fejl.

Det er de andre, som er de grimme, de onde, de dårlige og de dumme ...

... og sådan begynder fordomme.

Hvad skal vi gøre for at standse diskrimination - lige meget hvor den foregår?

ser ud til Jobbik bliver en sej test af demokratiet.

Per Erik Rønne

@Anthony K:

Hvilke folketingspartier i dagens Danmark ser du med et uniformeret og bevæbnet korps, der render rundt i gaderne, intimiderer folk og afholder parader?

Som man så det i 20ernes og 30ernes Tyskland og andre centraleuropæiske lande som Ungarn og Rumænien.

Det eneste parti i dagens Danmark som er tæt på at få et folketingsmedlem der ønsker at optræde i politisk uniform på folketingets talerstol er Enhedslisten, med Asmaa Abdol-Hamid. Hun er 1. suppleant i København, men bliver dog næppe genopstillet til valget næste år.

Per Erik Rønne:

."Hvilke folketingspartier i dagens Danmark ser du med et uniformeret og bevæbnet korps, der render rundt i gaderne, intimiderer folk og afholder parader?"

Dansk Folkeparti benytter sig af et andet symbolsprog end højreradikale partier i østeuropa, men det er et overfladefænomen, som ikke har nogen praktisk betydning. Politiken og ideologien er den samme.

Per Erik Rønne

@Per Thomsen:

Det er fuldstændigt vildt det du dér skriver. Så enkelt kan det skrives.

Morten Kjeldgaard

@ Per Erik Rønne,

Hvad er det for en "politisk uniform" Asmaa Abdol-Hamid går med? Hun iklæder sig tørklæde på grund af sin tro. Kan vi være enige om, at det er hendes ret ifølge Grundloven?

At kalde det muslimske tørklæde for en "politisk uniform" er en gang propagandistisk pladder, som for det første er faktuelt forkert, og for det andet udstiller brugeren af udtrykket som et fjols der ikke kan tænke selv.

Per Erik Rønne

@Morten Kjeldgaard:

Asmaa Abdol-Hamid iklæder sig ikke 'bare' et tørklæde. Hele hendes klædedragt er en islamistisk uniform - og islamismen er som bekendt den politiske gren af islam.

Naturligvis er det i fuld overensstemmelse med grundloven at hun går i denne uniform, fuldt ud lige som når HJ-gruppen i Greve går rundt i deres uniform:

Brune skjorter med med sort slips og skrårem og korte, sorte bukser. Du kan se den nærmere her:

http://www.axishistory.com/index.php?id=9776

Vi kan prise os lykkelige over at disse tumper i Danmark er så svage som de er. I Sverige tæller nazisterne en 20.000 mennesker, inklusive støttegruppen Karl XII Bevæselsen, og i Ungarn stemmer altså 17% på et også uniformeret, fascistisk parti.

Dette er hvad man får når IMF rykker ind og tvinger privatiseringer igennem. Folk mister tiltro til staten og træder til højre. Det vil blive en gentagelse af de neoliberale brølere i Sydamerika. Det eneste der kan gøres er at styrke den Ungarnske version af Social Demokraterne og give IMF fingeren. Mere simpelt kan det ikke gøres.

Per Erik Rønne

."Det er fuldstændigt vildt det du dér skriver. Så enkelt kan det skrives."

Helt enig. Det skyldes at vi lever i en helt vild tid, der minder uhyggeligt meget om 1930erne.

I øvrigt kan man på billedet se at de ungaske fascister har holdt deres uniform i rød-hvide farver.

Mon ikke det kunne være inspiration til næste landsmøde i Dansk Folkeparti, hvor der som bekendt er tradition for ritualer, hvor DFU´erne tramper rundt med Dannebrog.

Bo S. Nielsen

Per Erik Rønne

Det er udtryk for en ubrugeligt gammeldags og provinsiel indstilling til kultur og symboler, når man gang på gang fremhæver form fremfor indhold, som i eksemplet med at pege på nogle neofascistiske bevægelsers uniformering og andet symbolsprog - og den sags skyld ligeså med forestillingen om, at religiøs og kulturel beklædning er udtryk for en ekstrem politisk 'uniform'. Det er en forestilling, mange finder letforståelig og dermed abonnerer på, da den opretholder en bekvem os-dem dikotomi og fritager fra en nærmere analyse.

Sagen er imidlertid ganske enkel, når de lokale til- og fravalg af symbolsprog og valg af syndebukke (som altid er lokalt og historisk betingede, men altid de andre/fremmede/anderledes end majoriteten) skrælles af og vi ser på sagens kerne: ideologien.

Jobbik har ført sig frem på populistiske slagord og løfter, som ikke adskiller sig væsentligt fra hverken Dansk Folkepartis eller de vesteuropæiske 'søsterpartier'. Det er kulturelle floskler om national genrejsning, forsvar for de (danske/ungarske/italienske etc) værdier og andre ultrakonservative idéer på den ene side og så økonomi og lov og straf på den anden. Tilsammen giver dette nationalkonservativisme. Og fælles for nationalkonservative bevægelser er, som vi kende det fra DF, at 'vi' er truet af en fjende, som ikke passer ind i 'vores' kultur og som kun er ude på at nasse på os.

I Ungarn er vreden rettet imod romakultur og homosekualitet for det kulturelles vedkommende, og imod jødisk ejendomsopkøb og romaers belastning af velfærdssystemet for det økonomiske vedkommende. Racistiske og nationalistiske slagord rettes så imod disse grupper for at styrke en os-dem-opfattelse, som skal omsættes i opbakning fra utilfredse grupper i samfundet. Realpolitisk er Jobbik så bl.a. gået til valg på hårdere straffe mod romaers kriminalitet og at skære i velfærdsydelser til romaer (bl.a. at der ikke skal udbetales børnepenge til romafamiliers første tre børn)

I Danmark fører man i de nationalkonservative bevægelser 'kulturkamp', man fører en vedvarende og bitter krig på ord, tegninger og symbolik imod et muslimsk mindretal på kultursiden - og realpolitisk 'strammer' man ved enhver given lejlighed lovgivningen detailrettet imod at genere og besværliggøre indvandreres og i særlig grad muslimers liv her i landet, og lægger ikke skjul på, at målsætningen er at lukke grænserne for flygtninge og at presse nydanskere til at forlade landet. Danmark har under DF's årti har fået en af verdens hårdeste udlændigelovgivninger, formået at skabe et tvedelt retssamfund, hvor der gælder love og rettigheder for etniske mangegenerationsdanskere og andre for folk med anden etnisk baggrund. Og stadig udkæmpes der hver dag en bitter hadsk kamp imod denne gruppe af medborgere og imod at DK skal tage imod folk på flugt.

Denne nationalkonservative kamp kæmpes i Danmark under de symboler og paroler, man har fundet anvendelige i lokal kontekst, men ideologisk er den uadskillelig fra andre neofascistiske bevægelser udenfor vores grænser. Kogt ned handler det for alle disse bevægelser om at styrke det nationale ved at konstruere syndebukke og på sigt skabe et meget rudimentært og autoritært fællesskab, og vejen til dette er i vore dage primært gennem strukturel vold, diskrimination og en diskursiv kamp, hvor budskabet - igen kogt ned - er 'vi er de rette indehavere af dette land og I er uvelkomne'. Den neofascistiske ideologi kan sagtens dyrkes gennem en parlamentarisk platform og det bliver den så af partier som Jobbik, Lega Nord, DF, FPÖ, Frihedspartiet, BNP, Sverihgesdemokraterne m.fl.

Og hvad så, kan man spørge. Tja, hvis bare det at synes man selv og ens forfædre bare er så ufatteligt fede og meget bedre end alle andre var noget, man kunne holde for sig selv, var der vel heller ikke noget problem. Man har som bekendt lov at tro på hvad som helst. Desværre ser vi imidlertid, at nationalisme i politiske bevægelser omsættes til overgreb, der ikke kan kombineres med menneskerettigheder og demokrati, og at hatespeech og diskrimination skaber dybe kløfter i samfundet. Kløfter som, når disse af og til kommer til udtryk i oprør og desperation, straks omsættes til endnu mere had og argumenter for at at 'rydde op', 'smide ud' og 'rense'. Let's face it, hvis den gennemsnitlige tilhænger af nationalkonservative/højreradikale idéer fik det som, de ville, så var det "UD!" - hvilket kræver ekstreme overgreb, og dermed fascistisk politik og magtudøvelse. For disse bevægelser eksisterer tanken om sameksistens med den/de grupper, man nu har valgt at hade, ikke - selvom de rent faktisk lever i den multikulturelle virkelighed. Forestillingen om at være igang med at opgør med sidstnævnte er i virkeligheden en kamp imod deres egen forestilling om et nationalistisk drømmesamfund, da resultatet ikke usandsynligt på sigt vil blive så desperate tilstande, at etniske og sociale uroligheder bryder ud - i værste fald med borgerkrig eller diktatur til følge, fordi realiseringen af deres ideologi ganske enkelt ikke kan kalibrere med demokrati og retssikkerhed.

Denne artikel er desværre med til at opretholde ovennævnte os-dem dikotomi, hvor man i Vesteuropa kan pege på uniformer osv og på den måde berolige sig selv med, at DF m.fl. nok ikke er så slemme. Således har vi fået et par spage kommentarer fra hhv en østeuropæer, der måske tror, at alt er bedre i Vesteuropa og så en franskmand, der tydeligvis ikke har opdaget, at 'demokratiske rammer' ikke nødvendigvis betyder en demokratisk dagsorden, så det ville da være rart, hvis Information ville hæve sig lidt over nyhedsværdien i, at højreradikale i Ungarn går i uniform, og i den kommende tid ville sætte fokus på neofascismens fremgang i hele Europa og Rusland. Der er masser af viden om fænomenet, der kunne være med til at nuancere folk viden om emnet og muligheden for at tage stilling til, om det er noget, de vil være med til at støtte med deres kryds.

Travis Malmzon

Per Erik Rønne: Giv hellere op.

DF er skyld i alt ondt, og ting som ikke kan relateres til enten DF eller VK er panelet ganske uinteressant.

Det er uendeligt symptomatisk, at en artikel som handler om højrefløjens fremmarch i øst(central?)europa øjeblikkeligt bliver set i en dansk kontekst.

Det er og bliver horisonten.

Bo S. Nielsen

Det er der vel ingen, der påstår, Travis. Som allerede nævnt, skyldes mange af de problemer, som ultrahøjre på populistisk vis formår at slå mønt på i høj grad manglende politisk evne og vilje til at føre god og social politik. Det er således ligeså meget en historie om, hvordan at asocial neoliberal politik skaber vrede i brede befolkningsgrupper. Når denne så kapres af demagogers svovltale mod minoriteter, opstår den sprængfarlige opskrift på fascisme. Det er gammel viden, som dagens progressive aldrig må glemme.

Alex Jensen,
IMF vil få fingren - om det bliver af højrenationalister eller af socialister er et spørgsmål om hvor det politiske pendul pt befinder sig...

I Ungarn er det tilsyneladende højrenationalisterne der skal hæve fingren...

I Grækenland bliver det sandsynligvis socialisterne...

I Danmark har vi ikke en højrenationalisme, der kan mobilisere modstand mod en evt. økonomisk administration iværksat af IMF

Morten Kjeldgaard forsøger sig atter med den umulige skelnen mellem venners og fjenders uniformer.
MK er ikke ven med ungarsk fascisme, og kan ikke lide dens uniformer, men er ven med den islamiske og er helt blind for deres.

Lige ved siden af artiklen erklærer signaturen 'with' - formentlig optimistisk - at 'de muslimske tørklæder en dag bliver afmystificeret og miste betydning'..... er with klar over hvilke våben 'det muslimske tørklæde ' om nødvendigt vil benytte for at bevare betydning og - nåh ja, så lad os så kalde det mystik til ære for den orientalske romantik. Normalt kaldes det 'trusselsværdi'.
Ungarerne vifter med deres Arpad-fane fordi det har trusselsværdi.
Uniformeringen opfatter bevægelsen formentlig som et socialt arbejde. Kan man ikke forsørge folk, kan man give dem 'rygrad' i det mindste.
Rankryggeriet er ikke til at tage fejl, tørklædernes farve ufortalt. Højre og venstre-trampere må leve med at de valgte symboler repræsenterer fejle veje, stort set altid socialdarwinistiske kætterier, og lige så rutinemæssigt den politiske pragmatismes skændige moralske kviksand.
Alt det vi kender fra vores 'europæiske' massetramperier: kommunisme, fascisme, nazi.. socialdemo... (nåja den mest dialogsøgende version er her stadigvæk, men foretrækker tydeligvis dialog med islam ... naturligvis. Krage søger mage.

Kors og tørklæder er der ikke noget galt med - men lige hagekors og muslimske tørklæder bliver forhåbentlig da ikke afmystificeret og 'mister betydning' bare man sætter sig ned og venter.
Så dør de bevægelser jo som de indpisker.
Vil din lokale muslim tillade det ? Nej.
Har du overladt ham nogen myndighed så ....?
Det var dumt.

Vi går slemme tider i møde, men når alt kommer til alt er det altid civilbefolkningens opgave at sige fra. Magthaverne er for forblændede af deres eget pluralistiske ævl til at gøre noget aktivt imod den åbenlyse trussel, der ikke blot handler om straf, forbud og selektiv ytringsfrihedsfratagelse.

Befolkningen er grundstenen i samfundet, og kun deres vilje kan blive lov, da de i realiteten kontrollerer demokratiet vha. deres kryds hvert 4. år. At de så langt fra er enige er en helt anden sag, men det ændrer ikke ved at hverken Hitler eller Jobbik kom(mer) til at opnå magten gennem mindretalsrevolutioner.

Per Erik Rønne

@Travis Malmzon:

Ja, jeg tror desværre du har ret.

En af mine fastre, der desværre døde for halvandet år siden, 90 år gammel, og som havde været med i modstandsbevægelsen, kunne dog godt genkende nazismen når hun så den igen. Hun genkendte den i islamismen, i dens uniformering og dens heilen. I udlandet er det heller ikke ualmindeligt at de flager med hagekors.

Også de fascistiske bevægelser der i disse år opstår øst for det gamle jerntæppe har rod i Hitlers og Mussolinis verdenssyn. Mens DFerne på vælgerniveau er socialdemokrater der kunne støtte op om en Per Madsen i Ishøj, men ikke en Nyrup, Lykketoft eller Helle Thorning-Schmidt på Christiansborg.

Men den sandhed passer naturligvis ikke ind i verdensbilledet på den typiske deltager på Informantions debatsider.

Hun genkendte den i islamismen, i dens uniformering og dens heilen. I udlandet er det heller ikke ualmindeligt at de flager med hagekors.

Billeddokumentation for ovenstående påstand ønskes. Photoshop gælder ikke.

Per Erik Rønne

@Marie Splid Clausen:

Jeg har på nettet set flere billeder fra Pakistans stammeområder, hvor islamister heiler op mod et tysk flag fra 2. verdenskrig.

Og et billede fra Vestbredden hvor Fatah flager med selvsamme flag, naturligvis ment som en provokation mod jøderne.

Jeg kan dog ikke lige nå at google mig frem til dem nu.

Claes Pedersen

Hovedorsagen til hojreradikalismen har foet den fodfaste i en land rakke ¢stlande, skal jo findes i vi ganske enkelt har skabt andre konflikter som invasionen af Irak.

Vi har jo specielt meget stottet udvikling i ¢stlandene nu har de so varet under de R¢de og de gav dem ikke lykken, og so kommer modreaktion er so at blive hojreradikal.

Men ellers ses det Nazistiske symbol ogso her po Philippinerne som den ogso er blevet brugt af muslimske Nazistiske bevagelser i historien, som er styret af forstilling om menneskelige racer skal leve hver for sig.

Hitler brugte ogso Bosniske muslimmer i kampen imod Tito og i deres forestilling om fo en ren muslimsk stat, so disse ideer er ikke kun dyrket i Tyskland for og under 2 verdens krig og hos deres st¢tter.

Men vi Danmark kan ikke l¢se alle verden problemer og det vil vare gavneligt for det politiske klima, hvis politiker frem over vil forhol;de sig til dem vores nabo lande har.

Der er vel heler ingen der i Danmark vil brude sig om Iran med militaret kom til Europa for lose vores problemer, vi vil klart mode det med modstand

Claes Pedersen

Der hvor Danmark kunne have gjort en positiv indsats var at have medvirket til opbygge en vindm¢lle industri i osteuropa, da landene er dybt afhangige af energi ude fra, og det fremmer ikke en bedre okonomi i landene, hvor Rusland har haft stor okonomisk vakst po grund af de hojre energi priser.

Jeg ved ikke hvad dansker vil sige til fo lukket for energien om vinteren po grund af vi ikke kan betale regningen, og en forudsatning for en bedre verden er endnu gang politker gor de gode gerninger og det bedre bruge penge po vedvarende energi og vandprojekter i Afrika frem for militær invasioner som endnu ikke har vist sig at have tjent noget specielt positivt formål ud over en lang rakke af nye problemer.