Læsetid: 2 min.

Dansk støtte til u-landes partier møder bred kritik

Danske politikere er i gang med bruge bistandskroner på projekter, der skal støtte u-landes politiske partier. Det har ingen reel effekt, viser nordiske erfaringer. I sidste instans tjener det kun de danske politikeres interesser, lyder kritikken fra fagfolk i udviklingssektoren
26. april 2010

Tanken er smuk: De politiske partier i u-landene skal demokratiseres, og det skal danske folketingsmedlemmer tage aktivt del i ved at rejse ud og dele ud af deres erfaringer med demokrati og medbestemmelse etc.

Men selve formen med danske politikeres deltagelse, er helt hen i vejret. Det er spild af penge, resultatløst og forhastet. Det vil gavne de danske folkevalgte på hjemmebane mere, end det vil fremme noget i vores samarbejdslande i den Tredje Verden. Det mener bl.a. Henrik Stubkjær, der er formand for ngo-Forum og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

»Vi frygter, det er penge ud af vinduet. Det er simpelthen gået for hurtigt, og politikerne har ikke fået orienteret sig ordentligt. Og nu indfører man et tiltag, som lige er blevet pillet ned på grund af dårlige erfaringer i Norge og Sverige. Det har vi meget svært ved at forstå,« siger Henrik Stubkjær.

Samme konklusion fremgår af et speciale fra Aarhus Universitet udarbejdet af Elaheh Peyman Tabar og Inie Nør Madsen. Lovforslaget lægger op til at etablere et såkaldt Institut for Flerparti-samarbejde, og at danske politikere skal på rejser til samarbejdslande i blandt andet Afrika for at vidensdele deres erfaringer med de lokale politikere, besøge søsterpartierne og bidrage med deres politiske ekspertise.

Jørgen Elklit, professor fra Aarhus Universitet, har blandt andet har beskæftiget sig med afrikanske parlamentsvalg. Han mener, at lovforslaget bærer præg af forkerte hensyn og forhastede beslutninger:

»Hele forslaget virker som et hastigt, dårligt udtænkt kompromis. Der er nogle danske partifremmende motiver, som er nemme at se i det her. Og det er meget problematisk, når man reelt ikke kan påvise konkrete, positive effekter af netop den slags demokratistøtte, så har jeg uendelig svært ved at se, at det skulle være en god idé at bruge danske bistandsmidler på det her initiativ,« siger Jørgen Elklit.

Ingen kandidat

NGO-Forum vil ikke opstille en kandidat til instituttets bestyrelse, medmindre der bliver foretaget ændringer i forslaget.

»De politiske partier sidder med et absolut flertal i bestyrelsen, derfor er vi i NGO-Forum nervøse for at ende som gidsler i et politisk spil, når vi kun sidder med et mandat oppe imod et stort antal politikere,« siger Henrik Stubkjær og understreger, at der ifølge de danske ngo'er er levnet alt for lidt plads til folk med et fagligt kendskab i bestyrelsen, hvis pladser skal besiddes af ni politikere og fem fra andre institutioner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu