Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fri røv = dårligt ry

En senator fra staten New York har blæst til kamp mod hængerøvs-moden. En selvpåført fornedrelse, mener han og har derfor sponsoreret en serie nye billboardreklamer særligt rettet mod fattige kvarterer i New York-bydelen Brooklyn: ’Løft dine bukser og løft dit image!’
Udland
6. april 2010

NEW YORK – Man kan se dem i stort set alle vestlige lande, og slaget mod dem er ikke nyt: Hængerøvene. Men i Brooklyn, New York, er frekvensen af frie baller blevet for meget for delstatssenator Eric Adams. I en youtube-video og mindst seks nye store billboardreklamer blæser han igen til kamp mod hængerøvsmoden – med argumenter, der griber tilbage til raceadskillelsens og stereotypernes USA: En tid med ’negative karikaturer’ og ’latterliggørende billeder’, mener Adams. Og hans argument er, at hængerøvene sætter unge afro-amerikanere præcis lige så meget i bås som de gamle billeder af glade sorte ansigter gjorde; Forskellen er bare, at bukserne er valgfri.

»Lad os ikke selv være dem, der får vores samfund og vores kultur til at se tåbelig ud,« siger senatoren, selv iført slips og jakke på youtube-optagelsen.

Tåbelige eller ej, de lavtsiddende bukser kan faktisk være livsfarlige, beretter avisen New York Times (NYT) med historien om Hector Quinones, en drabsmand, som i flugten snublede i sine lavtsiddende bukser og mistede livet i et fald fra en udvendig brandtrappe. Som NYT skriver, så udrettede Hector ikke meget i livet, men leverede et klart fashion statement i sit dødsøjeblik: Hængerøven dræber - eller ’vær ikke et fjols som mig’, som avisen formulerer det.

Signalværdi

Og Eric Adams er helt enig:

»Jeg sad i et subway-tog, og der var denne her unge mand. Man kunne bogstaveligt talt se hans bagdel. Han havde undertøj på, men selv underbukserne hang. Alle passagererne kiggede frastødt på hinanden, men ingen sagde noget,« husker Adams, der er tidligere politimand og selv fra Brooklyn: »Børn er børn,« tilføjer han til NY Daily News: »Men som voksne må vi signalere åbent, at de gør noget forkert.«

Senatorens første seks reklameskilte har kostet ham 2.000 dollar og viser to klassiske hængerøve med ledsageteksten: Raise your pants, raise your image (løft dine bukser, løft dit image, red.) og ’Vi er bedre end dette!’

Moden stammer oprindeligt fra fængslerne, hvor de indsatte ikke må gå med bælter eller snørebånd i skoene. I sympati begyndte unge mænd at gå med hængerøv og åbne sko til hverdag og derfra bredte tendensen sig til mode- og musikverdenen.

Spørgsmålet er så, om de unge (og deres forældre) vil lytte mere til Adams end til tidligere formaninger: Både Barack Obama og Bill Cosby har tidligere bedt de unge trække bukserne op. Også en af deltagerne fra tv-showet American Idol har sunget om hængerøven – og både skoleledere og dommere har blandet sig overalt i USA.

Men i Brooklyn er de unge ikke lette at overbevise: »Det føles behageligt,« siger Saquan Spaulding, 19, til NY Daily News.

lwi@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg ihukommer Denis Leary's kommentar om samme emne, da han beretter om køb af kaffe hos en ung Starbucks ekspedient: http://www.youtube.com/watch?v=aQxgv4QtKM8

John V. Mortensen

Jeg har oplevet dem alle sammen: Krigstidens Svingpjatter (oprør mod nationalismen), 50-ernes og 60-ernes Beatniks (oprør mod borgerlighed), som endte i "Tviggi- og 70-ernes Flowerpower (oprør mod oprøret), 80-ernes yuppier (oprør mod smålighed), 90-erne kom med "lånerne" , nu kunne alle være med, man- var ikke mere, man "lignede".

Kasketskyggen den forkerte vej, bukserne som hang - eller var smøget op (de første jeans - skulle se sådan ud) og kraven op om ørene - har altid været der, som en sidste beskyttelse for dem, der ikke kan følge med. Så - pas på, det er - deres redningsbælte, de vil synke dybere ned - uden.