Note
Læsetid: 1 min.

Globale græsrødder sætter i-lande under klima-pres

Udland
24. april 2010

31.000 miljøaktivister og andre græsrødder fra Syd og Nord samt repræsentanter for 48 landes regeringer har afsluttet Folkenes Klimakonference i Cochabamba, Bolivia, med bl.a. en appel til de rige lande om at halvere deres udledninger af CO2 allerede i 2020. Appellen vil blive båret frem på FN's næste klimatopmøde, COP16, i Mexico i november-december.

»FN har en forpligtelse til at lytte til sine folk og sociale kræfter. Hvis FN ikke vil miste sin autoritet, må det antage konklusionerne fra denne konference,« sagde Bolivias præsident og mødets vært, Evo Morales.

Nok så opsigtsvækkende og kontroversiel er konferencens skarpe afstandtagen fra det forslag om klimabeskyttelse af verdens skove, kaldet REDD, som bl.a. COP15 i København brugte mange kræfter på at forhandle. REDD skal dæmpe CO2-udledningerne ved, at i-landes regeringer og virksomheder betaler skovlande for at bevare skov for selv at modtage CO2-kreditter som alternativ til hjemlig CO2-begrænsning.

»REDD er et røverisk program, der foregiver at beskytte skovene og klimaet, alt imens det med et baghåndsslag sælger ud af skove, hen over hovedet på vore indfødte folk,« sagde Tom Goldtooth, direktør for Indigenous Environmental Network, på mødet i Bolivia.

Mødedeltagerne anbefaler også etablering af et internationalt klimatribunal, så ansvaret for klimaændringer og -skader i udsatte lande kan blive placeret. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ifølge DemocracyNow var der 52 lande repræsenteret ved Folkenes Klimakonference i Cochabamba, Bolivia.

Desværre kom det ikke frem i Information at Danmark følger blindt USA i at trække "miljø bistand" tilbage, at forskellen på USAs Obama og USAs Bush er at nu har kloden fået en sort præsident, siger Evo Morales og at denne sorte præsident diskriminerer en indiansk præsident m.m., hvorfor?, spørger Morales.

Se det hele på:
http://www.democracynow.org/2010/4/23/bolivian_president_evo_morales_to_...

Men ellers skal Information have ros for at bringe nyhederne fra de fattige landes klima-topmøde.