Nyhed
Læsetid: 3 min.

Gordon Brown i kamp for politik overlevelse

Nervøsiteten breder sig i Labour, efter at det ikke lykkes premier-ministeren at vende onsdagens katastrofale bommert i den sidste tv-debat
Udland
1. maj 2010

Valget for de britiske vælgere står nu mellem »rigtig forandring« leveret af de liberale og »falsk forandring« lovet af de konservative, påstod Liberaldemokraterne, efter støvet havde lagt sig i kølvandet på den tredje og sidste tv-debat torsdag aften.

»Brown angreb Cameron, men Cameron angreb Clegg,« sagde den tidligere liberale leder Paddy Ashdown kort efter debattens afslutning, hvor partiernes spin-maskiner arbejdede på højtryk i et forsøg på at overbevise befolkningen om, at deres mand vandt..

»Det fortæller mig, at det nu er en kamp mellem Liberaldemokraterne og de konservative. Labour er stort set ude af billedet,« tilføjede han.

Hvis man ser isoleret på torsdagens debat, giver meningsmålingerne Ashdown ret. David Cameron blev af fire ud af fem målinger udnævnt til aftenens vinder med Nick Clegg på andenpladsen og premierminister Gordon Brown på en tredjeplads - for tredje gang.

Brown havde ellers hårdt brug for at trænge igennem til vælgerne efter onsdagens kæmpe-bommert. Under et besøg i byen Rochdale kaldte han en tidligere Labour-vælger, 66-årige Gillian Duffy, for »snæversynet« - på engelsk »bigoted« - efter smilende at have lyttet til hendes bekymringer om immigration og beskatning af pensionister og sat sig ind i ministerbilen - med mikrofonen tændt.

Charlie Beckett, direktør for medietænketanken POLIS, er ikke i tvivl om, at det, der har fået navnet 'bigotgate', er »den største politiske bommert nogensinde begået af en politisk leder« i Storbritannien. Og timingen kunne ikke have været værre, påpeger han.

»Meningsmålingerne var netop ved at stabilisere sig. Og det afslører SÅ meget om Browns karakter på et tidspunkt i kampagnen, hvor svingvælgerne er ved at beslutte sig for, hvem de vil stemme på ud fra netop en vurdering af ledernes personligheder,« siger Beckett.

Labours fremtid

I skrivende stund er der endnu ikke meningsmålinger ude, der måler effekten af 'bigotgate' og det faktum, at Gordon Brown ikke formåede at levere et knock-out til sine modstandere i tv-debatten.

Inden de to begivenheder viste målingerne, at de konservative fortsat ligger snævert i spidsen på 34 procent af stemmerne med Liberaldemokraterne og Labour begge på 28 procent - ifølge en gennemsnitsmåling udregnet af London School of Economics.

I flere målinger over den seneste uge ligger Liberaldemokraterne imidlertid foran Labour, og udsigten til et valgresultat, hvor 'det tredje parti' rykker op som nummer to, er for alvor begyndt at bekymre Labour, siger valgekspert Tony Travers fra London School of Economics.

»Valget handler nu om Browns fremtid og Labour-partiets fremtid. Der er et enormt pres på Brown,« siger Travers.

Forsøg på relancering

»Det, der virkelig plager Labour nu, er risikoen for at komme som nummer tre. Det vil være yderst traumatisk for partiet og få det til at tvivle på fremtiden.«

Dagen derpå gjorde Labour og dets partileder imidlertid deres bedste for at lægge bigotgate og debatten bag sig, og i et forsøg på at flytte fokus dukkede Tony Blair i går op i kampagneland. Den tidligere premierminister forsøgte at bagatellisere risikoen for, at Labour ender på tredjepladsen.

»Det tror jeg ikke på vil ske. Jeg tror fortsat, at Labour har alle chancer for succes,« sagde han.

»Tv-debatterne fokuserer på kampagnernes udsving, men når vi kommer til de sidste dage, vil folk for alvor fokusere på, hvem der har de bedste ideer for fremtiden,« fortsatte Blair.

Gordon Brown var sammen med Labours øvrige store navne i byen Hockley, hvor ideen var at relancere partiet med nye valgplakater og slogans i valgkampagnens sidste dage.

I en tale til de fremmødte, sagde Gordon Brown:

»Jeg kæmper ikke for mig selv, men for dette lands fremtid.«

Men igen blev hans budskab overdøvet af uforudsete hændelser - denne gang bogstavelig talt overdøvet - da en bilist med et kæmpe rabalder kørte sin bil ind i et busstoppested ved siden af Labour-arrangementet.

Et lille lyspunkt for premierministeren vil dog være, at bilisten - 27-årige Omed Rashid, der er arbejdsløs og slap uskadt fra ulykken - siger, at han vil stemme på Labour på torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her