Læsetid: 2 min.

Komplot i gang om fransk præsidentpars privatliv

Hvem har spredt rygtet om, at Carla Bruni foretrækker en popsanger fremfor Frankrigs præsident? Efterretningstjenesten undersøger sagen
Udland
10. april 2010
Frankrigs førstepar, præsident Nicolas Paul Stéphane Sárkozy de Nagy-Bócsa og Carla Bruni-Sarkozy.

Frankrigs førstepar, præsident Nicolas Paul Stéphane Sárkozy de Nagy-Bócsa og Carla Bruni-Sarkozy.

ROM - Rygterne om utroskab i Élysée-palæet har cirkuleret i månedsvis. Onde tunger vil vide, at den franske præsidentfrue, Carla Bruni-Sarkozy, har forelsket sig i popmusikeren Benjamin Biolay, og at præsidenten søger trøst hos Chantal Jouanno, som er karatemester og økologiminister: »Breaking news! Efter Haiti, Chile og Tyrkiet erfarer vi, at Élysée-palæet er ramt af et jordskælv, som er målt til 9,0 på Richter-skalaen,« forlød på en blog på Journal Du Dimanches hjemmeside i begyndelsen af marts.

Få timer senere valgte avisen dog at fjerne bloggen, men på det tidspunkt havde rygtet allerede spredt til de engelske tabloidaviser. Efterfølgende har Journal Du Dimanche fyret den ansvarlige for avisens hjemmeside og den 23-årige blogger, som offentliggjorde rygtet. Det er ifølge flere franske medier sket efter pres fra Élysée-palæet. I Frankrig er der strenge love for beskyttelse af privatlivets fred, og derfor valgte de franske medier i første omgang at tie historien ihjel. Men forleden antydede en af præsidentens rådgivere, Pierre Charon, at de pikante rygter havde mere på sig: »Vi vil undersøge, om der er tale om en slags organiseret komplot,« sagde Charon til netavisen Rue89. Onsdag bekræftede chefen for den franske efterretningstjeneste, Bernard Squarcini, at hans folk er i færd med at efterforske sagen: »Vi har foretaget tekniske undersøgelser, navnlig undersøgelser af computere for at fastslå, hvor rygtet stammer fra,« siger Squarcini til AFP.

Afkodning

Komplot-teorien gør det imidlertid legitimt for de franske medier at beskæftige sig sagen: »Vi videregiver ikke rygter, når ingen ved, om de har hold i virkeligheden, og når der er tale om private anliggender. Men når rygtet cirkulerer offentligt og tilmed bliver genoplivet af Élysée-palæet, som hævder, at der er tale om et komplot, så er det vores pligt at forsøge at forstå og afkode det,« skriver chefredaktøren for Libération, Laurent Joffrin.

Ifølge flere franske aviser har præsidentens folk allerede udpeget den skyldige. Det er Rachida Dati, der for et år siden blev sendt i eksil i Europa-Parlamentet efter to år som omdiskuteret justitsminister. I forrige uge blev Dati frataget sit officielle køretøj og sine livvagter. Præsidentens åbenmundede rådgiver, Pierre Charon, har angiveligt forklaret medlemmer af regeringspartiet UMP, at det skete som straf, fordi den tidligere justitsminister havde spredt rygter om præsidentparrets privatliv.

Men nu forsøger Carla Bruni at lægge låg på sagen og omtalte i et tv-program torsdag aften Dati som sin veninde: »Jeg mener ikke, at vi er ofre for noget komplot. Der er ingen hævn, det kunne aldrig falde os ind, og vi er for længst kommet videre,« siger Frankrigs præsidentfrue.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er der overhovedet noget bedre end efterretnings-tjenester, der praktiserer en udpræget professionel form for paranoiditet? Der anskueliggør, at magt-relationer stilles over al fornuft...

Med venlig hilsen