Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kvinder i politik? Nej, så hellere opløse partiet

Kvinder hører ikke hjemme i politik. Det har Hollands ældste og ultrareligiøse parti SGP altid ment, og et nederlag i højesteret får ikke calvinisterne på nye tanker
Udland
16. april 2010
Kvinder hører ikke hjemme i politik. Det har Hollands ældste og ultrareligiøse parti SGP altid ment, og et nederlag i højesteret får ikke calvinisterne på nye tanker

BRUXELLES - Kend din plads, kvinde. Det lader til at være det uskrevne motto for Hollands ældste nulevende parti, SGP. Stiftet i 1918 af en udbrydergruppe fra et andet protestantisk parti i protest mod netop kvinders valgret.

For kvinders plads er nu engang i køkkenet, ved vuggen, bag manden - som bedst beskrevet i Bibelen. Alligevel har partiet blødt de stive reformerte former lidt op i moderne tid og siden 2006 tilladt kvindelige medlemmer. Men på kandidatlisterne har kvinderne ikke noget at gøre og får det aldrig. Så hellere opløse partiet, har lederen Bas van der Vlies tidligere ytret til hollandsk presse.

Og de klager da heller ikke, de kvindelige medlemmer, for de følger også Bibelens bud og kender den plads, Gud har tiltænkt dem. Klage gør deres medsøstre til gengæld. Lige siden 2003. Og helt til højesteret, der i fredags satte et i hvert fald foreløbigt punktum i den årelange strid.

»Folk siger, at det kun er et lille parti, så hvorfor gå op i det?« siger formanden for den kvinderetsorganisation, der har trukket SPG i retten, Kathalijne Buitenweg, til nyhedsbureauet Associated Press.

»Men kan du forestille dig, hvilket ramaskrig der ville rejse sig i dette land, hvis et parti med sådanne principper var organiseret af muslimer?«

Gud kan ikke hjælpe

Uanset hvilken ultrareligiøs overbevisning, der benyttes til at holde kvinderne væk fra kandidatlisterne, skal det være slut med den slags, slog højesteret dog fast. Kvinder har en lovfæstet ret til at få plads på kandidatlisterne til valg, og den ret er staten forpligtet til at sikre, lød konklusionen med henvisning til Hollands egen forfatning, men også til FN's konvention om afskaffelse af diskrimination mod kvinder.

Selveste Hollands statsråd, som består af medlemmer af kongefamilien og andre af samfundets spidser, har ellers længe holdt hånden over SPG. Partiet er »en berigelse af, snarere end en hindring for, vores demokratiske stat«, har statsrådet sagt.

Og en af Hollands større aviser støtter op om SPG's kamp for at slippe for kvinder på kandidatlisterne.

»Der er selvfølgelig intet galt med ideen om, at adgang til de valgte organer ligger i hjertet af demokratiet. Men skal vi virkelig gå så langt?« skriver den liberale avis NRC Handelsblad i en leder.

Med to så stærke støtter, havde SPG næppe forudset nederlagets komme. Partiet fornægter nu, at højesteretsdommen vil få nogen umiddelbar konsekvens.

»Vi ved, at SPG under alle omstændigheder er afhængig af Gud og vil derfor med uformindsket styrke udføre vores opgave. Det er at bibringe Hollands ledelse og organisation bibelske værdier,« skrev SPG i en pressemeddelelse efter dommen.

Men hvis SPG ikke retter ind efter dommen, kan selv Gud få svært ved at sikre partiet mod at miste sin partistøtte, der løber op i 800.000 euro om året.

Kort efter domsafsigelsen offentliggjorde SGP sin kandidatliste til parlamentsvalget den 9. juni på sin hjemmeside - der i øvrigt er lukket ned om søndagen, for at holde hviledagen hellig. Den består af 30 mænd og - godt gættet - 0 kvinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her