Nyhed
Læsetid: 3 min.

Liberaldemokrater fører for første gang i 104 år

Britiske Labour og konservative viser tegn på panik, mens meningsmåling giver Liberaldemokraterne et forspring over begge for første gang i 104 år
Liberaldemokraternes formand Nick Clegg har efter en tv-debat i sidste uge fået medvind i meningsmålingerne.

Liberaldemokraternes formand Nick Clegg har efter en tv-debat i sidste uge fået medvind i meningsmålingerne.

Andrew Winning

Udland
20. april 2010

LONDON - Både Labour og de konservative er de seneste dage blevet stadig mere skingre i deres advarsler til vælgerne om konsekvenserne af at stemme liberalt. Det sker efter, at nye meningsmålinger stædigt fastholder, at outsideren Nick Clegg fra Liberaldemokraterne er nationens mest populære mand.

Mens Labours valgstrateg Peter Mandelson har sagt, at en stemme på Liberaldemokraterne vil være at »tage til takke med det næstbedste eller værre«, advarede den konservative leder David Cameron om, at en stemme på Nick Clegg er en stemme på Gordon Brown, fordi optællinger viser, at Labour kan ende med flest mandater, selv hvis partiet ikke får flest stemmer.

Nick Clegg har imidlertid afvist de konservatives og Labours advarsler som »desperate«.

»En stemme på Liberaldemokraterne er præcis, hvad det siger på dåsen. Det er en stemme på Liberaldemokraterne,« sagde Nick Clegg.

»Mulighederne er enorme. Et voksende antal mennesker er begyndt at håbe, begyndt at tro på, at en lille dør er blevet åbnet,« fortsatte han.

Populær som Churchill

Sidste uges tv-debat har fuldstændig ændret dynamikken i den britiske valgkamp. Forud for debatten førte de konservative med omkring 38 procentpoint over Labour på ca. 32 procentpoint og de liberale på ca. 20 procentpoint.

Efter debatten har en række meningsmålinger placeret Liberaldemokraterne kun fire-fem procentpoint efter de konservative - og foran Labour. Og en YouGov-måling kom i går til den overraskende konklusion, at Liberaldemokraterne er landets mest populære parti med 33 procentpoint mod de konservative på 32 procentpoint og Labour på 26 procentpoint. Det er første gang i 104 år, at partiet er i spidsen i en valgkamp. En anden måling har vist, at Nick Clegg er den mest populære partileder siden Winston Churchill i 1945.

Både Labour og de konservative har været tvunget til at ændre deres valgstrategier, der op til den første tv-debat var koncentreret om at angribe hinanden. Begge partier er nu gået til angreb på Liberaldemokraternes politikker, men holder dog en dør åben. Ifølge bookmakerne er det mest sandsynlige resultat efter valget nemlig fortsat, at intet parti får flertal, og dermed vil Liberaldemokraterne få en nøgleposition.

Vælgerne uvidende

Mens Gordon Brown har fremhævet forskellene mellem arbejderpartiet og de liberale på en række mindre områder såsom støtte til børneopsparinger, skattefradrag for børnefamilier og varmetilskud til ældre, talte han også om en æra af »progressiv enighed,« og sagde om det britiske valgsystem, at »Nick Clegg har ret i at sige, at der er brug for reform«.

Både de konservative og Labour har forsøgt at fremstå rolige og begge partier har sagt, at Nick Cleggs succes vil falme, når vælgerne finder ud af, hvad han egentlig står for. Gårsdagens YouGov-måling viser, de kan have ret. Ifølge målingen siger kun 51 procent, at de ved, hvad Liberaldemokraterne står for - hvilket er det laveste af de tre største partier. Da YouGov spurgte ind til 10 centrale liberale politikker, vendte et flertal tommelfingeren nedad på seks af dem: forslagene om en amnesti for illegale immigranter, samfundstjeneste i stedet for fængselsstraf for kriminelle, skattestigninger til at finansiere fjernelsen af brugerbetaling i videregående uddannelse, øget integration med Europa og et stop for udbygningen af atomenergi.

Denne uges debat, der handler om udenrigspolitik, har både ingredienserne til at styrke og punktere den liberale succes. De EU-skeptiske briter kan tænkes at reagere negativt på den pro-europæiske Clegg, men omvendt kan utilfredsheden med krigen i Afghanistan - og den forrige i Irak - give Liberaldemokraterne et løft, fordi det er det eneste kritiske parti på området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Jørgensen

Husk nu: YouGovs måling på politikkerne viser IKKE at en repræsentativ vælger er imod 6 af forslagene. Langt de fleste, også danskere, stemmer på et parti der har et eller flere politikker man er uenig i.