Læsetid: 1 min.

Mangel på forskningspenge holder liv i malaria

Malaria er medskyldig i mere end en million dødsfald årligt, men alligevel mangler der fokus og især penge til bekæmpelse af sygdommen
27. april 2010

Hvis Vesten dagligt var udsat for truslen om malaria, så havde der været øget fokus og flere penge til bekæmpelse af den. Det var flere af mandagens talere enige om, da Copenhagen Climate Network og Copenhagen School of Global Health afholdt malariakonference i anledning af søndagens World Malaria Day.

Thor Theander er professor og leder af et forskerhold i vaccine mod malaria. Gennem ti år er man nået langt, men Thor Theander erkender også, at forskningspenge ikke hænger på træerne. Forskerholdet har blandt andet arbejdet på en vaccine til malariasmittede gravide, der skal sikre, at børn fødes sunde og uden malariaparasitten.

Malaria er en stor økonomisk belastning for Afrika. Kontinentet bruger årligt omkring 12 milliarder dollars i kampen mod sygdommen. Det svarer til 40 procent af Afrikas udgifter til offentlig sundhed.

Bekæmpe med pesticid

Den danske kemivirksomhed Cheminova var også tilstede på konferencen. Firmaet har tidligere bekæmpet malaria med pesticider, men har ikke været på markedet i lang tid. Nu er virksomheden i gang med udviklingen af et kemisk middel. Cheminovas talsmand Henrik Nørskov Pedersen fortæller til Information, at markedet er småt, men at der er penge at hente, hvis virksomheden kan udvikle den rigtige formel. Det nye produkt skal udarbejdes omkring malathion, et knapt så skadeligt pesticid, der sprøjtes på husets indvendige mure, og derved dræber myggene. Nørskov Pedersen regner med, at produktet er udviklet og har de nødvendige godkendelser om fem-seks år. Til den tid skal det have samme funktion som det yderst skadelige og forbudte middel DDT. Talsmanden forsikrer, at »Cheminova ikke vil røre DDT. Malathionproduktet skal i modsætning til DDT kun være skadeligt for myggene, ikke mennesker og naturen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu