Nyhed
Læsetid: 4 min.

'Militæret venter kun på ordrer til at rydde gaden'

Siden demonstrationerne begyndte i Thailand for en måned siden er 21 døde og 800 sårede. Men for magthaverne handler det ikke om at stoppe blodsudgydelserne - det handler om at beholde magten
Tilhængere af den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra bygger barrikader af bildæk i hovedstaden Bangkok. Eksperter vurderer, at det kun er et spørgsmål om tid, før konflikten koster flere liv, når militæret sættes ind.

Tilhængere af den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra bygger barrikader af bildæk i hovedstaden Bangkok. Eksperter vurderer, at det kun er et spørgsmål om tid, før konflikten koster flere liv, når militæret sættes ind.

NICOLAS ASFOURI

Udland
22. april 2010

»Vi har altså ingen våben,« siger 50-årige Phai Toon og slår en skraldlatter op. Den korpulente demonstrant er klædt i rødt, og omgivet af folk med samme farve på.

»Vi har kun bambus. Bambuspistoler«, fortsætter han sin egen vittighed.

Men rundt omkring ham på det afspærrede område, hvor han og de andre rødklædte holder til, ligger bunker med bambusstænger. De er spidse i den ene ende.

Phai Toon står bag en af de seks afspærringer, de regeringskritiske rødskjorter har lavet i byen. Det er en af de store veje i forretningskvarteret Silom i det centrale Bangkok, som demonstranterne har lukket ned ved at bygge en mur op af dæk, sten og bambusstænger. Her bliver han og de andre, til de får deres vilje: Den thailandske regering skal gå af. På den anden side af barrikaden står politiet. Og deres våben er ikke lavet af bambus.

Nogenlunde samme scenarie udspiller sig fem andre centrale steder i Bangkok. Der er ingen tegn på forhandlingsvilje fra hverken regeringen eller de rødes ledere, og ifølge ekspert i thailandsk politik ved Thammassat University, Professor Kay, er det blot et spørgsmål om tid, før det udvikler sig.

»Det virker som om, regeringen allerede har besluttet sig for en hård linje. Det er ikke sandsynligt, at situationen bliver løst uden civile tab, siger professoren.

Intens stemning

Demonstranterne er ved at være en del af gadebilledet i Bangkok. Allerede den 12. marts startede partiet United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) en række massedemonstrationer som protest mod regeringen. UDD fremlagde fra begyndelsen krav om, at regeringen skal opløse sig selv og den thailandske premierminister, Abhisit Vejjajiva, gå af øjeblikkeligt.

Alle forsøg på forhandling siden da har været frugtesløse, og da premierminister Abhisit Vejjajiva 7. april erklærede landet i undtagelsestilstand eskalerede konflikten. Tre dage senere greb militæret ind med voldsomme kampe til følge. 21 mennesker døde og over 800 blev såret i kampene. Rødskjorterne svarede igen ved at bygge barrikader og gentage deres krav.

»Jeg går på arbejde om dagen, og så kommer jeg her om aftenen og natten. Jeg vil demonstrere, for jeg vil have at regeringen går af. Men hvis de vil kæmpe, så er jeg ikke bange for dem. Jeg bliver her til regeringen stopper med deres trusler«, siger Phai Toon, der til daglig er livvagt i et privat firma.

Militæret er splittet

Ifølge Professor Kay handler det slet ikke om det demokrati, som Phai Toon nu har boet på gaden for i 11 dage. Det handler snarere om militærets rolle i Thailand - og derfor er regeringens dagsorden ikke nødvendigvis at undgå flere døde og sårede.

»I Thailand er det militæret, der har magten. Siden kuppet i 2006, er der vedtaget flere stramninger, der udvider militærets magtbeføjelser, og derfor er det afgørende, hvem der er leder af militæret«, siger han og uddyber:

»Over de sidste tyve dage har vi ikke set forhandlinger, men vi har set mere og mere militær i gaderne og de har skarpe skud i geværerne«, siger han.

Som situationen er nu, er det den forhandlingsvenlige General Anupong Paochinda, der står i spidsen for det thailandske militær. Men han går på pension til oktober og hans efterfølger er allerede udpeget: Det er den hårdkogte General Prayuth Chan-ocha, der også stod i spidsen for kampene tidligere på måneden.

»Hans loyalitet ligger hos den nuværende regering. Afløser han Anupong, kan vi vente mere undertrykkelse, mere censur og en hårdere ledelse«, forklarer professor Kay. Men da det er regeringen, der udpeger militærets øverste chef, er det ikke sikkert Prayuth står forrest i køen, hvis regeringen bliver skiftet ud.

»Det er åbenlyst, at der er en splittelse i militærets top mellem Anupong, der vil forhandle og Prayuth, der vil have ryddet gaden«, mener professor Kay.

Venter på ordre

Og den splittelse kan ses i Bangkoks gader i dag. Professor i statskundskab ved Thammasat University, Viboonpong Poonprasit hæfter sig ved, at der er forskel på, hvordan gule og røde demonstranter bliver behandlet:

»Selvom Thailand har været plaget af politiske demonstrationer i årevis, overgår den sidste røde dem alle, når det gælder magtanvendelse fra militærets side. Det er ikke tilfældigt og det er her, demokratiet er i fare,« mener han.

»Militæret har fraktioner, og det er uheldigt, for ledelsen af militæret har en enorm magt. Hvis vi er i stand til at løse denne konflikt uden at militæret overtager situationen, så kan vi bevæge os i en demokratisk retning. Løses det af militæret, så har vi tabt. Så bliver vi slået ti år tilbage,« siger han.

Han vurderer, at det er den sidste løsning, der bliver aktuel.

»Jeg kan ikke se, hvilken anden løsning der er. Militæret er nødt til at have de mennesker væk fra gaden«, siger han.

Det ved Phai Toon og hans kammerater godt og selvom de pjatter med deres bambusspyd, så er de klar over, at det kan komme til at gå hårdt for sig. Bag barrikaderne har rødskjorterne mobiliseret sortklædte sikkerhedsstyrker, der med walkie-talkier holder øje med situationen. Rundt omkring sidder rødklædte demonstranter i små flokke, men de fleste står oppe på den interimistiske mur overfor politiet og jubler, når en forbikørende bil dytter af dem, eller vifter med et rødt flag. »I aften viser det thailandske folk, vi vil have demokrati. Der kommer flere, der hjælper os. Vi giver os ikke«, gentager han igen.

Det bekymrer professor Kay.

»Det kommer til at koste flere døde og sårede. Militæret er klar til at rydde gaden, og de venter bare på ordren. Det er faktisk bare det, vi venter på nu«, siger han.

Professor Kay ønsker at være anonym. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her