Klumme
Læsetid: 2 min.

Mørke skyer

Er Europa på vej fra asken i ilden?
Udland
20. april 2010

Det er utrolig svært ikke at lægge en vis symbolik i den sky af aske, som hænger over Europa og blokerer for, om ikke solen, så i hvert fald flytrafikken. Ifølge Dansk Industri til en daglig pris af 150 mio. kr.alene for den danske luftfartsbranche, som nu vil have kompensation af staten, fordi det koster en formue ikke at flyve - bl.a. på grund af de hotelovernatninger til strandede passagerer, EU har pålagt flyselskaberne at betale. Til stor glæde for en presset hotelbranche, der overalt i Europa har benyttet lejligheden til at skrue priserne i vejret.

Men for at vende tilbage til symbolikken: Europa har det svært, og ikke bare på grund af skyen. IMF, kommer i dag med sin World Economic Outlook. Den vil næppe være fyldt med gode nyheder for EU-landene, der har sværere ved at trække sig ud af krisen end USA og de store asiatiske økonomier.

Fondens direktør, Dominique Strauss-Kahn - der for øvrigt går og overvejer at stille op som socialistisk modkandidat til Nicolas Sarkozy ved næste franske præsidentvalg - ridser situationen op over for Berlingske: Europæiske landes gæld lå i gennemsnit på 80 pct. af bruttonationalproduktet inden krisen, i dag er den på 115 pct. - og det er ikke holdbart:

»Mange tror, at den større gæld nærmest udelukkende stammer fra vækstpakker, men de udgør faktisk blot tre procent. Resten af gælden stammer især fra færre skatteindtægter og større sociale udgifter til overførsler,« siger Strauss-Kahn og fortsætter: »Problemet er enkelt: Europas store overførsler svækker væksten.«

Med andre ord: Statsgælden hænger ifølge IMF som en tung sky over Europas alderstyngede velfærdsstater.

Også DI satte i den forgangne uge fokus på Europas udfordringer i interesseorganisationens Globaliseringsredegørelse 2010. I løbet af de næste 10 år vil EU-blokken miste positionen som verdens største økonomi, overhalet af både USA og Kina, lyder forudsigelsen - bl.a. fordi EU ikke investerer nok i forskning og uddannelse.

Men skal EU-landene fremover forske de truende skyer væk, bliver det næppe for græske penge: Kommentatoren Wolfgang Münchau summerede i gårsdagens Financial Times situationen op:

»Grækenland skal rejse omkring 50 mia. euro (372 mia. kr.,
red.) hvert af de næste fem år for at forny eksisterende gæld og betale renter. Det giver 250 mia. euro (1.860 mia. kr.,
red.), svarende til 100 pct. af Grækenlands årlige BNP«.

Ifølge Münchau er spørgsmålet derfor ikke, om grækerne vil opgive at betale gælden, men hvordan det konkret vil ske. Og så hjælper det ikke meget, at de fortsat høje rentekrav fra internationale obligationsmarkeder torsdag fik grækerne til at tage første skridtmod at acceptere EU og IMF's fælles lånepakke.

Det skete, da finansminister Papaconstantinou i et brev anmodede Europa-Kommissionen om at indlede forhandlinger om »et flerårigt økonomisk politikprogram« med kommissionen, Den Europæiske Centralbank og IMF. Forhandlingerne skulle være begyndt i Athen i går, men er foreløbig udsat til onsdag, på grund af ... askeskyen. Hebs

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her