Læsetid: 4 min.

U-lande forsøger at erobre klimadagsordenen

Mange lande fra den sydlige halvkugle var ikke tilfredse med resultatet fra COP 15. Derfor afholder Bolivia de kommende dage en ny klimakonference. Her skal magten gives tilbage til folket
Udland
19. april 2010
I Amazonas i Brasilien bliver man ved med at br©°nde skove ned for at kunne dyrke jorden til kv©°gbrug. Det er et af de mange klimaproble°©mer i den tredje verden, man vil tage fat p? p? en klimakonference i Bolivia.

I Amazonas i Brasilien bliver man ved med at br©°nde skove ned for at kunne dyrke jorden til kv©°gbrug. Det er et af de mange klimaproble°©mer i den tredje verden, man vil tage fat p? p? en klimakonference i Bolivia.

Mark Edwards

Verdens største folkeafstemning med op til to milliarder stemmeberettigede. Oprettelse af et internationalt klimatribunal. Et nyt sæt FN-klimarettigheder.

Det er nogle af de forslag, Bolivias præsident, Evo Morales, vil bringe på banen, når han er vært for den alternative klimakonference, 'Folkets Konference om Klimaforandringer og Rettigheder for Moder Jord' i Cochabamba i Bolivia, der indledes i dag.

»Denne konference er et alternativ til det etablerede system. Det er et forsøg på at give mere pondus til 'folkets stemme' - og gøre eventen så stor, at den er svær at ignorere for det mere etablerede system,« skriver formand for Energy Ethics, Walter J. Sanchez, om konferencens formål i en mail til Information.

Energy Ethics er en af konferencens partnere, og Walther Sanchez håber, at ulandene kan finde fælles fodslag på den alternative klimakonference:

»Vores håb er at samle folkelige stemmer og regeringer fra den sydlige halvkugle - så man før, under og efter COP 16 vil kunne stå mere samlet end under COP 15. Håbet er også, at med så stærk en folkelig opbakning, vil det etablerede system ikke kunne overhøre anbefalingerne,« skriver formanden også.

Dedikerede personer

Bolivias FN-udsending, Pablo Solon, sagde på sidste uges klimamøde i Bonn med hentydning til COP 15, at der på det alternative topmøde i Cochabamba »ikke vil være hemmelige forhandlinger bag lukkede døre. Debatten og forslagene vil udspringe fra grupper på klimaforandringsfrontlinjen, organisationer og dedikerede personer fra civilsamfundet, der ønsker at tackle klimakrisen«.

Retfærdighedsaspekt

Greenpeace hilser den alternative konference velkommen:

»Forhandlingerne foretages i et forum, hvor det ikke handler om at beskytte statslige interesser og magtforhold eller økonomiske interesser. Det er en påmindelse om, hvad der egentlig er på spil. Bolivia er meget opsat på at bringe retfærdighedsaspektet tilbage i klimaforhandlingerne,« siger Tove Maria Ryding, klimamedarbejder hos Greenpeace.

Et af konferencens mål er at nå til enighed om, at den globale temperaturstigning skal holdes under én grad celcius. Men Greenpeace savner konkrete løsningsforslag til at nå det mål:

»Vi har ikke set noget scenarie fra Bolivia om, hvordan vi kan holde os under en grad. Men Bolivia starter også med retfærdighedsaspektet, hvor vi i Greenpeace kigger mere på, hvad der er videnskabeligt muligt. I Greenpeace kigger vi på CO2-udledninger siden 1990, mens Bolivia vil helt tilbage industrialiseringstiden i 1850; det giver selvfølgelig en urimelig skævvridning i forhold til, hvor meget CO2-reducering mange vestlige lande skal og kan påtage sig.«

Også Niels Johan Juhl-Nielsen, der er specialrådgiver og aktiv i blandt andet World Social Forum, betegner målet om at holde temperaturstigningen på én grad for meget ambitiøst:

»Det er meget radikalt med én grad. Men det er et udtryk for situationens alvor i de lande, hvor man ser klimaforandringerne måned for måned. Set sådan udtrykker den ene grad et skrig, et nødråb,« siger han.

Møde for de rige

John Nordbo, miljøfaglig chef fra Verdensnaturfonden (WWF), støtter også den alternative klimakonference, men frygter, at konferencen ikke vil få nogen nævneværdig betydning i det store spil.

»En af mine bekymringer er, at konferencen får et overdrevent ideologisk præg. Man kan ikke se på klimaproblemet som et problem, der har behov for at blive spændt for en ideologisk vogn. Vi deltager, fordi vi synes, det er vigtigt at være med i dialog med de andre kræfter, der kommer. Men for mig ligger der en frygt af den her karakter. Og der er jo heller ikke nogen tvivl om, at magten ligger ved deltagerne på Washingtonmødet,« siger Nordbo med henvisning til det såkaldte 'Major Economies Forum on Energy and Climate', som Obama har indbudt til og som blev indledt i går og slutter i dag i Washington.

Og mens klimaminister Lykke Friis (V) deltager i mødet i Washington, er det officielle Danmark ikke repræsenteret ved konferencen i Bolivia. Mødet i Washington er ifølge ministeren et 'vigtig uformelt møde', med deltagere fra de 17 største økonomiske spillere. Spillere, der ifølge hjemmesiden Terradaily.com, står for mere end 80 procent af verdens CO2-udledning.

»Forummet er påtænkt at facilitere en åben dialog mellem de største industrilande og fremmeste udviklingslande for at sætte skub i processen omkring klimaforandrings- og ren energiudfordringen,« står der i en meddelelse fra de amerikanske arrangører.

Aftale i 2011

Den danske minister er optimistisk forud for COP 16 i Cancun, Mexico: »Det er målet, at vi får en juridisk bindende aftale,« siger hun til Ritzau.

FN's nuværende - men afgående - klimachef, Yvo de Boer, er knap så optimistisk. Han forudsagde i starten af marts, at COP 16 i Mexicos turistby Cancun ikke vil føre til en bindende juridisk aftale. COP 16 bør i stedet arbejde på en struktur, der gør det muligt at nå en sådan aftale i Sydafrika ved COP 17 i slutningen af 2011, sagde han i et interview med EurActiv.com.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ud over en personlig venskabelig relation til Evo Morales, kan jeg kun støtte ‘Folkets Konference om Klimaforandringer og Rettigheder for Moder Jord’. Ikke mindst på baggrund af situationens alvorlige globale karakter. Fru Friis omgang med "the usual suspects" taler derimod sit eget arrogante sprog.

Med venlig hilsen

rettelse: Fru Friis omgang med “the usual suspects” taler derimod sit eget magt-arrogante sprog.

Lige som ved COP 15 i København vil alle idag, fra kl. 14 dansk tid, og hver dag kl. 14 i en hel uge frem, nu kunne se de daglige beretninger på gratis Internet TV fra:

’Folkets Konference om Klimaforandringer og Rettigheder for Moder Jord’

- klik på:
http://www.democracynow.org/