Læsetid: 5 min.

'Vær venligst varsom med disse fundamentalister'

I Danmark eksisterer et miljø af indiske hinduer, som bekender sig til hindunationalisme - en verdensomspændende fascistisk ideologi. Danske myndigheder interesserer sig ikke for fænomenet, men dansk-inderen Parveen Chawla forsøger at råbe dem op trods trusler
I Danmark eksisterer et miljø af indiske hinduer, som bekender sig til hindunationalisme - en verdensomspændende fascistisk ideologi. Danske myndigheder interesserer sig ikke for fænomenet, men dansk-inderen Parveen Chawla forsøger at råbe dem op trods trusler
6. april 2010

Han letter røret på dørtelefonen i sin lejlighed og siger hallo, men overrumples af svaret i den anden ende:

»Vi er kommet for at skære halsen over på dig. Kom ned! Din hund, vi lader dig aldrig mere i fred, kom ned!,« gengiver dansk-inderen Parveen Chawla. Han fortæller Information om en af de mange trusler, han har oplevet de seneste år.

Parveen Chawla var bange og lagde røret på den dag, selv om de blev ved med at kime og banke på døren. Det er bare en episode ud af mange i den årelange periode, hvor har han levet med chikane. Mænd, der ikke vil opgive deres navne, har ringet, og de har bedt ham om at stoppe sin kritik af aktiviteterne i et hindutempel i Skovlunde.

»Jeg fik næsten et trusselsbrev hver måned - næsten som et månedligt nyhedsbrev. Jeg har ikke gemt dem alle sammen, for jeg vil ikke have dem liggende, så ungerne kan sidde og læse dem,« siger Parveen Chawla. Truslerne kommer ifølge ham selv fra en gruppe københavnske hindunationalister, der gennem mange år har koncentreret deres virke omkring templet Bharatiya Mandir, der sværger til en særlig form for hinduisme knyttet til højreekstreme organisationer i Indien.

Hindurent Indien

Information beskrev i lørdags, hvordan en kulturelt orienteret hindunational organisation, Hindu Swayamsevak Sangh, findes i Danmark og netop har arrangeret en større konference for hinduer fra resten af Europa, og sidste år udkom et historisk studie af Bharatiya Mandir-templet og miljøet omkring det, som Parveen Chawla også refererer til.

Her afslører antropologerne Stig Toft Madsen og Kenneth Bo Nielsen, at hindunationalister vedholdende har forsøgt at mobilisere det danske miljø fra 80'erne til 2006. Den primære gruppe indere kom til Danmark i 70'erne, hvor tilslutningen i Indien til den såkaldte Sangh Parivar-bevægelse samtidig blomstrede. Sangh Parviar er paraplybetegnelsen for et hav af hindunationale organisationer, hvis tanker har rødder i 1900-tallets hinduistiske reformbevægelser i Indien og visionen om et hindu-rent Indien, hvor muslimer, kristne og jøder skal underlægge sig hindutva - den verdensomspændende hinduisme. Tankegodset tager udgangspunkt i, at Indien inklusive Pakistan, Nepal, Bangladesh og dele af det østlige Afghanistan i fordumstid var én hindunation, som er blevet truet og delvist overtaget af kristne og muslimer. I 1992 blev hinduekstremisterne verdenskendte, da de rev moskéen Babri i den hellige by Ayodhya ned. Det førte til blodige konfrontationer mellem hinduer og muslimer. Før det var hinduisme »bare guruer og The Beatles«, men så kommer der fokus på nogle af de mere dystre afarter af hinduismen, forklarer ekspert i Sydasien og doktor phil fra Lunds Universitet. Stig Toft Madsen. I 2002 stjal hindunationalisterne igen verdenspressens overskrifter, da flere end 2.000 muslimer på brutal vis blev dræbt, og i 2008 blev et par hundrede kristne myrdet, mens 50.000 blev drevet på flugt i delstaten Orissa. Det står som det værste angreb på kristne, siden Indien blev uafhængigt.

Det er den bevægelse, Parveen Chawla i Danmark frygter, fordi han mener, at herboende indere har kontakt til dem i Indien.

Whistleblower

Han har organiseret underskriftsindsamlinger, ytret sig kontinuerligt på en hindu-radiostation, har talt med forskere, søgt aktindsigter og henvendt sig til politiet og politikere. Derfor er han blevet upopulær i den hinduekstreme del af miljøet.

Parveen Chawla forklarer, at han også er blevet ringet op af en mand fra en militant, indisk ungdomsorganisation:

»Han sagde til mig: 'Jeg er medlem af Bajrang Dal. Vi vil gøre det af med dig'.«

Parveen Chawla finder nogle breve frem, som han har modtaget med posten sidste år. De er på engelsk, men i øvrigt uden identificerbare afsendere. Hans voksne søn har også modtaget et. Begge breve indeholder kryptiske advarsler. Nogen vil 'hælde syre på dit ansigt for at plette hele din personlighed og skade dit pletfrie omdømme ... Vær venligst varsom med disse fundamentalister ...,' står der blandt andet.

Indisk kontakt

Bevægelsen er verdensomspændende, men i flere andre europæiske lande og USA er miljøet større, mere indflydelsesrigt og en vigtig finansieringskilde for de indiske organisationer. Danske hindunationalister er formentlig en meget lille gruppe, men har også tilknytning til politikerne i Indien. Den internationale, hindunationale organisation VHP findes i Danmark og har mere end navnet tilfælles med VHP Indien, der er anklaget for direkte at stå bag planlægningen og udførelsen af massakren i 2002. Forbindelsen mellem de danske og indiske hindunationalister kommer frem, da Information besøger VHP Indiens vicepræsident, Giriraj Kishore, i millionbyen Delhi. Han blev for nogle år siden kendt for at ville erklære krig mod Pakistan, som i hans optik rettelig tilhører Indien. Han fortæller stolt til Information, at han har været i Danmark to gange og også kender danske VHP'ere.

Han udleverer både fastnet- og et mobilnummer på dansk-inderen Ramesh Kumar Maudgil, der er VHP-præsident i Danmark og en mand, der også fylder meget i Stig Toft Madsen og Kenneth Bo Nielsens tidsskriftsartikel 'Den politiske kultur for fraktionsdannelse blandt hindunationalister i Danmark', fordi Maudgil fra begyndelsen har været en af de ledende skikkelser i interne konflikter omkring templet.

Han opholder sig i Indien for tiden, men er stadig formand for VHP i Danmark.

»Mit forhold til Giriraj Kishore er godt, og vi har et broderskab (til RSS, red.), men sommetider er vi ikke enige i deres aktiviteter,« svarer Ramesh Kumar Maudgil på spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til, at søsterorganisationerne i Indien er anklaget for at stå bag racistisk motiveret vold. Da Information søger svar på, hvordan han legitimerer de betændte relationer til Indien, svarer han først, at organisationerne rigtig nok stod bag massakrerne på muslimer, men at der ikke er noget problem i det. Senere afviser han, at organiserede hindunationalister har haft noget at gøre med voldshandlingerne: »Jeg er ikke enig i kritikken, og vi har en god relation til alle. Men hvis muslimer er imod hinduer, er vi også imod dem,« siger han.

Harmløse indere

At der samles danske penge ind til aktiviteter i Indien, afviser VHP-formanden. Det er der ellers tradition for, at hindunationalistiske grupperinger i Vesten gør, og Parveen Chawla tror, at det finder sted. Ved religiøse arrangementer er der samlet anseelige summer ind i Danmark, forklarer han og mener, at nogle af pengene er gået til betændte projekter i Indien, men erkender også, at det kan være svært at bevise.

Parveen Chawla har sendt de fleste af sine trusselsbreve til politiet, som også flere gange har været tilkaldt templet i forbindelse med konflikter. I rapporten om miljøet påpeger forskerne, hvordan der alligevel har været tankevækkende tavshed fra myndighedernes side. Forklaringen kan være, at hinduer ofte fremstilles som harmløse, uskyldige og grænsende til det lidt latterlige. Derfor har der måske været et tendens til ikke at tage dem så alvorligt, forklarer Stig Toft Madsen og tilføjer, at det giver de små miljøer gode vilkår for at dyrke deres egen kultur.

»På en eller anden måde føler jeg, at det er min pligt at stå frem med de her ting. Jeg kan ikke bare have den viden og så blive siddende. Min opfattelse af nogle hinduer i Danmark har ændret sig meget, siden det gik op for mig, hvem de er,« siger Parveen Chawla.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claes Pedersen

Hvorfor vi Danmark og i vesten har so store problemer med forholde os kritisk til disse bevagelse skyldes mange fra vesten tog til osten og tog deres mystik med hjem, og gav et totalt forvranget billede af den virkelighed som eksistere i landet, og fortalte hvordan vi igennem metitation og yoga kunne opnod selverkendelse og afklarethed.

Og med de psykologiske stromninger i landet havde disse tanker let ved fo fodfaste i mennesker, samt en avis som Information mo selv potage sig en del af denne skyld da de videre bragte mange af disse forestillinger og tanke gos ret ureflekteret i firserne.

"Vi skal - og har altid skullet - være på vagt overfor fundamentalister og ekstremister af enhver art."

Der er tilsyneladende nogle undtagelser hvis disse hedder Friedmann eller Bush.

Travis Malmzon

Der er et hav af disse organisationer, hvis man kradser lidt i overfladen.

Fx. PKK, grå ulve eller de tamilske tigre har alle kunne præsentere tilsvarende historier.

Jeg kan kun opfordre til at melde alle ulovligheder til politiet.

De største ofre for religiøs forfølgelse i Sydasien har altid været Hinduerne. Over 80 millioner hinduer er blevet dræbt af kristne og muslimer de sidste 1000 år.

Angående "massakren" i Gujarat i 2002, blev det hele startet da muslimer brændte 59 hinduer levende af i tog. Efterfølgende hævntogter og vold førte til at ca. 800 muslimer og 250 hinduer blev dræbt.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4536199.stm

Det skal lige siges at tallene blev udgivet af en sekulær socialistisk centralregering (Congress) og ikke den hindukonservative lokalregering i Gujarat.

Den dag i dag bliver hinduer slået ihjel i næsten alle Indiens nabolande, og flere steder i Indien er det ikke mere sikkert at være hindu.

I 1971 blev ca. 1,2 millioner bengali hinduer dræbt af punjabi og bengali muslimer i Bangladesh.

http://www.gendercide.org/case_bangladesh.html
http://www.genocidebangladesh.org/

Vi hinduer har ret til selvforsvar. Vi har lidt nok.

Grølheim Hovgode

Det er efterhånden en ynglings sport blandt venstreorienterede både i Indien og i vesten at sværte hinduerne til. Det på trods af at Hinduismen er den mest fredelige og rummelige af de såkaldte verdensreligioner.
Jeg kender personligt flere medlemmer af Rastria/Hindu Swayamsevak Sangh og ingen af dem jeg kender er ekstremister.
Jeg kan godt forstå at Hinduerne vil stoppe kristne og muslimske missionærer. I alt for mange år har de religioner ødelagt verden, gjort den mere ensporet og snæver, forkertgjort naturlighed og taget patent på sandheden og indført dødstraf for at tro på noget andet end deres gud.

Gorm Petersen

Næsten ligegyldigt hvad der sker i Indien vil man opleve en larmende tavshed fra officiel politisk side her i Danmark.

De fleste tænker på Kina når man snakker om kommende stormagter - Indien er i en mindst lige så god position. Ingen ønsker derfor at fornærme det officielle Indien.

Hinduisme er ganske rigtigt ikke-voldelig - men det gælder for mange religioner. Derfor burde enhver religion pr. automatik ekskludere alle, der udviser voldelige tegn.

Og hvad med reinkarnationen? Går den ikke fløjten, når hinduer hele tiden bindes til samsara, det evige hjul, ved igen og igen at hævne og hævne?

Og al fanatisme, muslimsk, kristen, hindu, jødisk skal stoppes....

Vi skal - og har altid skullet - være på vagt overfor fundamentalister og ekstremister af enhver art.

Det kan ikke siges for ofte.

Grølheim Hovgode

Religioner som Hinduismen og Asatroen fostrer ikke fundamentalisme fordi der ikke er noget at være fundamentalistisk i forhold til. Den type religioner som Hinduismen og Asatroen er, postulerer ikke det sandheds monopol som er en forudsætning for fundamentalisme.

Lykke Johansen

Karsten Aagen spørger "Og hvad med reinkarnationen?"
Reinkarnation betyder jo genfødsel, så du behøver slet ikke "bekymre" dig med hensyn til, om den går fløjten. Netop hævn på hævn er med til at forlænge antallet af den inkarneredes inkarnationer. ;o)

Naturligvis findes der ekstremister overalt, i alle religioner, ideologier og samfund.

Det handler udelukkende om dysfunktionalitet, og den har intet andet at gøre, end en følelsesmæssig malfunktion i hjernen, hvor den syge ikke er i stand til at forstå andet end sig selv og sine egne behov.

Grølheim Hovgode

Fundamentalisme er en bestemt måde at forholde sig til sin religion på. Det kræver bare at religionen man forholder sig til har en kanonisk skrift eller lignende som man kan være fundamentalist i forhold til. Det forudsætter også at den pågældende religion lære sine tilhængere at den er "sandheden" ikke bare for sine tilhængere men for hele verden.

Ekstremister kan jeg til dels give dig ret i findes over alt. Også blandt sekter der udspringer af hinduismen. De danske myndigheder har heldigvis netop udleveret en dansk ekstremist, Niels Holck,der sendte våben til en sådan ekstremistisk sekt, til de indiske myndigheder. Men det er værd at bemærke at den pågældende sekt har fjernet sig så meget fra Hinduismen at den er begyndt at minde om de religioner man kan være fundamentalist i forhold til.

Grølheim

Fundamentalisme er som begreb, mere og andet end kun et forhold til religion. Det er i lige så høj grad et forhold til ideologi. Ligeledes et forhold til køn, såvel som til alle andre forhold i tilværelsen.

Du kan ikke nøjes med at se begrebet isoleret. Det er et synspunkt der berører alle fundementale spørgsmål, som begrebet tydeligt viser.

Hvis et menneskes fundementale overbevisning, ikke tillader andres, så taler man om ekstremisme, eller fundementalisme.

Det er vanskeligt at være "hindufundamentalist" da hinduismen ikke har et snævert fundament.

En kristen fundamentalist kan holde sig til bibelen, en muslim til koranen. Hinduismen har ikke ét samlet skrift med leveregler.

Så hvis man er "hindufundamentalist" må det være ud fra et mere eller mindre selvopfundet fundament.

I øvrigt kan en hindu (eller asatro) godt være kristen eller muslim samtidig.... men som kristen eller muslim kan man ikke have andre religioner samtidig.

Det er noget af en overdrivelse når overskriften hævder: "hindunationalisme - en verdensomspændende fascistisk ideologi." Der er mange slags hindunationalisme, det meste af den er ikke spor fascistisk, med mindre man også vil kalde kristne vestlige politikere for fascister. På den anden side findes der også ekstreme bevægelser som nærmest minder om nazisme.

Det er noget nyt at Information sætter fokus på religiøs fundamentalisme - hvornår kommer der en artikelserie om den verdensomspændende islamisme?

Kevin Berthelsen

Casper,

Det er en fuldstændig fordrejning af virkligheden. Jeg har talt med flere af mine indiske venner og de nævner at de har forgæves forsøgt at få Stig Toft Madsen i snak men uden held. De er meget intresseret i at vide hvor han har sine oplysninger fra og om han overhovedet har interviewet nogen hindu ekstremister. Han har hverken ønsket at svar ej heller været interesseret i at deltage i en åben debat.