Læsetid: 1 min.

Angreb på nødhjælpsskibe koster op mod 16 livet

Et blodigt sammenstød ud for Gaza mellem nødhjælpsaktivister og frømænd fra den israelske flåde koster op mod 16 personer livet, og adskillige meldes såret
Et blodigt sammenstød ud for Gaza mellem nødhjælpsaktivister og frømænd fra den israelske flåde koster op mod 16 personer livet, og adskillige meldes såret
Udland
31. maj 2010

15 personer meldes dræbt, efter at elitesoldater fra Israels flåde tidligt mandag stoppede en konvoj på seks skibe med nødhjælp ud for Gaza og bordede mindst et af skibene, rapporterer en privat israelsk tv-station.
Mens den diplomatiske ophidselse tager til i styrke fra især Tyrkiet, beklager den israelske handelsminister, Binyamin Ben-Eliezer:

- Det er bestemt ikke rare billeder. Jeg kan kun udtrykke dyb beklagelse over det dødelige angreb, siger ministeren.

Han vil ikke kommentere den israelske Channel 10 tv-stations oplysninger om, at der skulle være mellem 14 og 16 dræbte under de israelske angreb på nødhjælpsflåden.

Den blodige konfrontation ødelagde Israels håb om en fredelig løsning. Drabene kan ødelægge de diplomatiske forhold med især Tyrkiet.

Det tyrkiske udenrigsministerium har reageret prompte med en udtalelse, der ikke lægger fingrene imellem:

- Vi fordømmer på det skarpeste den umenneskelige adfærd fra Israels side. Denne yderst beklagelige episode, der fandt sted på åbent hav og er en overtrædelse af folkeretten kan få uoprettelige konsekvenser for vort bilaterale forhold, fastslår tyrkerne.

Hamasbevægelsen opfordrer arabere og muslimer til at demonstrere foran Israels ambassader over hele verden i protest mod Israels blodige angreb på flåden af skibe med nødhjælp til Gaza.
Hamas' tv-station al-Aqsa-tv viser billeder af israelske elitesoldater, som bliver firet ned til skibene fra helikoptere, og kommer i sammenstød med aktivisterne på skibene, hvor der også blev meldt om skud.
Israelsk militær siger, at der blev skudt mod frømandssoldaterne, da de bordede skibene, der var på vej mod Gaza.

Konvojen med 10.000 ton nødhjælp og flere hundrede aktivister om bord lagde søndag fra kaj i Cypern og satte kurs mod Gaza. Forinden havde Israel i flere dage forsøgt at standse den såkaldte "Frihedsflåde" med diplomati.

- Vi havde ikke ventet sådan en operation i internationalt farvand. Israel er blevet taget på fersk gerning, og det internationale samfund vil ikke tilgive dette, siger Omer Faruk Korkmaz fra den muslimske hjælpeorganisation IHH, der står bag nødhjælpskonvojen, ifølge den israelske netavis Haaretz.com.
/ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

Nazionisterne slår til igen ..
Alle Israelere bedes rejse hjem NU .

Julian Jensen

Og Søren Espersen slår til igen...
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2010/05/31/094121.htm