Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Intet fodbolddiplomati på Koreahalvøen

Sydkorea hævner sig for formodet nordkoreansk torpedering ved at nægte at transmittere VM i fodbold til Nordkorea - de nordkoreanske fans får dermed ikke mulighed for at følge deres landsholds præstationer
Udland
14. maj 2010

Som indespærret i et af verdens mest undertrykkende lande havde nordkoreanere utvivlsomt glædet sig til et sjældent indblik i livet i verden udenfor - og samtidig at få chancen for at se deres hold spille ved Verdensmesterskaberne i Fodbold.

Nu nægtes de dette momentane pusterum i en barsk dagligdag: Fra Sydkorea lyder meldingen, at det er »meget usandsynligt«, at man kan tilbyde gratis VM-transmissioner til fodboldfans i nord.

Tv-kanalen SBS oplyser, at forhandlinger om muligheden for at tilbyde tv-dækning fra Sydafrika er gået i stå efter et sydkoreansk flådefartøjs forlis i marts, som mentes forårsaget af en nordkoreansk torpedo.

Hårdt slag

Beslutningen vil komme som et hårdt slag mod nordkoreanerne og deres håb om at se deres landshold dyste i turneringen for kun anden gang i historien.

Sydkorea havde ellers indstillet beskyldningerne mod Nord for sænkningen af Cheonan, hvor 46 ombordværende marinesoldater omkom. Men opdagelsen i denne uge af sprængstoffragmenter i vraget har givet ny næring til mistanke om, at nabonationen stod bag.

Nordkorea havde anmodet om VM-transmissioner under en forhandlingsrunde i Beijing tidligere i år, men det sydkoreanske tv-selskab frygter angiveligt, at imødekommelse af forespørgslen vil fremprovokere en stærk modreaktion hjemme.

I 2006 gik en mere velvillig regering i Seoul med til at forsyne Nordkorea med båndede optagelser af finalen i Tyskland. Der synes nu ringe chancer for, at en lignende aftale kan indgås, før dette års turnering begynder i Johannesburg 11. juni.

»I betragtning af deres seneste serie af provokationer, er det vores opfattelse, at Nord må betale en passende pris,« udtaler en talsmand for det sydkoreanske genforeningsministerium, som håndterer forbindelsen til Nordkorea, til avisen JoongAng Ilbo.

Talsmanden antyder, at Sydkoreas regering vil afvise enhver ansøgning fra SBS, Sydkoreas statslige tv-station, om også at sende tv-signaler til Nordkorea.

Dermed ser det ud til, at den gennemsnitlige nordkoreaner kun får ringe eller ingen underretninger om, hvordan fodboldturneringen skal forløbe i Sydafrika, herunder især om det nordkoreanske landshold taber alle deres tre puljekampe mod henholdsvis Brasilien, Portugal og Elfenbenskysten, og ryger ud allerede i indledende runde.

Udsigten til at blive nægtet selv båndede optagelser af ærefulde nederlag vil fremkalde vrede blandt de nordkoreanske fodboldfans, beretter afhoppere, selv om kun de færreste af de 23 millioner nordkoreanere har adgang til fjernsyn. Der siges at være 55 tv-apparater for hver 1.000 mennesker.

Nederlag til Syd

'De Røde Moskitoer' spiller i Sydafrika 44 år, efter at de chokerede hele fodboldverdenen med en 1-0 sejr over Italien på Ayresome Park, Middlesbrough, under VM i 1966 i England. I kvartfinalen mod Portugal præsterede Nordkorea endvidere at komme foran 3-0 for siden at tabe med 3-5.

Nordkoreas seneste fodboldopgør med Sydkorea, som også har kvalificeret sig til sommerens slutrunde, endte i forudsigelig bitterhed. Efter nederlag et til Syd ved en kvalifikationskamp i Seoul sidste forår, anklagede de nordkoreanske spillere deres modstandere for at have svækket dem ved at »forgifte« deres morgenmad.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her