Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Syrisk og israelske bloggere får forståelse for fred via nettet

Akademikere og aktivister fra begge sider bruger internettet til at fremme kommunikation og forhandling mellem de to lande, der har været ærkefjender i over 60 år
20. maj 2010

Syrere og israelere forsøger nu at slå bro over en af Mellemøstens dybeste politiske skillelinjer ved at indgå samarbejde i cyberspace med henblik på at afsøge mulighederne for at fremme fred mellem deres to respektive lande.

Det sker på den banebrydende webportal OneMideast.org, der har som erklæret mål at samle fremtrædende israelske og syriske bloggere, akademikere og eksperter og forene dem i et projekt om at udvikle metoder, der kan bryde det vedvarende dødvande i forhandlingerne mellem Syrien og Israel. OneMideast bliver det første syrisk-israelske online-dialogforum af sin art - et bemærkelsesværdigt skridt for to lande, hvorimellem der har hersket permanent krigstilstand i over 60 år. Den israelsk-syriske grænse i de stærkt befæstede Golanhøjder - som Israel har holdt besat siden 1967 - er hermetisk lukket.

Borgere fra hvert af landene har forbud mod at besøge borgere i det andet, og der findes ingen direkte kommunikationsforbindelser. Men styret i Damaskus har hidtil affundet sig med ad hoc-internet-udvekslinger og menes også at være indforstået med oprettelsen af denne webplatform.

Vant til dæmonisering

»Det er første gang, der er sket en organiseret indsats af denne art i en konflikt mellem to fjender - ikke kun mellem Syrien og Israel,« siger Camille Otrakji, canadier af syrisk oprindelse, der var med til at etablere hjemmesideprojektet.

Yoav Stern, som er en af de israelske initiativtagere, vakte enorm interesse - både i Syrien og Israel - da han rapporterede om den syriske bloggeraktivitet i Haaretz, Israels toneangivende liberale dagblad.

»Vi er så vant til at dæmonisere hinanden. Denne gang er det anderledes,« skriver han.

For igennem hele det sidste år har akademikere politiske analytikere, journalister, erhvervsfolk og konsulenter fra begge sider diskuteret konfliktspørgsmål i et privat onlineforum. Det har resulteret i en fælles frembringelse af en liste over alle tænkelige indvendinger mod fred fra begge sider og en afstemning om, hvilke der var 20 hyppigst forekommende i den syriske og israelske samfund.

Gruppen har herpå udviklet effektive modargumenter mod hver af dem.

Trods et fortsat fjendskab mellem de naboer har forhandlingerne imellem dem kommet snublende nær på en fredsaftale tre gange i løbet af de sidste 20 år, før hindringer opstået i sidste øjeblik alligevel afbrød processen.

Syriske embedsmænd siger, at 85 procent af problemerne, herunder flere af de afgørende sikkerhedsproblemer, allerede er løst i forhandlinger med israelske ledere fra Yitzhak Rabin til Ehud Barak. Senest var Tyrkiet mægler i fire samtalerunder i 2008, der dog endte uden resultat.

Alligevel er mange analytikere stadig overbevist om, at Syrien aldrig vil underskrive en fredsaftale med Israel, uanset om det fik garanti for fuld tilbagelevering af Golan-højderne. Syrien er kendt for at være nervøs ved uofficielle fredsinitiativer som et nyligt, der involverede en pensioneret israelsk diplomat og en amerikansk-syriske forretningsmand, der foreslog at forvandle Golan til et naturreservat.

»Vi gør meget ud af understrege, at dette er forhandlinger,« insisterer Otrakji.

»Det er en kommunikationsøvelse.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu