Læsetid: 3 min.

Blairs Afrikakommission genopstår

Den oprindelige Afrika-kommission genopstår i erkendelse af, at målene langt fra er nået for de initiativer, der skulle sætte skub i afviklingen af fattigdom
8. maj 2010

DAR ES SALAAM - Fem år efter det historiske G8-topmøde i Gleneagles i 2005 er det stadig ikke lykkedes at gøre de politiske visioner til virkelighed. Det erkender den oprindelige Afrikakommission, som i 2004 blev nedsat af Storbritanniens tidligere premierminister, Tony Blair.

En indledende evaluering af resultatet viser, at der fortsat er langt igen, før den fælles målsætning om at gøre fattigdom til fortid er nået. Størstedelen af kommissionens anbefalinger fra dengang er ikke kommet længere end papiret de stod på, og politiske løfter om at fordoble ulandsbistanden er generelt ikke blevet holdt. Derfor er Afrikakommissionen genopstået og med fornyet mandat om at pege på resultater og mangler i forhold til den oprindelige indsats. Kommissionens arbejde skal munde ud i endnu en rapport og fremlægges forud for FN-topmødet Millenium Development Goals Summit om 2015-målene, i New York til september.

»Jeg føler, der kunne være gjort mere. Ikke kun for at forhindre fattigdom men også for at følge de anbefalinger, vi kom med dengang,« siger Benjamin Mkapa, tidligere præsident i Tanzania og medlem af kommissionen: »Vi håber, at vi ved at gennemgå de oprindelige anbefalinger kan fokusere folks opmærksomhed på, hvad der stadig mangler at gøres og overbevise dem om, at det er besværet værd blive ved med at skubbe på for 2015-målene.«

Nået langt, men langt igen

Det vakte ellers stor opsigt, da Tony Blair dengang nedsatte den første Afrikakommission bestående af 17 afrikanske og britiske medlemmer og eksperter. Musikeren Bob Geldorf var en af kommissærerne, og gruppens anbefalinger pegede blandt andet på, at hivsmitten skulle standses, de fattigste lande skulle fritages for deres gæld, de rige lande skulle forpligte sig til at fordoble ulandsbistanden inden 2015, og handlen med Afrika og resten af verden skulle banes som en vej ud af fattigdom.

Myles Wickstead, professor i internationale relationer ved The Open University i England, leder arbejdet med at måle resultater af 'Our Common Interest', som rapporten forud for Gleneagles hed, er også med til at >lave den nye rapport.

»Vi gjorde det godt med hensyn til gældslettelsen. Vi er nået langt inden for de basale sektorer som sundhed og grunduddannelse. Længere end vi havde troet. Men der er stadig langt igen, der er stadig mange fattige mennesker,« siger han, da Afrikakommissionen bliver relanceret i forbindelse med World Economic Forum om Afrika denne uge. Over for Information tilføjer han: »Vi er ikke i nærheden af den fordobling af udviklingsbistanden, der var lagt op til Mange donorer har ikke levet op til løfterne.«

Forandring indefra

Formentligt vil over halvdelen af de lande, som modtog gældslettelse, ikke nå 2015-målene. Kommissionen forslag om at sikre bedre vandforsyning til landbrug er kun realiseret 0,9 procent, og to tredjedele af Afrikas landsbefolkning bor fortsat længere end to kilometer fra en ordentlig vej. Men her findes en del af årsagen til de skuffende resultater også hos de afrikanske lande selv, uddyber Myles Wickstead: »En række afrikanske ledere er kommet ind i et bistandsafhængighedssyndrom. De er bange for at tage ansvar for deres egen fremtid.«

Den holdning støttes af Benjamin Mkapa: »Problemet er, at 50 år efter uafhængigheden er der stadig mange i Afrika, som tror, det er andres opgave at udvikle os. Men forandringen skal komme indefra. Ansvaret ligger hos os. Jeg har lyst til at sige: 'Rejs jer op, organiser jer, find ud af hvad det skal gøres, og hvad I vil gøre ved det',« siger Benjamin Mkapa.

På nogle punkter går denne rapport og dens anbefalinger videre end vi kunne i 2005. Det politiske klima dengang var et andet. Vi har haft en årrække med hidtil uset vækst og muligheder i Afrika gennem de sidste fem år. Men vi står også over for nye udfordringer, som klimaforandringer. Derfor mener jeg det er på tide at vende tilbage til de løfter verden indgik i 2005. Inklusive løftet om at øge bistanden til Afrika mellem nu og 2015, siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu