Nyhed
Læsetid: 3 min.

Browns exit hyldet

Med Gordon Browns beslutning om at træde tilbage lever muligheden for en koalitionsregering mellem Labour og Liberaldemokraterne, siger mindre partier
Med Gordon Browns beslutning om at træde tilbage lever muligheden for en koalitionsregering mellem Labour og Liberaldemokraterne, siger mindre partier
Udland
11. maj 2010

Gordon Browns beslutning om at træde tilbage blev i aftes hilst velkommen af Labour politikere og medlemmer af en række af de mindre partier.

Den tidligere borgmester i London, Ken Livingstone, hyldede Brown for at "have gjort det klart, at han ikke vil sætte sin egen karriere og ambitioner forud landet og Labour."

Lord Adonis, Labours transportminister og en del af Gordon Browns inderkreds i løbet af de sidste hektiske dage, sagde, at det nu er muligt at danne en koalitionsregering mellem Labour og de Liberale Demokrater:

"På det ideologiske plan og i politisk henseende er vi meget tæt på hinanden. Jeg tror, at vi sammen har en kapacitet til at danne en stærk og stabil regering, der er i stand til at tage fat på de enorme økonomiske og politiske udfordringer, som Storbritannien står over for."

Også John Mann, der i lørdags opfordrede til Brown til at gå, sagde at beslutningen var både "klog og modig".

"Vi har netop tabt valget, og vi kæmper imod en konservativ mindretalsregering, der ønsker massive nedskæringer i den offentlige sektor. Derfor har vi brug for en ny leder der kan omgruppere og tage kampen op imod stormløbet på vores offentlige tjenester. Det er den rigtige beslutning. Det giver os muligheden for at komme videre."

En yderst værdig afsked

Browns beslutning blev hilst velkommen af Liberaldemokraternes ældre statsmand Lord Steel, der beskrev afskeden som "yderst værdig".

"Jeg tror, han har truffet beslutningen af hensyn til landets fremtid ... Og det faktum, at han vil være væk senest i september, er helt afgørende for eventuelle forhandlinger mellem Liberaldemokraterne og Labour."

Steel sagde videre, at Browns beslutning vil tvinge de konservative til at forbedre deres hidtidige tilbud.

"Det øger naturligvis presset på de konservative, som er nødt til at komme med et bedre tilbud end det, der er på bordet i øjeblikket. Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke er involveret i forhandlingerne, og at jeg derfor ikke kender til den nuværende forhandlingssituation. Men alt andet lige er der nu etableret et reelt alternativ for Liberaldemokraterne, hvilket kun kan smitte af på de nuværende forhandlinger"

Små partier ser muligheder

En række af de mindre partier i Storbritannien, som vil være et afgørende element i en fremtidig "progressive alliance" mellem Labour og Liberaldeokraterne, var hurtige til at udtrykke deres støtte til Browns beslutning.

Angus Robertson, der leder det skotske parti SNP Westminster, sagde:

"Han (Gordon Brown, red) har gjort det rigtige. Fra starten af forhandlinger har SNP gjort det klart, at vi mener, at en progressiv alliance kan levere det bedste resultat for borgerne i Skotland. Vi skal huske, at befolkningen i Skotland stemte de konservative ind på en fjerdeplads ved valget, og dermed tydeligt har takket nej til en højrefløjsregering. Derfor glæder vi os over nyheden om, at Labour og Liberaldemokraterne nu bevæger sig i den rigtige retning. "

Elfyn Llwyd fra partiet The Plaid Cymru sagde, at Brown havde "truffet det eneste anstændige valg, efter den overvældende afvisning af hans regering ved valget sidste torsdag".

"Det var tydeligt, at han ikke havde noget folkeligt mandat bag sig, og han har nu vist, at han har hørt budskabet klart og tydeligt," sagde Llwyd.

"Browns beslutning er et signal til andre progressive partier, om at Labour er villige til at tage de nødvendige skridt for at etablere en progressiv alliance".

Copyright: Guardian News & Media 2010. Oversat af Mikkel Marienlund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her