Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ecstasy kan afhjælpe PTSD

En ny og revolutione-rende terapimetode med MDMA, også kendt som ecstasy, viser positive resultater i behandling af folk med PTSD
Udland
21. maj 2010

»Vi påstår ikke, vi har bevist noget endnu, vi siger bare, at vi har meget lovende tidlige resultater, og det er meget vigtigt, vi får mulighed for at studere dette nærmere.«

Sådan siger Dr. Michael Mithoefer, psykiater i Charleston, South Carolina, USA, om et af de første godkendte studier med MDMA-assisteret terapi til behandling af PTSD i USA. En af dem, der har haft gavn af denne form for terapi er Patrick, der kun ønsker sit fornavn offentliggjort. Han fik mulighed for at gennemgå MDMA-assisteret terapi på undergrundsbasis efter samme model som den, Mithoefer har brugt.

Patrick udviklede PTSD i forbindelse med terrorangrebet i New York, den 11. september 2001, hvor han som frivillig var med til at grave efter overlevende i ruinerne efter tvillingetårnenes kollaps. I første omgang modtog Patrick traditionel terapi for sin lidelse og blev behandlet med antidepressiv medicin. På trods af dette begyndte han at drikke og fik nu svært ved at passe sit arbejde. Den traditionelle terapi havde svært ved at nå ind til ham.

»Det blev ligesom et manuskript, jeg læste op. Der var ingen følelser involveret (under terapien, red.). Der var naturligvis følelser, men de var så dybe, og de påvirkede mit liv og min opførsel negativt.«

Dette skyldes ifølge Mithoefer, at »folk bliver nødt til at genopleve traumet i en terapeutisk sammenhæng. Hvis der er så meget frygt forbundet med det, at det overvælder dem, så hjælper det ikke, og hvis de bare snakker om traumet med så meget emotionel tilbagetrækning, at de ikke kan forbinde deres følelser til det, så hjælper det heller ikke.«

Noget konstruktivt

Mithoefers studie blev afsluttet i 2009, og resultatet var positivt. Antallet af personer, der stadig havde diagnosen PTSD, var faldet til 15 pct. efter MDMA - og assisteret terapi. Dette er sammenholdt med et studie, hvor deltagerne gennemgik præcis samme forløb, men under indflydelse af et placebostof. Her var antallet af PTSD-diagnoser faldet til 85 procent.

Men hvorfor gør MDMA en forskel? Mithoefer forklarer: »MDMA ser ud som om, det har en evne til at hjælpe folk med at komme i en tilstand, hvor de kan være følelsesmæssigt forbundne med oplevelsen uden at blive overvældede.«

Samme oplevelse har Patrick: »De associationer, jeg normalt havde i forbindelse med oplevelserne, angst og frygt, var der ikke længere. Det var lige pludselig ok, og jeg var i stand til at gå ind i mig selv og visualisere min oplevelse. Det var noget, jeg ellers ikke havde været i stand til at gøre ud over i mareridtene.«

Han fortsætter: »Der var et tidspunkt under sessionen, hvor jeg indså, at jeg kunne få et hvilket som helst liv, jeg ønskede. Det var virkelig stærkt. Terapiarbejdet var i stand til at sætte nogle ting til side fra oplevelserne, og hjalp mig til at indse, at enhver situation indeholder noget, man kan bruge konstruktivt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her