Læsetid: 9 min.

Europæerne er verdens mest forgældede folk

Den vildtvoksende gæld er en tidsindstillet bombe under økonomien. Spørgsmålet er, om EU kan spare og arbejde sig ud af den onde cirkel og tilbage til orden i regnskaberne, uden at det koster sociale opstande
Grækerne protesterede for nyligt uden for landets parlament imod den voldsomme spareplan, som et kæmpe underskud på statsbudgettet har tvunget den græske regering til at gennemføre. Samtidig har Grækenland netop modtaget   14,5 milliarder euro som første del af EU's redningspakke.

Grækerne protesterede for nyligt uden for landets parlament imod den voldsomme spareplan, som et kæmpe underskud på statsbudgettet har tvunget den græske regering til at gennemføre. Samtidig har Grækenland netop modtaget 14,5 milliarder euro som første del af EU's redningspakke.

Angelos Tzortzinis

25. maj 2010

EU-landene i eurozonen skylder i snit, hvad der svarer til over 80 procent af deres årlige bruttonationalprodukt (BNP) væk. I USA svarer den hastigt voksende offentlige gæld nu til 94 procent af BNP og vil næste år formentlig nå 100 procent. Statsgælden i et land som Japan udgør 200 procent af BNP. Globalt har alverdens lande i dag gældsat sig for over 38.000 milliarder dollar.

»Ikke siden Anden Verdenskrig har så mange regeringer lånt så meget så hurtigt eller været så kraftigt kollektivt gældsatte,« skriver magasinet The Economist, hvis internetbaserede gældsmåler, The Global Public Debt Clock, i øjeblikket registrerer en vækst i den globale statsgæld på næsten 10 mio. dollar i minuttet. Det passer med forventningen om, at verdens regeringer i år vil udstede nye gældsbeviser for 4.500 mia. dollar.

Den normalt meget afdæmpede Bank for International Settlements (BIS) - ofte kaldet 'centralbankernes centralbank' - udtrykker sig således:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen

Fremragende gennemgang af Jørgen Steen Nielsen. Et meget spændende og relevant tema -- desværre alt for relevant.

Claus Rasmussen

Super artikel.

Der mangler dog nogle kildehenvisninger til opgørelsen over gælden. Gældsopgørelser er nemlig noget rod: F.eks er den danske privatgæld i nogle statistikker kolonorm stor, men det skyldes at det er bruttogæld, der opgøres. Dvs. at aktiver - som et hus - ikke fratrækkes gælden, og det forvrider statistikken pga. vores realkreditsystem.

Martin Kaarup

EU kan sagtens tilbagebetale deres skyldnere uden at forringe befolkningens tarv. I Grækenland kan regeringen f.eks. tvinge skibsejerne til at tilbageregistrere deres enorme virksomheder i Grækenland og begynde at betale skat. Regeringen kan omstøde den tidligere magthaveres gaveregn af Grækenalnds ressouce og skatteuddragelse for over 360 milliarder euro! Penge som gemmer sig i Svejsiske banker.

I Danmark kan regimet gøre indhug på eller decideret ejerskab af banker, luftfartselskaber og privatsygehuse som har modtaget vognlæs af "gratis" penge. F.eks kunne Q8 nationaliseres, såfremt de ikke straks betaler det udestående de har haft med Skat i snart 28 år. Med en årlig omsætning på 1000 milliarder kroner er Danmarks problemer vist løst.
For en god sags skyld bør Mærsk opløses - de har modtaget rigelig med gratis penge til at befolkningen burde eje hele skidtet. Hovedaktionærerne kunne så udskibet til Kina, hvor flere familier ønskes dem retsforfulgt...

o.s.v. o.s.v.

Problemt er, at "EU" ikke er til for befolkningen, men Mærsk, Lego, Danfoss, Grundfoss, den danske bank, Deutche bank, Bank of England, Telekom, Volvo, B&O, Vesta Vupta Vista o.s.v o.s.v.

Jeg mener vi burde følge den prisbelønent John Pilger opfordring i sidste afsnit af hans nyligt udkomne artiklen om den græske befolknings brave kamp mod overmagten.

(Tag kampen op og tving kapital- og jordejerne til at acceptere de har tabt deres dårlige investeringer. Vi låner ikke penge af dem til at dække deres egne tab.)

http://www.newstatesman.com/uk-politics/2010/05/greece-pilger-britain-imf

Niklas Monrad

Glimrende artikel, der burde være let forståelig selv for de dele af venstrefløjen der tror at de kan vedblive med at øge de offentlige udgifter og dække disse ved at øge skatterne.

Det eneste tidspunkt gældsætning er økonomisk ansvarligt er stort set når det fremtidige udbytte af investeringer foretaget med lånene overstiger fremtidige rentebetalinger.

Vejen ud af denne gælds krise bliver formodentlig at Tyskland trækker sig fra Euroen, og resten af verden lader penge pressen køre på fuldtryk og dermed underminerer værdien af deres gæld igennem inflation.

Kina har alt for længe har holdt deres valuta kunstigt lav. Det har givet resten af verden mulighed for at låne til lave renter og bringe os i den situation vi er i nu. Derfor er det vel på en måde ganske retfærdigt at netop Kina kommer til at se værdien af deres tilgodehavender udhulet gennem inflation ...

Mikael Hertig

Hvad er årsag, og hvad er virkning? Staterne har reddet finansvæsenet. Nu er spørgsmålet, om finansvæsenet har tålmodighed med staterne. International kapital - herunder asiatisk og mellemøstlig - indgår i kreditorporteføljen. En socialistisk tilgang må forberede at få noget politisk ud af eventuelt kommende gældsnedskrivninger. Kapitalgoder som huse og fabrikker står der jo endnu.

Markus Lund

Sidder i øjeblikket og smiler rigtig meget. Nu må det da snart være slut med markedsøkonomisk tyranni. Fremad mod nye tider, de røde faner vajer i vinden.

Bill Atkins

I øjeblikket spilles der Sorte Per:

kraftige finansielle forskydninger vil bremse det globale konjunkturopsving (Børsen)

...og ingen ved hvor Sorte Per ender.

Mikael Hertig

Man skal være en dygtig augur og have sine Macchiavelli ("Interessen lyver aldrig") med sig. Her er et fremsynet citat fra "Institut for Konjunkturanalyse", sommeren 2008 til fri afbenyttelse: "Trods de daglige meldinger om verdens små og store elendigheder og truende økonomiske og klimatiske katastrofer, så viser en nærmere analyse af forholdene, at verden med større fart end før bevæger sig mod øget vækst og velfærd. Ny kommunikationsteknologi har gjort verden mere gennemsigtig, så flere i dag ved mere om, hvad der reelt sker såvel i det lokale som det globale samfund. Det giver bedre beslutninger i det private og det offentlige. Men forførelsen og løgnen også i det store format er der fortsat og bremser færden mod utopia." Lønnet arbejde.....

Niels Mosbak

"Da man kom med i euroen i 2002, startede en lånefest. Markedet havde mere tillid til euroen end til den hidtidige valuta, græske drakmer, og derfor blev lånerenten meget lavere, hvilket fristede grækerne til at låne en hel masse"

Lånefesten startede, fordi man pludselig fik muligheden, idet grækerne ikke tidligere (eller kun med megen møje og besvær) havde kunnet optage privatlån - men nu skulle lovgivningen leve op til EU´s regler, og långivning som vi kender det i Danmark blev indført - men lånene skulle jo også betales tilbage...

Som en ældre græker sagde " nu bliver vores penge meget mere værd"!

Jamen, det var dømt til at gå galt....

Niels-Holger Nielsen

Hvad hjertet er fyldt af løber munden over med?

Jeg er fristet til at skrive en masse om denne artikel, men vil undlade det, da Martin Kaarup har sagt det vigtigste på en kort og fyndig måde.
Blot en lille ting: Overskriften er for så vidt ok, da folk både kan være flertal og ental: "Europæerne er verdens mest forgældede folk". Derimod synes jeg at redaktionssekretæren er langt ude i ekstrabladsoverskrifter (en skidt vane efterhånden) når der på forsiden står "Det mest forgældede folk i verden". Er redaktionssekretærer nødvendigvis dummere end de fleste, eller er det bare deres egen sensationslyst, som løber af med dem?

Mens vi venter på en forklaring på, hvad det europæiske folk er for en størrelse.

Mikael Hertig

Det er da interessant, at Japan, som har kørt en deflationsorienteret, ikke keynesiansk politik dels har den største gæld i forhold til BNP, dels de laveste vækstudsigter. Ligesom vi har Japan overskud på betalingsbalancen og kunne udrede gælden uden besvær.
Stagnationen venter, og vi sparer på uddannelse, opkvalificering, investering og fremtidsudsigter

Henrik Eismark

Hvor mange sidder mon ikke og tænker, om ikke Danmark havde fordel af at melde sig ud af den EU-bande af kassebedrøvere og så lige også Rigsfællesskabet og NATO* ved samme lejlighed. Nej hvor ville vi blive rige og spare de milliarder vi skal i en ruf.

*Out-of-area equals out-of-business

Bent Rothenberg

det er som cosmos der udvider sig hurtigere og hurtigere, kapitalen ogsaa, pres citronen og skallen med,det er kapitalens maal, blive rigere, paa de fattiges bekostning, freedom is slavery,resurser der braendt, kan ikke skabes tilbage(olie,gas,poker,osv), men der findes metoder til at udvinde energi, forholdsvis billigere end solpaneler og vindmöller, i havet fides der uendelige maengder af energi, forholds vis let tilgaengelige,men det vil blive modarbejdet af olieselskaber og atomkombustilfabrikker, som vil finde deres eksitens helt unödige!
Tesla er et godt ex paa hvordan tingene haenger sammen, allere i 1900 tallet havde han opfundet den traadlöse elektricitet og sparelamper!!!!!