Læsetid: 3 min.

Henning Mankell med al-Qaeda-forbindelser?

Ifølge israelerne var det ikke fredsaktivister med nødhjælp, som de i går dræbte ud for Gazas kyst, men terrorister med våben og jihad-drømme. 'Fuldstændig absurd,' lyder en vurdering
Udland
1. juni 2010

Den israelske regering var hurtigt ude med forsvaret, efter at svært bevæbnede specialtropper natten mellem søndag og i går bordede et tyrkisk passagerskib med nødhjælp og dræbte adskillige mennesker.

»Organisatorerne er velkendte for deres bånd til den globale Jihad-bevægelse, al-Qaeda og Hamas,« sagde Israels viceudenrigsminister, Daniel Ayalon, om Free Gaza Movement, den paraplyorganisation, der havde koordineret de seks skibe, der skulle bringe 10.000 ton nødhjælp igennem den israelske blokade til befolkningen i den omstridte Gaza-stribe. Og som reaktion på fordømmelser rundt omkring i Europa afviste også ambassaderne, at der blot var tale om fredelige aktivister. »Det er ikke Mahatma Gandhi, Mother Teresa eller Martin Luther King, der er om bord på dette skib. De er provokerende, voldelige og farlige,« fastslog en talsmand for Israels norske ambassade til avisen VG.

Farlige forkæmpere

Ifølge Israel var der altså tale om farlige modstandere, der retfærdiggjorde den voldsomme aktion. Hvad den svenske storsælgende krimiforfatter Henning Mankell, der i går befandt sig på et af de seks skibe, der blev stoppet på vej til Gaza med 10.000 ton nødhjælp, mener om den beskrivelse af sig selv, vil tiden vise. Den danske Israel-ekspert Michael Irving er dog ikke i tvivl. Den israelske udlægning er »helt enkelt en absurditet,« siger han. »Kig på bestyrelsen af Free Gaza Movement. Det er sekulære, prominente menneskeretsforkæmpere.« På hjemmesiden kan man således se listen af organisationens bestyrelse, der bl.a. tæller aktivist og forfatter Naomi Klein, filosof Noam Chomsky, den tidligere amerikanske senator James Abourezk og Peter Hansen, tidligere danske chef for FN's nødhjælpsorgan UNRWA.

Moderat nødhjælp

Konvojen med nødhjælp havde aktivister med fra hele verden og var koordineret af en række nationale ngo'er. Særligt har den israelske regering udpeget den tyrkiske nødhjælpsorganisation IHH som farlig og voldelig. Israels ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, siger til Ritzau: »Det er en ekstrem organisation, som er klædt på som humanitære hjælpere. De er på bl.a. CIA's liste over organisationer, der støtter terrorisme.« Størstedelen af de dræbte er tilsyneladende tyrkiske statsborgere, og flere var efter sigende tilknyttet IHH. Den tyrkiske journalist Aise Karabat kender organisationen og beskriver den som en moderat nødhjælpsorganisation.

»De har et islamisk værdigrundlag, men er ikke på anden måde end f.eks. de forskellige hjælpeorganisationer i Europa med et kristent værdigrundlag,« siger Aise Karabat, der fortæller, at IHH er en stor organisation, der arbejder i mange dele af verden som Afghanistan, Pakistan, Libanon og Bosnien. Når nødhjælpen skal ud, kan man ikke skelne mellem venner og fjender, og IHH må derfor også samarbejde med lokale krigsherrer og diverse regeringer, uden at det betyder, at de deler deres religiøse eller politiske udgangspunkt, understreger Aise Karabat. »Hvis du tror på menneskerettighederne, gælder de alle,« fastslår hun og slutter: »Om de har tætte bånd til Hamas, det er nu op til israelerne at bevise. Men uanset hvad, der viser sig at komme frem, giver det dem ingen ret til så brutalt at angribe en båd med civile, herunder børn.«

Gal regering?

Organisationen bag aktionen var i går tydeligt rystet. Som det hedder i en pressemeddelelse:

»Kun en gal regering, der helt har mistet kontrol og al forbindelse med virkeligheden, ville angribe et skib med humanitær hjælp og fredsaktivister fra hele verden i internationalt farvand med massiv militærstyrke for at skyde og dræbe.« Men ifølge en af aktivisterne Uri Avnery tidligere medlem af det israelske parlament Knesset nu del af fredsbevægelsen Gush Shalom, vil Israel ikke slippe af sted med propagandatricket.

»Ingen i verden vil tro løgnene og beskyldningerne, som regeringen og hærens talsmænd kommer op med.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Ristinge

Ja man kan læse de samme påstande om at der er tale om skibe fyldt med terrorister i - Politiken - vort egen hjemlige talerør for Kreml - åh undkyld - jeg mente selvfølgelig - Israel

Karsten Aaen

Ifølge flere store morgenaviser (JP, Politiken og Berlingske) så var det åbenbart en 7-mands personkreds, der traf denne beslutning - mens Netanyahu var i Canada. Lugter det ikke lidt af den gode gamle 'mens katten er ude, spiller musene på huset'. Underforstået, lad os træffe denne beslutning, mens premierministeren er væk...

Niels østergård

Alle der ikke er super-zionister er vel terrorister?

Niels østergård

Karsten Aaen,
Tror nu ikke der er den store grund til at antage at Bibi har været helt uvidende om den heltemodige aktion mod tidligere koncentrationsfanger, parlamentarikere, børn og andre pladder-humanister.
Men selvfølgelig meget belejligt at Bibi på denne måde stadig er helt uskyldsren.
Dog må man hele tiden erindre at Israel ikke er en stat med et militær, men derimod et militær med en stat.

Niels østergård

Koncentrationslejrs-fanger skulle der selvfølgelig stå.
Beklager.

Peter Lauritzen

Hvor mange var der?

Niels østergård

Peter Lauritzen,
Antallet er vel ikke afgørende?
Det væsentlihe er at de er anti-semitiske terrorister, ikke sandt?

Peter Lauritzen

Jeg synes bare du i gå skrev om en. Så jeg ville gerne vide, hvem den anden er.
Rettelsen skulle måske snarere lyde "en koncentrationslejrfange"?

Niels østergård

Nu skrev jeg vist ikke om det i går, men pyt...
Jeg bruger pluralis-formen fordi Robert Fisk i sin kommentar i The Independent skriver : "Holocaust survivers"
Men er det egentlig det vigtige i denne sag om det drejer sig om en, to, tre eller mange koncentrationslejrs-overlevende?
Så bør vi vel også diskutere vindforholdende på kampdagen, osv.?

Peter Jensen

For det første : Jeg er træt af at journalister skam-bruger udtrykket "fastslå" .
Det Israelske ubermensch fra Norge har aldeles ikke "fastslået" noget som helst, han har PÅSTÅET .
For det andet er jeg træt af den fuldstændigt ukritiske videreformidling af "Al-Qaeda" myten .
Så hvad er journalistens dokumentation for at der overhovedet findes noget der bare minder om en operationel enhed ved navn "Al-Qaeda" ?
Er det de videoer der bliver "fundet" af datterten til en i Iran henrettet Israelsk spion (SITE) ?